En Sıcak Konular

Ünlü istihbaratçı'ya CHP'den teklif

25 Ağustos 2010 16:40 tsi
Ünlü istihbaratçı'ya CHP'den teklif Orakoğlu: ''7-8 ay önce CHP'li bir milletvekili gel seni Demirel'e, Baykal'a götüreyim. Seni birinci sıradan milletvekili yaparız''

Sonsayfa haber sitesinden Özlem Akarsu Çelik'nın röportajı:

Eskişehir Emniyet Müdürü, tecrübeli istihbaratçı Hanefi Avcı'nın cuma günü piyasaya çıkan kitabı 'Haliç'te Yaşayan Simonlar- Dün Devlet Bugün Cemaat' çok ses getirdi.

Avcı'nın 597 sayfalık kitabına ilginin nedeni malum... Görev başındaki bir emniyet müdürü, birbirinden ciddi iddialarda buluyor... Peki Neden? Niye şimdi? Birileri Avcı'yı tehdit mi etti yoksa telkinde mi bulundu?

Bu soruları Avcı'nın bir zamanlar birlikte görev yaptığı, Emniyet İstihbarat Dairesi'nin eski başkanı Bülent Orakoğlu'na sorduk... Orakoğlu sorularımızı yanıtlarken 7-8 ay önce bir CHP milletvekilinin kendisine yaptığı çok ilginç teklifi de anlattı ve ekledi: Bu kitap siyaset kokuyor...

Hanefi Avcı kitabında '... Biz Emniyet yöneticileri hepimiz birbirimizi tanırız, kimin ne yaptığını, ne yapabileceğini üç aşağı beş yukarı biliriz' dese de Orakoğlu yazılanlara özellikle de Avcı'nın kendisi hakkında söylediklerine şaşırmış görünüyordu...

- Ne diyorsunuz bu kitaba?

Kitap tamamen siyaset kokuyor.

- Kitabın zamanlaması ilginç geldi mi size de?

Art niyet yoksa zamanlama açısından çok büyük bir stratejik hata yapmış. Referandumdan hemen önce olması bana çok ters geldi. Hükümetin tamamen karşısında tavır alıyor. Söyledikleri Ergenekon sanıklarının iddialarıyla örtüşüyor. Şu an hükümetle HSYK arasında tartışma yaşanırken tutup özel yetkili mahkemelerdeki savcı ve hakimlerin görevden alınmaları gerekir diyor.

- Neden böyle bir kitap yazmış olabilir?

Dikkat çekici olan görevdeki bir emniyet müdürünün bunları yazmasıdır. Ergenekon sanıkları da Emniyet içinde F tipi örgütlenme var diyor, Hanefi Avcı da... Emniyet İstihbarat Dairesi ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Ergenekon operasyonunu yürüttüğü için yıpratılmak isteniyor.  Avcı gibi istihbaratta tecrübeli bir isim buna nasıl alet oldu anlamıyorum!

- Hanefi Avcı ile ilişkiniz nasıldı? Sizi de eleştiriyor kitapta...

Önceki güne kadar sorsaydınız Avcı; dürüst, güvenilir, temiz bir arkadaştır derdim ama şimdi diyemiyorum. Ben daire başkanıyken yardımcımdı. Onun üstüydüm yani benimle ilgili değerlendirmeler yapma durumundaki kişi o değildir. Benimle ilgili sözlerini anlamakta güçlük çektim. Gerçek mi, şaka mı? İyilik yap, kötülük bul derler ya, işte o.

İYİ İSTİHBARATÇI AMA POLİS YANI ZAYIF KALMIŞ

- Nasıl bir emniyet müdürüdür Hanefi Avcı?

Görevine bağlı, çalışkan, dürüst bir arkadaştı. Susurluk sürecinde Meclis komisyonuna verdiği ifadelerden ötürü dönemin hükümeti içinden bazı isimler kendisini görevden almamı istedi ancak ben onu hep korudum. İstihbaratı, telefon dinlemeleri çok iyi bilen, bu konudaki teknik ilerlemeyi sağlayan kişidir. Yazdıklarına bakınca diyorum ki, uzun yıllar istihbaratta çalışmış ama polis yanı zayıf kalmış. Daire başkanı olarak göreve başladığımda Avcı'nın emrinde çalışan bir şube müdürü evrak için geldiğinde baktım Avcı'nın parafını almamış. Neden almadın diye sordum, 'O cemaatten' dedi (gülüyor).

- Emniyet teşkilatında cemaatin rolü nedir?

Benim çalıştığım dönem içinde Emniyet İstihbarat Dairesi içinde organize hareket eden bir cemaatin varlığından söz etmek mümkün değildi. İstihbarat biriminde her düşünce yapısından insan olur. Bir grubun diğerine baskı kurmaması yöneticinin sorumluluğundadır. Böyle bir örgütlenme bu kadar kolay değil. Askeri istihbarat var, MİT var. Özellikle de MİT'in içinde bu tür faaliyetleri izleyen birimler var. Onlar bunu fark etmez mi?

- Hanefi Avcı görevden alınır mı?

Müfettişler elinde belge, bilgi var mı soracaklar. Eğer bütün bu yazdıkları duyuma dayalı ise işi kötü. Yok tespit ettiği bir durumsa o zaman yargıya götürmemekle hata etmiş. Devlet içinde çalışırken birtakım suçlarla ilgili elinize bilgi, belge gelirse bunları Başbakan'a götürmek değildir yapılması gereken. Doğrudan Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Ben bunu yapmıştım.

TEKLİFTE BULUNAN CHP'Lİ KİM?

- Hanefi Avcı iddialarını ispatlayamazsa ne yapacak?

7-8 ay önce CHP'li bir milletvekili bana dedi ki, 'Sen bu işleri neden bu kadar savunuyorsun? Gel seni Demirel'e, Baykal'a götüreyim. Seni birinci sıradan milletvekili yaparız.' Bu olayın şahidi bir milletvekilidir. Bunları kitabımda yazıyorum. Ben o zaman bunu kabul etseydim ne olurdu acaba?

Orakoğlu ısrarımıza rağmen kendisine bu teklifi yapan CHP milletvekilinin kim olduğunu açıklamadı, 'Ergenekon'un global ayağını yazıyorum. Kitabım üzerinde çalışıyorum' demekle yetindi.



Bu haber 1,433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,610 µs