En Sıcak Konular

Panik oluşturacak bir şey yok

25 Ağustos 2010 15:25 tsi
Panik oluşturacak bir şey yok Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, Batı Nil Ateşi hastalığının yüzde 80 oranda klinik belirti vermeden geçtiğini belirterek, "Domuz gribi, Kuş gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı gibi pani

Bodur, CİHAN'a yaptığı açıklamada Manisa'da 6 kişinin hayatını kaybettiği vakalarda ilgili belirtilere bakıldığında Batı Nil Ateşi hastalığının ön plana çıktığını söyledi. Ancak, bunu teyit eden herhangi bir sonuca ulaşılamadığının altını çizen Bodur, araştırmaların devam ettiğini vurguladı.

Hastalığın Manisa ile sınırlı olduğunun, panik oluşturacak bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Bodur, şöyle devam etti: "Eğer bu hastalık Batı Nil Ateşi ise, çok spesifik bir tedavisi yok. Şu ilaç kullanılır, diye bir tedavi şekli bugün için dünyada yok. Deneme aşamasında bazı ilaçlar var ama onların da etkili olup olmadığı henüz belli değil. Destek tedavisi, tedavinin temelini oluşturuyor. "

Hastalığın ne olduğunun tam olarak bilinemediğinin altını çizen Bodur, "Eğer Batı Nil Ateşi ise, bu sivrisineklerle insanlara bulaşıyor. Temel korunma da, sivrisineklerle mücadele olacak. Belki kişisel olarak uzun kollu giymek, cibinlik içinde yatmak veya sinek kovucuları kullanmak etkili olabilir ama, kitlesel olarak sivrisineklerle mücadele etmek uygun olabilir, eğer bu kaynaklı olduğunu gösterebilirsek. Şimdilik bir şey söylemek, bu açıdan erken." diye konuştu.

Şu anda Yunanistan'ın Selanik bölgesinde Batı Nil Ateşi salgını olduğunu aktaran Bodur, bugün itibariyle de Rusya'da böyle bir salgın olduğu bilgisini aldıklarını kaydetti. Ortadoğu ülkelerinde Batı Nil Ateşi'nin yıllardır görüldüğü bilgisini veren Bodur, "İtalya ve Fransa gibi Avrupa'nın bazı ülkelerinde de şimdiye kadar tanımlanmış bir durumdu. Yunanistan ilk defa tanımlıyor. Eğer tanısı konursa, Türkiye de ilk defa klinik tanımlanmış olacak." şeklinde konuştu.

Batı Nil Ateşi Hastalığı'nın yüzde 80 klinik belirti vermeden geçtiğini dile getiren Bodur, "Geriye kalan yüzde 20'sinde klinik belirtiler ön planda oluyor. Bunların yüzde 1-2'si beyin iltihabı oluyor. Ölüm onlarda görülüyor. Domuz gribi, Kuş gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi panik oluşturacak bir şey değil." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,397 µs