En Sıcak Konular

Referandumda yüzde 70 evet çıkarsa...

25 Ağustos 2010 10:25 tsi
Referandumda yüzde 70 evet çıkarsa... 
Piyasaların gözü 12 Eylül'de yapılacak anayasa referandumunda.

Uzmanlar, oylamadan yüzde 60 'evet' çıkması halinde Borsa'nın mevcut zirveleri zorlayarak 60 bin 950'lere çıkacağını, 'evet' oranının yüzde 70 olması halinde ise yeni rekorlara ulaşabileceğini belirtiyor. Hayır oylarının bu oranlarda çıkması halinde ise Borsa endeksi 55 bin seviyelerine gerileyebilir.

Anayasa değişikliği paketi için 12 Eylül'de yapılacak referandumdan yüksek oranda 'evet' sonucunun piyasalarda yeni rekorları, güçlü 'hayır' seçeneğinin ise önümüzdeki genel seçimlerde bir koalisyon hükümeti oluşacağı ihtimalinin fiyatlanmasını beraberinde getirmesi bekleniyor. Analistler, 'evet'lerin yüzde 60 civarında çıkması halinde İMKB endeksinin kısa vadede zirve seviyesi olan 60 bin 950'lere doğru ilerleyebileceği, 'hayır'ların bu orana ulaşması halinde ise endekste ilk etapta 55 bin seviyelerine doğru geri çekilme olabileceğini belirtiyor. 'Evet' oylarının yüzde 70'e ulaşması halinde ise endekste yeni rekorların ortaya çıkacağına işaret ediliyor.

Tacirler Menkul Değerler Araştırma Müdürü Aydın Sözübir, yüzde 60 civarı evet oyu çıkması halinde mevcut zirvenin test edilebileceğini belirterek, bunun üzerine çıkmasının zor olduğunu, çıksa bile bu seviyede kısa süreli kalacağını söyledi. Sözübir, evet oylarının yüzde 75 veya üzeri çıkması halinde ise yeni zirvelerin olabileceğini, çünkü bu sonucun aynı zamanda seçim için de bir işaret olacağını kaydetti. Sözübir, "Aynı şekilde hayır oylarının da yüzde 60 civarında çıkması durumunda satış etkisi sınırlı kalacaktır. Ancak yüzde 70 üzeri 'hayır' seçim için çok olumsuz algılanacaktır. İktidarın sallandığına işaret edeceği için bu seviyelerde önemli bir etki ortaya çıkabilir." Ziraat Yatırım Araştırma Yönetmeni Onur Öztekin de, "Evetlerin yüzde 60 civarında çoğunlukta olması halinde endeks kısa vadede zirve seviyesi olan 60 bin 950'ye doğru ilerler. Hayırların çoğunlukta olması durumunda destek seviyesi 55 bine doğru gerileme olacaktır." tahmininde bulundu. Endekste ana belirleyicinin yurtdışı olduğunu belirten İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan, endeksin ve yatırımcının politik olaylara bağımlılığının azaldığının gözlendiği görüşünde. EkspresInvest Başekonomisti Güldem Atabay ise, "İMKB'nin sene başından bu yana gösterdiği performans, bugüne kadar ortaya atılan '2010'da bir erken seçim olabilir' düşüncelerinin ya da artan bir koalisyon hükümeti senaryolarının da yatırımcılardan ilgi görmekte başarılı olmadığını gösteriyor. Piyasalar için ana tema Türkiye'nin devam eden güçlü toparlanma eğilimi ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki trendi de belirleyen küresel bol likidite şartları olmaya devam ediyor gibi görünüyor." ifadelerini kullandı.

Bankacılar ise yüzde 65-70 arasında güçlü bir 'evet'in global piyasalar ve Euro/dolar paritesi etkileri göz ardı edildiğinde TL'nin dolar karşısında yüzde 2-2,5 değer kaybı yaşanmasının muhtemel olduğunu, güçlü 'hayır'da da yine aynı oranda yükselişe yol açabileceğine işaret ediyorlar. Bankacılara göre, yüksek oranlı 'evet' sonucunun, bono faizlerine etkisi ise gösterge tahvilde fonlama maliyetlerine zaten çok yakın olunması sebebiyle sadece 20-25 baz puan aşağı hareketle sınırlı kalacak. Bir bankanın fon yöneticisi, bono piyasasında 'evet' seçeneğinin piyasanın ana beklentisi olduğunu belirterek, "Gösterge faiz için düşünürsek güçlü bir evet için aşağı yer sınırlı ancak güçlü bir 'hayır' için yukarıda yer çok." değerlendirmesini yaptı.

zaman

 



Bu haber 905 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,744 µs