En Sıcak Konular

CHP, başörtüsünü ulemaya soracak!

25 Ağustos 2010 09:39 tsi
CHP, başörtüsünü ulemaya soracak!  
CHP, bugüne kadar olmadığını savunduğu 'başörtüsü sorunu'nu mercek altına alıyor. Sencer Ayata başkanlığında yapılan çalışma için din adamlarının da görüşleri alınacak. CHP, 2005'te 'Ulemaya sorulsun.' diyen Başbakan'ı ağır dille eleştirmişti.

Kemal Kılıçdaroğlu ile yeni bir döneme başlayan CHP, bugüne kadar olmadığını savunduğu 'başörtüsü sorunu'nu mercek altına alıyor. CHP Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Sencer Ayata başkanlığında yapılacak çalışmada, sorunun sebepleri ve çözümleri ortaya konulacak. CHP'nin yeni dönemdeki başörtüsü politikası, hazırlanacak rapor doğrultusunda belirlenecek. Zaman'a konuşan Ayata, başörtüsü raporu için akademisyen ve din adamlarının (ulemanın) görüşlerine başvuracaklarını söyledi. "Ayrıca düşünürlerle ve yazarlarla görüşmek gerekir. Parti Meclisi (PM) üyemiz İhsan Özkes'le (emekli müftü) bu konuyu görüştüm. Parti içinden ilgili diğer kişilerle de görüşeceğiz. Referandum sonrasında ise toplumun çok farklı kesimleriyle bir araya geleceğiz." dedi. Ayata, Diyanet İşleri Başkanlığı'yla bir temasa geçilip geçilmeyeceğiyle ilgili, "Diyanet benim yetkimi aşar. Bu konuyu sormam gerekir. Benim amacım tamamen düşünce üretme çabasıdır." ifadelerini kullandı.

Referandum mitinglerinde vatandaşlara başörtüsü sorununu çözme vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu, önceki gün bu sorunu nasıl çözeceklerine yönelik soruya, "Bu sorunun çözümü üzerinde çalışan arkadaşlarımız var. Bu rapor şeklinde olacak. Sonra hayata geçireceğiz." cevabını vermişti. Kılıçdaroğlu'nun konuyla ilgili görevlendirdiği Ayata, başörtüsü meselesinin Türkiye'nin en hassas ve yaralı konusu olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu ile bu konuda bir görüşme yaptıklarını anlatırken, "Genel başkanımız, başörtüsü ile ilgili bugüne kadar kimin ne dediğini, konunun hukuk, siyaset ve kültür boyutuyla nasıl değerlendirildiğini, çok farklı pencerelerden araştırmamızı istedi. Ben de bugüne kadar yapılmış temel raporları topladım." dedi. Referandum nedeniyle çalışmalara ara vermek zorunda kaldığını dile getiren Ayata, 12 Eylül sonrası yapılacak çalışmaları şöyle aktardı: "Benim aklımdaki model, farklı görüşlerden 10-15 kişilik gruplarla bir araya gelelim. Bir uzlaşma arayacak şekilde bu konuyu tartıştıralım. Eğer ortaya çıkaracağımız sonuç, bir kesim tarafından 'biz kazandık' veya 'biz kaybettik' olarak algılanacaksa bu doğru olmaz."

Meclis'in başörtüsü kararını CHP iptal ettirmişti

Anamuhalefet partisi, eğitim özgürlüğünü genişleten düzenleme karşısında yasakçı bir tavır sergilemişti. 2008 yılında AK Parti ve MHP'nin desteğiyle değiştirilen Anayasa'nın 10. ve 42. maddeleri, öğrencilerin üniversitelere başörtülü şekilde gitmesinin yolunu açtı. Ancak değişikliğe karşı çıkan CHP, konuyu mahkemeye taşıyarak iptal edilmesini sağladı. İptal dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne sunanlar arasında dönemin grup başkan vekili Kemal Kılıçdaroğlu da vardı.

Başbakan 'ulema' deyince Taliban benzetmesi yapmışlardı

CHP, 2005 yılında sorunun çözümü için din adamlarına başvurulmasını teklif eden Başbakan Tayyip Erdoğan'ı sert bir dille eleştirmişti. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Üniversitelerde kılık kıyafeti din ulemasına soracağız, Taliban'a döneriz Taliban'a. Ulemaya soracakmışız. İran'daki Şii ulemaya mı, Taliban'a mı, Suudi Arabistan'daki Vahhabilere mi soracağız? İslamiyet, Allah ile kul arasına kimsenin giremeyeceğini söylüyor. Sen ne arıyorsun Tayyip Erdoğan orada, çekil aradan, çekil. Siyasetçi siyasetçiliğini yapacak, Allah'ın işine karışmayacak." diye konuşmuştu.

 
zaman

 



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,638 µs