En Sıcak Konular

Sel, Pakistan'ı 50 yıl geriye götürdü

25 Ağustos 2010 09:21 tsi
Kızılay Afet Yönetim Danışmanı Hakkı Ersoy, "Sel felaketi Pakistan'ı 50 yıl geriye götürdü" dedi.

Türk Kızılay'ı Afet Yönetim Danışmanı Hakkı Ersoy, Sel ve muson yağmurlarının Pakistan'daki hayatı felç ettiğini belirterek, "sel felaketi; Pakistan'ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak derinden etkiyerek 50 yıl geriye götürmüştür" dedi.

Pakistan'da 2005 yılında meydana gelen deprem sırasında bölgede görev yapan Afet Yönetim Danışmanı Ersoy, soruları cevapladı.

2005 yılındaki depremin merkezini Pakistan'ın Muzafferebad Bölgesi'nde etkili olduğunu ifade ederek, 33.5 milyon insanın evsiz, 75 binden fazla insanında hayatını kaybettiğini anımsattı.

Deprem sonrası bölgeye gelen Türk Kızılayı'nın depremzedelere 4 yıl boyunca barınma, sağlık, eğitim, psikososyal ve rehabilitasyon konusunda yardımda bulunduklarına işaret eden Ersoy, toplumda afet bilinci oluşturulması ve toplumun afetlerlerle başa çıkabilmesi konusunda eğitim faaliyetlerinde bulunduklarını söyledi.

Ersoy, 2005 yılındaki deprem sırasında alt yapısını kaybeden Pakistan Kızılayı'na Türk Kızılayı'nın birçok alanda destek verdiğini anımsatarak, Pakistan Kızılayı'na modern ekipman ve araçlarla donatılan Afet Yönetim merkezi inşa ettiklerini söyledi.

Türk Kızılayı'nın 2005'ten bu yana bölgede faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Ersoy, sel felaketi sonrasında bölgeye ilk gelen yardım kuruluşunun Türk Kızılay'ı olduğunu kaydetti. Pakistan'da her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında muson yağmurlarının etkili olduğunu ifade eden Ersoy, Küresel iklim değişikliği etkisi nedeniyle Muson yağmurlarının nitelik değiştirdiğini ve yağmurların afete dönüştüğünü söyledi.

Pakistan'daki selin afete dönüşerek yaşamı sekteye uğrattığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

"Sel felaketi; Pakistan'ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak derinden etkiyerek 50 yıl geriye götürmüştür. 2005 yılındaki depremde elde edilen dersler ışığında gerek hükümet gerekse Pakistan Kızılay'ı nezrinde sel felaketine müdahale faaliyetleri yakından takip edilmiştir. Selin meydana geldiği 21 Temmuz'dan itibaren Türk Kızılayı'nın Pakistan Kızılayı'na kazandırdığı Afet Yö netim ve Lojistik Merkezi'nde Kriz masası oluşturarak çalışmalarına başlamıştır. Bütün gelişmeleri bu merkezde takip eden Türk Kızılay'ı Muson yağmurlarının meydana getireceği kayıpları öngörerek 2005 yılında olduğu gibi felakete ilk müdahalede bulunan en son alandan ayrılan kurum olmuştur. Pakistan'a en çok ihtiyaç duyulan gıda, sağlık malzemesi, temiz su, barınma ve barınma malzemelerini 7 uçakla bölgeye gönderildi."

Ersoy kuzeyden güneye ülkeyi etkisine alan yüzde 70'ini sular altında bırakan sele müdahale kapsamında bütün uluslararası yardım kuruluşlarının dikkatini Pakistan'a çekmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Türk Kızılay'ı tarihindeki en büyük insanı yardım operasyonlarından birini daha gerçekleştiriyor." dedi.

Bu arada, bölgeye gelen Türk Kızılay'ı delegasyon Başkanı Mustafa Yılmaz başkanlığındaki ekibe önümüzdeki günlerde katılımların olacağı belirtildi. 
 
dunyabulteni

 



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs