En Sıcak Konular

'Alevi'yim, Kürt'üm 'evet' için geleceğim'

25 Ağustos 2010 08:38 tsi
'Alevi'yim, Kürt'üm 'evet' için geleceğim' 
Referandum için Türkiye'de kampanyalar olanca hızıyla devam ederken, yurtdışındaki seçmenler arasında da büyük bir heyecan yaşanıyor.

New York'ta oturan gazeteci-yazar Hıdır Geviş de referandumun önemine inananlardan. Türkiye'nin elini kolunu bağlayan köhne sistemin kırılması için oy kullanacağını belirten Geviş, bunun için Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor. "Alevi'yim, Kürt'üm ve referanduma 'evet' demek için New York'tan İstanbul'a gidiş tarihimi öne aldım." diyor. Yaklaşık 10 yıldır ABD'de yaşayan Geviş, ailesinin köklü birCHPgeleneğinden geldiğini fakat referandumda ailece 'evet' diyeceklerini belirtiyor. İlerleyen günlerde Taraf gazetesindeki köşesinden 'evet' çağrısı yapacağını ifade eden Geviş, referandumda partilerin oylanmayacağına dikkat çekiyor. Verilecek oyların AK Parti'ye 'evet' ya da 'hayır' anlamına gelmediğini söylüyor. Herkesin sistemin kahrını çektiğine dikkat çeken Hıdır Geviş, yeni anayasa sayesinde devletle küs olan bütün kesimlerin rahat bir nefes alacağını düşünüyor.

Bir Kürt olarak BDP'nin referandumu boykot etmesini anlamakta zorluk çektiğini ifade eden Geviş'e göre; 'hayır' demek Kürtler açısından önemli bir fırsatı geri tepmek anlamı taşıyor. "AK Parti ile BDP arasında bir inatlaşma yaşandı ama bu inatlaşmanın BDP'yi 'hayır' noktasına getirmemesi gerekirdi." diyen Geviş, "Referanduma 'evet' demek Türkiye'deki sivil iktidarın önünü açacak bir karardır. Türkiye'nin doğal dönüşümüne tam karşılık veremese de yeni anayasa sayesinde devletle küs olan Kürtler, Aleviler ve diğer kesimler rahat bir nefes alacak." ifadelerini kullanıyor. "Alevi, Kürt ve şehirde yaşayan bir taşralı olarak üç kere azınlıktım." diyen Hıdır Geviş, üniversitede bile Alevi olduğunu saklamış. Geviş, bu durumu, "Kendimi saklamamın nedeni çok basitti; korkuyordum. Oysa Türkiye'de ya da başka bir yerde, Kürt ya da Alevi olmanın sırtınıza ekstra bir yük bindirmemesi gerekir. Yeni anayasa girişimiyle Türkiye'de demokratik bir sistem inşa ediliyor." sözleriyle açıklıyor. 

zaman



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,727 µs