En Sıcak Konular

Yeni tehdit uluslararası...

25 Ağustos 2010 08:35 tsi
Yeni tehdit uluslararası... Atina ve Moskova'da kırmızı kitap yankısı

Türkiye'nin Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkartmasını savaş nedeni (casus belli) sayacağı yolundaki kararını, kamuoyunda "kırmızı kitap" olarak bilinen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nden (MGSB) kaldırmayı düşündüğü yolundaki haberler, Yunan basını tarafından manşetlere taşındı. Yunan hükümeti yetkilileri, söz konusu habere henüz bir tepki göstermedi. Ancak, Yunan dışişleri ve savunma bakanlıkları kaynakları, "Basında çıkan haber ve iddialar hükümetler tarafından yorumlanamaz. Fakat, bu yönde çıkan haberler doğrulanır ve bir resmiyet de kazanırsa, Türk-Yunan ilişkilerinde olumlu bir adım daha atılmış olur" şeklinde konuşuyor.

Yunanistan'ın belli başlı siyasi gazeteleri, Sabah gazetesinden alıntılar yaparak kullandıkları haber ve yorumlarında, "Türkiye Yunanistan'a yönelik casus belli'yi kaldırmayı planlıyor" (TA NEA), "12 mile karşı casus belli tehdidine son veriliyor" (ELEFTHEROTYPİA), "Türkiye, Davutoğlu'nun doktrininde ilerliyor ve komşularıyla sorunlarını sıfırlamak için milli güvenlik stratejisini değiştiriyor" (ETHNOS) gibi görüş ve tespitlere genişçe yer verildi.

İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM

Yunan radyo ve TV haber bültenlerinde de geniş bir şekilde duyurulan haberlerde de, "Türkiye'nin 1995 yılından bu yana Yunanistan'ı savaşla tehdit eden 'casus belli'yi ortadan kaldırmak istemesi, Erdoğan hükümetinin Yunanistan ile ilişkilerinde attığı yeni ve ciddi bir adım olarak algılanması gerekir" ifadelerine yer verildi. Haber sitesi ZOUGLA.GR ise, "Türkiye'nin attığı bu adım, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege kıta sahanlığının belirlenmesi ve petrol arama gibi sürtüşmelere neden olan konularda görüş birliği sağladıkları izlenimini yaratıyor" yorumunu getirdi. TO VİMA gazetesi de geçen pazar günü yayımladığı haberinde, Türkiye ile Yunanistan arasında süregelen istikşafi görüşmelerde, "Ege kıta sahanlığının belirlenmesi ile ilgili olumlu gelişmeler kaydedildiğini" dile getirmişti.

12 MİL ARTIK SAVAŞ NEDENİ DEĞİL

Aralık 2010'daki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında onaylanması beklenen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde (MGSB), Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır "casus belli" (savaş nedeni) olarak gösterilen 12 mil sorunu, artık öncelikli bir tehdit olarak tanımlanmayacak.

Yeni dış tehdit uluslararası terörizm

Türkiye'nin yeni milli güvenlik siyaset belgesinde Rusya, Yunanistan, İran ve Irak'ın "dış tehdit" olmaktan çıkarılacağı haberleri, Rusya'da da yankı buldu. Rus ajansı Novosti, "Ankara, son yıllarda dört eski "güvenlik tehdidi' ile yakın bir işbirliği yapıyor ve artık onları yeni ortaklar olarak görüyor" diye yazdı. Sabah'ı kaynak gösteren Novosti, Türkiye'nin, uluslararası terörizm ve köktendinciliği başlıca dış tehditleri olarak gördüğünü kaydetti. Ajans, Rusya ve Türkiye ilişkilerinin 2002'den beri artarak geliştiğini vurguladı.

Stelyo Berberakis / Sabah



Bu haber 1,391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,434 µs