En Sıcak Konular

HSYK, Zekeriya Öz'ü kurtarmış

25 Ağustos 2010 08:04 tsi
HSYK, Zekeriya Öz'ü kurtarmış 
İlginç, hatta şaşırtıcı ama bugün Zekeriya Öz'ü görevden almak için canla başla çalışan HSYK, bundan üç yıl önce Öz'ü 'yerinde bırakmak için' yoğun çaba sarf etmiş... Adem Yavuz Arslan yazıyor...

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Başlıktaki 'HSYK, Savcı Zekeriya Öz'ü kurtarmış' ifadesi yanlışlıkla kullanılmış değil.
İlginç, hatta şaşırtıcı ama bugün Zekeriya Öz'ü görevden almak için canla başla çalışan HSYK, bundan üç yıl önce Öz'ü 'yerinde bırakmak için' yoğun çaba sarf etmiş.

Bu enteresan olayın detaylarına geçmeden sürmekte olan 'yaz kararnamesi krizi'nde gelinen durumu özetleyelim.

Herkesin malumu olduğu üzere HSYK'nın beş üyesi, kararname görüşmelerinin son gününe gelindiğinde 'korsan kararname denebilecek' karşı liste hazırlayarak toplantıları çıkmaza soktu.

Bakan Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman 'Böyle bir teklif sunmanız kanunen mümkün değil. Üstelik önerilen talepler sürmekte olan davalara doğrudan müdahale anlamına gelir' diyerek masadan kalktı.

HSYK'nın seçilmiş üyeleri 'iş yoğunluğunu' gerekçe göstererek başta Ergenekon olmak üzere Balyoz, Poyrazköy, Islak İmza, Erzincan ve Diyarbakır'daki önemli davaların hakim ve savcılarını değiştirmek istedi.

Bu noktada haklı olarak 'iş yükü gerekçe ise mevcut hakim ve savcıları görevden almanın ne anlamı var' sorusu gündeme geldi. Kaldı ki iş yükü sebebiyle ilave atama yapılacaksa sadece İstanbul'a acil olarak 51 Sulh Ceza Hakimi atanmalı. Fakat Kadir Özbek ve ekibi bu atama taleplerine bugüne kadar cevap vermedi.

Bu arada son günlerde ortaya çıkan telefon kayıtları HSYK'da ve yüksek yargıda işlerin nasıl döndüğü konusunda net bir fikir veriyor. 15 yıl önce bakanlık koltuğundan kalkan Seyfi Oktay halen çok etkili. Mahkeme başkanlarının kim olacağından nereye kimin atanacağına kadar her şeye müdahale etmiş Oktay. Hatta Oktay'ın bakanlıkta Sadullah Ergin'den daha etkili olduğunu bile söyleyebiliriz.

Peki kriz nasıl aşılacak? Duyumlara göre Bakan Ergin toplantılara katılma taraftarı değil. Önerdiği kararname taslağının altında 5 imzayı görmeden masaya oturmama niyetinde. Özbek ve arkadaşları ise 'dava açma' kartını öne çıkartıyorlar. Hatta bakana hitaben 'kendine yazık ediyor' türü yanlış anlamaya müsait ifadeler kullandıkları da konuşuluyor. Yani krizin kolay kolay çözüleceği yok.

Zekeriya Öz meselesine dönersek.

Malum olduğu üzere HSYK, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz'ü görevden alabilmek için iki yıldır canla başla çalışıyor. Bakan Ergin direniyor ama HSYK da bu niyetinden caymış değil.

Hatta Öz'ü görevden alabilmek için geçen yıl Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin başkanı da değiştirildi. Çünkü ilgili mahkeme Öz ile ilgili şikâyetler hakkında olumsuz kararlar alıyordu.

Başkan değişti ve yeni heyet Öz'e yönelik şikâyetleri işleme koydu. Bu yıl da Öz ve arkadaşlarının 'haklarında şikâyet ve davalar var' denilerek yerleri değiştirilmek istendi.

Oysa aynı HSYK, bundan üç yıl önceki yaz kararnamesinde Zekeriya Öz'ü korumaya almıştı. Henüz Ergenekon soruşturması başlamadan önce hazırlanan son yaz kararnamesinde Zekeriya Öz, İstanbul'dan başka bir ile önerildi.

Fakat o günkü HSYK ilginç bir şekilde Öz'ün 'İstanbul'da ve mevcut dosyalarda kalması gerektiğine' karar verdi. Sonuçta oy çokluğu ile Zekeriya Öz, İstanbul'da özel yetkili savcı olarak kaldı.

Talihe bakın ki 'İstanbul'da kalması için çalıştıkları' savcının bir yıl sonra görevden alınması için mücadeleye giriştiler.

HSYK aynı HSYK. Savcı aynı savcı. Acaba ne değişti de o günlerde 'hayır Öz'e dokundurtmayız' diyen HSYK bir yıl sonra 'kellesini isteriz'e döndü?

Detayları bulamadım ama muhtemelen Savcı Öz, o günlerde HSYK'nın hoşuna gidecek bir dosyayı takip ediyordu. Bu yüzden tayin önerisine karşı çıktılar. Fakat Ergenekon soruşturması başlayınca işin seyri değişti.

HSYK'nın tercihlerine alıcı gözle tekrar bakmakta fayda var.

 



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,188 µs