En Sıcak Konular

ÖSYM Başkanı'ndan istifa sinyali

24 Ağustos 2010 15:02 tsi
ÖSYM Başkanı'ndan istifa sinyali Yarımağan 'Bu işin hesabını vereceğim. Sonra da görevimi bırakacağım' dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, KPSS'ye yönelik iddiaları değerlendirirken, bazı güçlerin kurum üzerinde ''bilek güreşi'' yaptıkları belirterek, ''Soruşturma yapacaklarsa yapsınlar. Meclis de yapsın, Cumhurbaşkanlığı da yapsın. Bizim kurumsal olarak hiçbir kusurumuz olmadığı kanaatindeyim. Biz görevimizi yaptık, fazlasıyla yaptık, yapıyoruz. Bir suç varsa onu da çıkarsınlar ortaya'' dedi.

Yarımağan, KPSS'ye yönelik iddialarla ilgili yaptıkları çalışmalara ilişkin Anadolu Ajansı'na açıklamalarda ve değerlendirmelerde bulundu.

YÖK Denetleme Kurulu'nun konuya ilişkin soruşturma yapmak üzere görevlendirildiğini ancak henüz ÖSYM'ye gelmediklerini söyleyen Yarımağan, ''Herhalde önce bizim burada yapacaklar. Onlar tabii bizlerle görüşebilirler, öğretmenlerle görüşebilirler soruları hazırlayanlarla görüşebilirler ama onların adayları çağırma yetkileri yok. Onların da bizim de yok'' diye konuştu.

YÖK Başkanı veya üyelerle bu konuda yeniden toplantı yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine Yarımağan, zaman zaman telefonla görüştüklerini ifade etti.

''HERŞEY NORMAL GİTTİ''

Yüksek puan alan adayların bilgilerini araştırdığını, soruları hazırlayan hocalarla da görüştüğünü yineleyen Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Benim yapabileceğim başka birşey yok. Biz elimizdeki belgeleri inceleyebiliriz ancak. Onun ötesinde, zaten bir olay olsa bütün sınav salonlarında tutanaklar tutuluyor. Bütün sınav merkezi yöneticilikleri, bir olay olsa bize rapor olarak yazıyorlar. Matbaada sorular basılırken bizim elemanlarımız 24 saat orada da nöbet tutuyor, jandarmayla birlikte. Bütün bu olaylar sırasında bize intikal etmiş hiçbir şey yok. Tuhaf bir olay, başka birşey olmamış. Artı bilgisayar kayıtları, cevap kağıtları, adayların bilgilerini araştırdık. Yapabileceğimiz bundan ibaret. Bizdeki bilgilerde bir anormallik yok.''

Sınav evrakı sınav merkezlerine gittikten sonra birşey olma olasılığı bulunup bulunmadığı konusunda Yarımağan, şunları söyledi:

''Orada da bir ihtimal vermiyorum. Çünkü 81 merkezde bu sınav yapılıyor. 81 merkeze kapalı kasa kamyonla polis nezaretinde gidiyor ve orada soruların saklandığı odaların önünde nöbet tutmak üzere biz Ankara'dan her ile iki kişi gönderiyoruz. Sınav evrakının bulunduğu odanın kapısı kilitleniyor, mühürleniyor ve 24 saat kapının önünde bizim Ankara'dan gönderdiğimiz ve buna ek olarak yerel görevliler bekliyor. Bizim bütün sınavlarımızda bu olur. Bu konuda bir ihlal olduğu, bir olay olduğuna ilişkin de bize hiçbir şey intikal etmedi. Herşey normal gitti.''

''Siz bilim adamı kimliğinizle elinizdeki verileri inceleyip buna göre vardığınız sonucu söylüyorsunuz ama iddiaların bir başka boyutları da var. Bir karı-koca aynı sınavda 120 net çıkarabilir mi, geçen yıl çok düşük puan almış adaylar bu yıl nasıl yüksek puan alabiliyor?'' sorusuna Yarımağan, şu yanıtı verdi:

''Ben ne kesin olmuştur diyebilirim, ne de kesin olmamıştır diyebilirim. Ama benim elimdeki veriler, bana intikal eden bilgiler, bizim aldığımız önlemlerde bir anormallik yok. Bunu söylüyorum ama kesin birşey olmamıştır diyebilmem de mümkün değil. Ben zaten onun için diyorum ki eğer olmuşsa bunu savcılık ortaya çıkarır. Eğer organize bir olay olmuşsa, organize bir suç örgütü varsa buna kimler katıldı hiç bilemem. Tamamen hayali konuşuyorum. Bunu ben ortaya çıkaramam. Ama ben şunu söyleyebiliyorum, bizim burada, sınav evrakı ÖSYM'ye geldikten sonra yapılan değerlendirmede bir anormallik olmadığını ben belgelerle görüyorum. Bizim burada olmamıştır.Bilgisayarkayıtlarımız doğrudur, değerlendirmemiz doğrudur.''

''KİM GELİYORSA GELSİN DENETLESİN''

KPSSile ilgili iddiaların ardından kendisi hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, soru önergeleri verildiği ve Meclis araştırması istendiğinin anımsatılması üzerine Yarımağan şunları söyledi:

''Ben kim gelecekse gelsin istiyorum. YÖK, Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu, onlar da gelsin, savcı da gelsin. Kim geliyorsa gelsin denetlesin. Birşey varsa çıkarsınlar ortaya. Kurum haksız yere eleştiriliyor. Ben kurumsal olarak bir kusurumuz olmadığı kanaatindeyim ama herşey de benim elimde değil. Çünkü bu sınav 81 ilde yapılıyor, bilmem kaç bin salonda yapılıyor. Matbaada basılıyor, günlerce bunun basılması sürüyor. Kamyonlarla sevkediliyor. Burada bana intikal etmiş hiçbir bilgi yok. Biz önlemlerimizi almışız, hepsi polis nezaretinde, jandarma nezaretinde, öğretim üyesi nezaretinde, bunları görevlendirmişiz. Herkesin raporunu almışız, herşey normal ama bütün buna rağmen bizim bilmediğimiz bir olay olduysa onu ben ortaya çıkaramam, bilemem. Benim kişisel kanaatim olmadığı yönünde ama emin değilim, kesin konuşamam.''

''HAKSIZLAR''

''ÖSYM'ye yönelik tepkileri haklı buluyor musunuz?'' sorusuna Yarımağan, ''Haksız buluyorum. Bazı güçler ÖSYM üzerinde bilek güreşi yapıyorlar'' dedi.

Bunları hangi güçler olduğu sorusu üzerine Yarımağan, ''Bilemiyorum. Hatta bizim arkadaşlarımızın bir kısmında şu kanaat de var, bu olaylar, birilerine bir menfaat sağlamak için değil, ÖSYM'yi yıpratmak üzere planlanmış hareketler diyenler de var'' diye konuştu.

''Bu kanaati oluşturacak herhangi bir veri var mı?'' sorusunu Yarımağan, ''Öbürleri nasıl sonuç çıkarıyorsa bizimkiler de öyle sonuç çıkarıyor. Olaylardan dolayı öyle düşünenler var'' diye yanıtladı.

''ŞEVKİM KIRILDI''

Hakkındaki suç duyuruları konusunda ne düşündüğünü Yarımağan, ''Herşeyi yapsınlar. Ben 37 yıl şerefiyle bu kuruma hizmet etmiş biri olarak ben kurumla özdeşleşmiş biriyim. Ben gocunmam ama bütün şevkimi kırdı. Ben, şimdi kaçmıyorum ama olaylar durulur durulmaz ayrılacağım. İnsanın bir de sağlığı var. Haksız yere bir kurumun, bir kişinin üzerine bu kadar gelinmez. Ben buradayım. Hesabımı vereceğim ama verdikten sonra da ayrılacağım'' sözleriyle aktardı.

Basında çıkan haberlerden de yakınan Yarımağan, ''Basın istiyor ki onların istediklerine alet olayım. Onlar birşey söylesin ben birşey söyleyeyim. Tabii bundan basın kazanç da sağlıyor, onun da farkındayım. Belli gazeteler, belli kanallar bu konuda reytinglerini artırıyorlar. Bu uğurda herşeyi yapıyorlar. Yeniden söylüyorum, Soruşturma yapacaklarsa yapsınlar. Meclis de yapsın, Cumhurbaşkanlığı da yapsın. Bizim kurumsal olarak hiçbir kusurumuz olmadığı kanaatindeyim. Biz görevimizi yapık, fazlasıyla yaptık, yapıyoruz ve bir suç varsa onu da çıkarsınlar ortaya'' dedi.

''ASLINDA, BU YIL NORMAL''

Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Benim kurumunda bir suiistimal yapılmamış, bir sahtekarlık yapılmamış. Bana intikal etmiş bir rapor yok, hiçbir şey yok. Adayların elimdeki bilgilerini incelediğimde bir sonuca varamıyorum. Bana olaylar normal görünüyor. Normal olmayan tek şey, aslında normal olmasına rağmen, geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında normal olmayan tek şey, tüm soruları yapan adaylar çıkması.

Yine tekrarlıyorum, aslında bu yıl yapılan normal. Test değerlendirmesine göre bu yılın sonuçları normal, geçen yıl anormal. Ancak geçen yıllarda tüm soruları yapan yokken bu yıl çıkınca o biraz kafa karıştırıyor, onu kabul ediyorum. Soruları hazırlayanlara onu da söyledim.

Bu seneki sınav kalabalık bir sınavdı. Bu sınav iki yılda bir kalabalık yapılıyor, yani iki yılda bir adayların sayısı artıyor. Tekli yıllarda daha az sayıda adayla sınav yapılıyor. 2008 ile karşılaştırdığımda 2008'de testin ortalaması 52 küsür imiş, bu yıl 61 küsür. Yani 9 puan yükselme var. Bu ciddi bir yükselme. Tabii geçen yıl müfredat da değişmiş. Geçen yıldan beri soru türleri de değişmiş. Bu yıl geçen yılın aynısı, geçen yıl ilk defa yeni soru türleri yeni müfredata göre sorular hazırlandığı için sorular adaylara biraz ters gelmiş olabilir, bu nedenle geçen sene başarı biraz düşük olabilir. Zaten geçen sene 3-5 soru da iptal edilmişti. Ama bu sene geçen seneki soru türleri devam ettiği için ona göre insanlar hazırlanmış da olabilirler. Ben olayın hep iki yönünü görmeye çalışıyorum. Herşey normal de olabilir. Yani şu andaki verilerde bir yöne doğru bir ağırlık yok.''

''BİRKAÇ TÜRLÜ KURYEMİZ VAR''

ÖSYM olarak yaptıkları araştırma çerçevesinde sınavda görev alanlarla görüşülüp görüşülmediği sorusuna Yarımağan, görevlilerinüniversiteöğretim elemanlarından oluştuğunu, genellikle araştırma görevlileri ile yardımcı doçent veya doçentlerin görev aldıklarını anlattı. Yarımağan, şunları kaydetti:

''Bizim birkaç türlü kuryemiz var. Bir nakil kuryesi. Her kamyona şoförün yanına bir polis biniyor, kamyonun arkasında bir polis arabası gidiyor, polis arabasının içinde de bizim bir öğretim üyesi var. Bir de koruma kuryesi var. Ankara'dan iki kişiyi sınav evrakı gelmeden önce ile gönderiyoruz. İle gidiyor, soruların saklanacağı odayı kontrol ediyor, sorular gelince odaya taşınmasına nezaret ediyor, kapıyı kilitleyip mühürleyip önünde 24 saat sınav sabahına kadar bekliyorlar.

Ayrıca her ile biz Ankara'dan o ilin risk düzeyine göre belirli sayıda ÖSYM temsilcisi gönderiyoruz. Bazı illere her binaya bir kişi gönderiyoruz. Onlar da sınav günü sınavın standart biçimde yapılmasını sağlamaya çalışıyorlar.

Bunlar her sınavda değişiyor. Her yıl kim nereye gitmek istediğini bize bildiriyor, biz de onların arasından seçiyoruz. Geçen yıl gidenleri bu yıl göndermemeye çalışıyoruz. Farklı üniversitelerden karıştırmaya çalışıyoruz. Mesela bir ODTÜ'den gidiyorsa, bir Hacettepe'den gitsin, bir Gazi'den gitsin gibi. Ankara'daki üniversitelerden gönderiyoruz.''

Yarımağan, soruların nasıl hazırlandığı konusunda da ''Soru hazırlayanlar Ankara'daki üniversitelerden öğretim üyeleri. Onlar da zaman zaman değişiyor ama orada süreklilik önemli. Özellikle koordinatör arkadaşımız daha önce ÖSYM'de de çalışmış olan ÖSYM'den üniversiteye geçmiş bir arkadaşımız'' dedi.

''BENİ DE SORUŞTURSUNLAR''

Soruları hazırlayanlar konusunda şüphe bulunup bulunmadığı sorusunu Yarımağan, şöyle yanıtladı:

''Bizim güvendiğimiz arkadaşlarımız. Ama denetçiler, savcılar araştırsınlar tabii. Beni de soruştursunlar, onları da soruştursunlar. Ben güvenilir buluyorum. Koordinatör arkadaşımızı çok iyi tanıyorum. Bu şekilde bize soru yazmaya gelen üniversitelerden 100'ün üzerinde öğretim üyesi var. KPSS'de eğitim bilimlerinde 5-6 kişi. Ama hukukta, iktisatta, istatistikte, uluslararası ilişkilerde, kamu yönetiminde var. Bunların hepsindeki soruları üniversiteden gelen hocalar hazırlıyor.

Biz Adalet Bakanlığına çeşitli hukukla ilgili sorular hazırlıyoruz Ankara'daki bütün hukuk fakültelerinden gelip soru hazırlayan bir yığın kişi var. Sağlık bilimleri ile ilgili bir yığın sınav yapıyoruz, tıp fakültelerinden buraya onlarca hatta yüzün üzerinde öğretim üyesi var. Ben bunların hepsini de tek tek tanımam açıkçası.''
 

AA



Bu haber 858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,844 µs