En Sıcak Konular

'Hal yasası 2011 Mart'ında yürürlüğe girecek'

24 Ağustos 2010 13:12 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sebze meyve fiyatlarındaki artışın hal yasasından kaynaklandığı iddialarına ilişkin, ''Hal yasası 2011 Mart'ında yürürlüğe girecek.

Yürürlüğe girecek olan bir yasanın sebze ve meyve fiyatları üzerinde nasıl bir etki meydana getirebileceğini şahsen bilmiyorum'' dedi.

Hindistan-Türkiye-Bağımsız Devletler Topluluğu İş Forumu'nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ergün, TÜPRAŞ'tan İran'a benzin satışı olup olmadığı sorusu üzerine satış olduğunu ancak, şu anda hangi noktada olduğunu bilmediğini, İran'da rafinerilerin kalitesiyle ilgili sorun olduğu için TÜPRAŞ'ın Türkiye'den İran'a benzin satışı gerçekleştirdiğini söyledi.

Ergün devamla, ''Şu anda ne kadar gerçekleştiriyor, bunu bilemiyorum. Ama ABD ile Türkiye'nin İran'a bakışları arasında zaman zaman tam bir paralellik olmadığını da biliyoruz. Biz farklı yöntemlerle sorunların çözülmesini düşünüyoruz. ABD daha farklı yöntemler üzerinde çalışıyor'' dedi.

Sorunun, Türkiye'nin komşularından, ABD'den ya da başka ülkelerden kaynaklanıyor olmasının önemli olmadığını, Türkiye'nin bu coğrafyada problem çıkmasını istemediğini vurgulayan Ergün, ''Biz problemlerin en makul yollarla çözümünden yanayız. İş adamlarımız da İran'la ticari ilişkilerini devam ettirmektedirler. Ama uluslararası anlaşmalar, kararlar elbette önemli. Önemli olan uluslararası kararların da bölgede problemleri çözer nitelikte olmasıdır. Bunun dışında bölgede yeni problemler çıkartacak kararların da uygulamada sorunlar çıkartacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

-SEBZE MEYVE FİYATLARI-

Bir gazetecinin sebze meyve fiyatlarındaki artışın hal yasasından kaynaklandığı iddialarını hatırlatması üzerine Ergün, sözü edilen artışın konjonktürel, ramazan ayında tüketimin artması ve aşırı sıcakların üretimi olumsuz etkilemesi nedeniyle olabileceğini, meyve ve sebze piyasasının dalgalanmalara ve mevsimsel etkilere çok açık bir piyasa olduğunu anlattı.

Ergün, şunları söyledi:

''Hal yasası 2011 yılının mart ayında yürürlüğe girecektir. Yürürlüğe girecek olan bir yasanın sebze ve meyve fiyatları üzerinde nasıl bir etki meydana getirebileceğini şahsen bilmiyorum. Mevsimsel etkiler olabilir, aşırı sıcaklar meyve sebze üretimini çok etkilemiş olabilir. Her halde aşırı sıcaklar Ziraatçiler Derneği'ndeki arkadaşları da biraz fazlaca etkilemiş olmalı ki henüz yürürlüğe girmemiş olan bir dahaki sene yürürlüğe girecek olan yasanın fiyatları etkilediğini düşündüler diye tahmin ediyorum.

Yoksa onun olumlu etkileri olacak yürürlüğe girdiğinde... Çünkü sebze ve meyve ticaretindeki yüzde 20'lik ilave vergi yükleri ortadan kalkmış olacak. Sadece bu vergi yüklerini düşünseniz, sebze ve meyve fiyatlarında yasa yürürlüğe girdiğinde yüzde 20-25'lik bir düşme gerçekleşmiş olacak teknik olarak. Yoksa fiyatları artıran bir etki olmaz.''

zaman



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,550 µs