En Sıcak Konular

Devlerin gözü İGDAŞ'ta

24 Ağustos 2010 09:21 tsi
Elektrik dağıtım bölgeleri ile Başkent Doğalgaz'ın özelleştirilmesinin ardından gözler İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ'ye (İGDAŞ) çevrildi.

4,2 milyon abone ve 4 milyar metreküplük doğalgaz tüketimi ile Başkentgaz'ın iki katı büyüklüğündeki İGDAŞ'a yerli ve yabancı 20'yi aşkın dev şirketin talip olduğu belirtiliyor. Rus Gazprom, Gaz de France, İtalyan Eni, Alman EWE, ENBW, Merrill Lynch, Credit Suisse ve Kuveytli yatırım fonu St.Martins Property de bu şirketler arasında bulunuyor.

Koç Holding, Limak, Aksa, Akfen, Zorlu Holding, Oyak Grubu ve Yıldızlar Holding gibi yerli şirketlerin de İgdaş'ın özelleştirilmesi ihalesine girmeye hazırlandığı belirtiliyor. İgdaş'ın satışıyla ilgili hazırlanan danışmanlık raporunun tamamlandığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden üst düzey bir yetkili, "Kurumun yıllık 4 milyar metreküplük hazır bir pazarı var, bu yüzden dev şirketler bu ihaleyi dört gözle bekliyor. Çalışmalarımız hızla sürüyor, bu konuda belediye başkanımızla yapılacak son görüşme ile birlikte önümüzdeki günlerde ihale konusunda bir tarih açıklanacak." diye konuştu.

İgdaş ihalesinden elde edilecek gelir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne kalacak. Büyükşehir, satıştan gelecek kaynağı başta metro yatırımları olmak üzere tüneller, kavşak ve yol çalışmalarında kullanacak. İgdaş'ın özelleştirilmesine danışmanlık yapacak kurumların belirlenmesi için açılan ihaleyi, Citigrup Global Markets Limited-EFG İstanbul Menkul Değerler-AK Yatırım Menkul Değerler konsorsiyumu kazanmıştı. 25 Aralık 1986 tarihinde kurulan İgdaş, 2009 yılında 2 milyar 841 milyon 501 bin 603 TL değerinde net satış gerçekleştirdi. 4 milyon 100 bin abonesi ve 14 bin kilometreye ulaşan şebekesiyle kurum, 2009 yılında yaklaşık 4 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştirdi. 2009 yılındaki tüm faaliyetleri sonucu 24 milyon 448 bin 664 TL Kurumlar Vergisi ödeyen şirket, vergi rekortmenleri listesinin 71'nci sırasına girmeyi başardı. Hesaplamalara göre satılan 100 kuruşluk doğalgazın 12,9 kuruşu şirkete kalıyor. Geri kalan bölüm ise Botaş'a doğalgaz parası ve Maliye'ye vergi olarak gidiyor. Şirket, 8 milyonu geçen Türkiye toplam doğalgaz abonelerinin yarısını elinde tutuyor.

İgdaş özelleştirmesi öncesi gözler, geçen hafta Başkentgaz'a (Ankara) 1,2 milyar dolar ödeyen MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret AŞ Ortak Girişim Grubu'na çevrildi. Başkentgaz'a ödenecek para için finans arayışına yoğunlaşan Grup, İstanbul için henüz kesin kararını vermedi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, İgdaş'la ilgili olarak, "Şu an için net bir kararımız yok. Ancak zamanı gelince ne olur bilemeyiz. Şu an için Başkent'e yoğunlaştık." açıklamasını yaptı. Daha önce Kazancı Holding Yönetim Kurulu başkanı olan Mehmet Kazancı, geçtiğimiz günlerde, aile içi sorunlar sebebiyle görevinden ve şirketten ayrılmıştı. Kazancı, Çukurova Grubu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ile sürpriz ortaklık kurarak, kamuoyunda 'Mehmet'lerin şirketi' olarak adlandırılan MMEKA'yı kurmuştu. Yeni şirket, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ortaklığıyla, Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihalesine (İstanbul Batı Yakası) 2 milyar 990 milyon dolar, Gediz Elektrik Dağıtım'a (İzmir) 1 milyar 920 milyon dolar teklif vermişti. MMEKA geçen hafta da Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesine 1 milyar 211 milyon dolarla en yüksek teklifi veren şirket olmuştu. Grup, 3 ihaleye 6 milyar dolar gibi yüksek bir rakam vermesi nedeniyle kamuoyunda dikkat çekmişti.

RAKAMLARLA İGDAŞ

Çelik hat: 1.465 kilometre

Polietilen hat: 12.406 kilometre

Abone sayısı: 4.181.372

Personel sayısı: 2.176

2009 gaz tüketimi: 4 milyar metreküp



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,743 µs