En Sıcak Konular

En devrimci ‘Evet’

24 Ağustos 2010 09:19 tsi
Darbe Anayasa'sının referanduma sunulmasına sayılı günler kala, değişikliğe destek veren kesimler artmaya devam ediyor.

Kendilerini 'Marksist' ve 'Sosyalist' olarak tanımlayan Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) de değişikliklere evet diyor. Bununla da yetinmeyen DSİP 'Yetmez ama Evet' organizasyonu içerisinde aktif rol oynuyor broşür, el ilanı, toplantı ve stantlarda 'Neden evet? denmesi gerektiğini anlatıyor.

Referandum'da 'hayır' cephesindeki partilere bir eleştiri de parlamento dışındaki sol kesimden geldi. Leninist geleneği savunan, kendilerini Marksist ve Sosyalist olarak nitelendiren DSİP, referandumda 'evet' çıkması için var gücüyle çalışıyor. DSİP Genel Başkan Yardımcısı Şenol Karakaş, "Evet dediğimizde 13 Eylül günü militarist rejime bir darbe vurulmuş olacak" diyor. Karakaş, diğer 'sol' partilerin karşı çıkma gerekçesini anlayamadığını da belirterek şunları söylüyor: "Özgürlükçü, darbe ve cunta karşıtı olan her demokratın yapması gereken bir şeyi yapıyoruz. Ancak AKP döneminde olduğu için 'hayır' şeklinde bir politika, sol mücadele veya sosyalist politika olamaz. Bu durum solun eksenini de kaydırdı"

YETMEZ AMA EVET

DSİP Başkan Yardımcısı Şenol Karakaş, sivil, özgürlükçü, çoğulcu, demokratik 'yeni' bir anayasa istedikleri için 'yetmez ama evet' dediklerini söyledi. Kürt halkının siyasi temsilcilerinin taleplerinin göz önüne alınmadığını öne süren Karakaş, bu gerekçenin de yetmez demelerinde etkili olduğunu savundu. Bu değişikliklerin daha büyük Anaysa değişiklikleri için zemin hazırlayacağına dikkat çeken Karakaş şunları söyledi: "Maddeleri anlatan broşürler bastırdık. Vatandaşlara neden hayır diyorsunuz dediğimizde verecek cevapları yok. Çünkü maddeler üzerinden bir tartışma yürütülmüyor. Eksikler de var mesela toplu sözleşmenin yanında grev hakkı yok. Muhalefet temsilcilerinin ifade özgürlüğünü güvence altına alınmıyor. Ancak HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değişecek olması çok önemli. Evet dediğimizde 13 Eylül günü militarist rejime bir darbe vurulmuş olacak"

EVET İÇİN YÜRÜYECEKLER

12 Eylül referandumunda 'evet' diyecek olan 'Yetmez ama EVET!' platformu darbe Anayasası'na karşı, sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasa için 28 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00'te Tünel'den Taksim'e kadar yürüyecek.

SOLUN EZİLENDEN YANA OLMASI LAZIM

Toplumda bir değişim isteği olduğunu belirten Şenol Karakaş, solun değişime tercüman olması için bu isteği görmesi gerektiğini söyledi. Solun Kemalizm'in kalıplarından kurtularak Sosyalizm'in özüne dönerek bunu gerçekleştirebileceğini belirten Karakaş, "Başörtüsü takan kadınların özgürlüğü için, Kürt halkının kaderini tayin hakkı için mücadele etmeyen milliyetçi bir sol olamaz. Solun ezilenin yanında olması gerekir. Ancak CHP demokratik adımları benimsemeyen, düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi'ne götüren statükocu bir parti. Özellikle 28 Şubat'ta, bazı sol gruplar başta CHP olmak üzere şeriata karşı olduğunu düşünerek ordunun darbesini savunur duruma düştü.  O gün bugündür de o kanadın temsilciliğini yapıyor" diye konuştu. Karakaş, MHP'nin Hitler'in partisi gibi faşist bir parti olduğunu söyledi. İnsanlığa zararlı olan bu tarz partilerin kapatılması gerektiğini savunan Karakaş, BDP'nin tavrını ise desteklediğini söyledi. BDP'nin sunduğu önerinin AKP tarafından dikkate alınmadığını savunan Karakaş, "Buna rağmen BDP hayır yerine 'boykot' demesinin iyi olduğunu düşünüyorum" dedi.

DESTEK ARTIYOR

Anayasa değişiklik paketine 'sol' kesimden destek gelmeye devam ediyor.  İlk olarak Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Başkanı Ziya Halis, "Bir Alevi olarak evet diyeceğim" demişti. Hayır demenin değişikliğin getirdiği iyileştirmelerden mahrum kalmak olacağını söyleyen EDP Başkanı Halis, şunları söylemişti. "Asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesi, Geçici 15. Madde'nin kaldırılması, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı, HSYK'nın ve Askeri Şura'nın bazı kararlarına karşı yargı yolunun açılması gibi reform adımlarını içermesinden ötürü; referanduma 'evet'."

bugün

 

 



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs