En Sıcak Konular

Pakistan'a yardımda dünya sınıfta kaldı

24 Ağustos 2010 09:19 tsi
Pakistan'a yardımda dünya sınıfta kaldı Sıcak, sağlık hizmeti götüren doktorları hasta ediyor. Yüksek nemden bunalan halk ise mikrop yuvası sularda serinliyor.

Yeni sel dalgası nedeniyle Pakistan'ın güneyinde 200 bin kişi evine terk etmek zorunda kalırken, yapılan ya da taahhüt edilen yardımlar 815 milyon dolara ulaştı. Ancak uzun vadede Pakistan’a çok daha fazlası gerekiyor. Bu arada sıcağın etkisiyle sağlık hizmeti götüren doktorlar da hastalanmaya başladı. Yüksek nemden bunalan halkın mikrop yuvası sularda serinlemeye çalıştığını söyleyen Yeryüzü Doktorları’ndan Dr. Kadir Keklik, büyük salgının kapıda olduğunu söyledi.

Alman DW'nin haberine göre Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, tüm dünyadan gelen yardımlar nedeniyle memnuniyet duyduklarını belirterek uluslararası toplumun duyarlılığının etkileyici olduğunu söyledi.

Kureyşi, uluslararası toplum tarafından 815 milyon euro tutarında yardım yapıldığını ya da taahhüt edildiğini açıkladı.

UZUN VADEDE ARTMASI BEKLENİYOR

Birleşmiş Milletler (BM), afetzedeler için 360 milyon euro acil yardım gerektiği çağrısında bulunmuştu. Yapılan yardım miktarı ise BM'nin belirlediği rakamın da üzerine çıkmış oldu. Ancak sel felaketinden büyük zarar gören Pakistan'ın uzun vadede çok daha fazla mali desteği ihtiyacı var.

Sel felaketinin vurduğu Pakistan'a ABD'nin 102 milyon dolar, Suudi Arabistan'ın 65,3 milyon dolar, İngiltere'nin 64,76 milyon dolar, Avrupa Birliği Komisyonu'nun 54,15 milyon dolar yardımda bulunduğu ya da taahhüt ettiği belirtildi. Türkiye de yaklaşık 10 milyon dolar yardımda bulundu.

IMF İLE TOPLANTI

Uluslararası Para Fonu (IMF) da bugün Pakistanlı yetkililer ile birlikte bundan sonraki yardımlar için görüşmelerde bulunacak.

Washington'daki görüşmede, sel felaketinin ülke ekonomisine verdiği zararın ele alınacağı bildirildi. Pakistan hükümetinin tahminlerine göre, yeniden imar çalışmaları için yaklaşık 15 milyar dolar gerekiyor.

GÜNEYDE SEL TEHLİKESİ

Diğer yandan Pakistan'ın kuzeyinde sel suları çekilmeye başlarken, güneyde ise hafta sonu yağışlar nedeniyle nehir suları yükseldi. Yaklaşık 200 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı bölgede tehlikenin devam ettiği belirtiliyor.

Yeryüzü Doktorları Pakistan temsilcisi Abdulwahab Marwat'ın yaptığı belirlemelere göre kuru gıda, ilaç ve sağlık hizmeti ile içilebilir temiz su öncelikli ihtiyaçlar olarak bildiriliyor. Bölgede sağlık hizmetlerinin sağlanması için şu an Pakistan hükümetiyle koordinasyon içerisinde BM'ye bağlı kuruluşlar ile Kızılay ve Kızılhaç Federasyonları çalışıyor. Fakat milyonlarca insan için ne kadar süreceği bilinmeyen bir acil durumda yeterli sağlık çalışanı ve özellikle de ilaç kaynağı olmadığı öncelikli tespitler arasında yer alıyor.

Yeryüzü Doktorları bundan önce de Pakistan'da birçok insani ve tıbbi yardım faaliyetinde bulunmuştu. En son geçtiğimiz yıl haziran ayında Swat Vadisi'nde yaşanan mülteci krizi üzerine, mülteci kamplarında mobil klinikleriyle sağlık hizmeti veren Yeryüzü Doktorları, 2005 yılında Keşmir'de yaşanan depremin ardından da bölgede acil sağlık hizmeti vermişti. Acil yardımların yanında Pakistan sağlık altyapısının gelişimi için kalkınma yardımlarında da bulunan Yeryüzü Doktorları, 2006 yılında Muzafferabad yakınlarındaki Komikot şehrinde bir sağlık ocağı kurmuş ve 2010 yılı içerisinde ise, sel felaketinin yaşandığı Khyber Pakhtoonkhwa eyaletinde bulunan Balakot şehrinde bir çocuk hastanesinin inşaatına başlamıştı.

YARDIM GÖREVLİSİ DE HASTA

Sıcağın etkisiyle sağlık hizmeti götüren doktorlar da hastalanmaya başladı. Yüksek nemden bunalan halkın mikrop yuvası sularda serinlemeye çalıştığını söyleyen Yeryüzü Doktorları’ndan Dr. Kadir Keklik, büyük salgının kapıda olduğunu söyledi. Kendisinin de dizanteriye yakalandığını belirten Dr. Keklik, “Tedavi ettiğimiz kişi kalacak yeri olmadığından yine hastalanıyor. Temiz su sorunu çözülmezse çocuklar ve hamile kadınlar hayatını kaybedecek dedi.



Bu haber 1,029 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,837 µs