En Sıcak Konular

Amerikan barışı Türkiye'yi oyundan atabilir mi?

23 Ağustos 2010 10:26 tsi
Amerikan barışı Türkiye'yi oyundan atabilir mi? Bir taraf olan da bertaraf olabilir mi? iyibilgi Ankara

Herkes orada! ABD, BM, AB, Rusya, Mısır, Suudi Arabistan, İsrail, Filistin, aklınıza kim gelirse. İsrail ve Filistin’i doğrudan görüşmelere başlatacaklar.

Destek verenler de çok. Mısır, Ürdün, Arap Birliği bu gelişmenin arkasında. Netanyahu ile Mahmut Abbas’ın masaya oturacakları geçtiğimiz Cuma akşamı ilan edildiğinde bir tek Hamas “hayır” dedi.

Tarih de net. 1 Eylül’de Abbas ve Netanyahu ABD Başkanı ile yemek yiyecek-Obama muhtemelen her ikisin elini de tutarak hep kadük kalmış bir Beyaz Saray geleneğini tekrarlayacak ve dünyaya “onları masaya biz oturtuyoruz” diyecek..

2 Eylül’de de görüşmeler başlayacak. Dediğimiz gibi  “herkes” burada. Yalnız Türkiye “görünmüyor”? Görüntü önemli çünkü, böyle bir ortamda görünmeyen “yok” sayılabiliyor diplomaside.

Ve yine doğal olarak İsrail ile Türkiye arasındaki gerginliğin bir faturası olarak da bu kadar geniş bir yelpazenin içinde bulunmama gösterilebilir.

Peki öyle mi?

Bu sorunun doğru yanıtı için kulağı tersten göstermek gerekiyor. Şöyle soralım; “Bu sefer de başarısız olunursa, başarısızlığın faturasını adı geçen ülkeler üzerlerine alacaklar mı? (Elbette hayır ama öyle bir şey olursa bunun anımsatılması gerekiyor.)

Ve hemen ardından gelen asıl soruya bakalım; “Bu görüşmeler başarılı olabilir mi?”

ABD, görüşme kararlarını Cuma açıklasa da, müzakere günleri hem Müslamanlar’ın hem de Yahudiler’in özel/kutsal günlerine denk gelse de, asıl çakışma Beyaz Saray tarafından kaygıyla beklenen Kongre seçimlerine denk düşüyor!

Obama yönetiminin içeride artık büyük bir çıkmaza saplandığı, önerdiği çözümlerin hepsi doğru olsa bile (!) sonuçların görülmesinin Kasım’a yetişmesinin imkansız olduğu, kamuoyunu dış politika ile ikna edebilme adımları attığı zaten biliniyor.

İşte bunlardan biri de İsrail-Filistin görüşmeleri. Bu maddenin bir başka aleni okuması da görüşmelerin karakteristiği ile ilgili.

Hemen herkes biliyor ki, bu görüşmelerden söylendiği gibi 1 yıl içinde sonuç çıkması mümkün gözükmüyor. Ha belki tek çözüm ABD’nin tüm ağırlığı ile Tel Aviv’e yüklenmesi.

Ancak yine aynı sebepten, yani seçimler nedeniyle Beyaz Saray İsrail’e ve Washington’daki lobisine teslim olmuş halde. Yani o kapı da kapalı.

Bu durumda Hamas'ın katkı vermediği bir barış sürecinin başarılı olmayacağını söylemeye de gerek yok. İşin gerçeği bu. Eğer bu adımlara bir isim verilecek olsaydı, “göze sürme operasyonu” cuk otururdu.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 2,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,477 µs