En Sıcak Konular

Ajanlardan Irak'a abluka

23 Ağustos 2010 10:21 tsi
Ajanlardan Irak'a abluka

ABD, Irak'tan çekilmeden önce de ilginç bir taktik uyguladı...

ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesiyle birlikte emekli asker ve istihbarat elemanlarını çalıştıran İngiliz ve Amerikalı özel güvenlik şirketlerine gün doğdu. Şirketler 3 milyar dolarlık özel güvenlik pastasını paylaşmış durumda.

ABD yönetimi tarafından, ihracat kurallarına ihlal ettiği gerekçesiyle 42 milyon dolar cezaya çarptırılan Xe Service (eski adıyla Blackwater) firması ile ilgili önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Son ABD muharip güçlerinin Irak'tan çekilmesiyle birlikte Irak'ta 12'si eski 7'si yeni 19 ABD ve İngiliz özel güvenlik şirketinin tam anlamıyla kamp kurduğu anlaşıldı. Bu şirketlerin Irak'ta yaptığı anlaşmaların tutarı ise 3 milyar doları aşıyor.

AJANLAR ÇALIŞIYOR

ABD, Irak'tan çekilmeden önce de ilginç bir taktik uyguladı. Irak'ta görev yapan özel güvenlik şirketlerine Irak'lıların yanı sıra yönetici konumda çok sayıda emekli istihbarat ajanı yerleştirildi. Kuzey Irak bölgesinin yanı sıra özellikle orta ve güney Irak'ta görev yapan şirketlerde çok sayıda emekli asker ile emekli CIA, FBI, MI5, MI6 ve Mossad ajanı çalışıyor. Muharip ordu gibi görevi yapıyor Ağır silahlarla donanımlı şirketler tam anlamıyla özel ordu yapılanması ile hareket ediyor. Güvenlik şirketlere düşük yoğunluklu çatışmalar, konvoy güvenliği, savunma teknikleri, kriz yönetimi, güvenlik danışmanlığı, güvenlik eğitimi ve organize suçlar konularında deneyimli. Irak'ta görev yapan şirketlerden bazıları:
 
XE SERVICE (BLACKWATER): ABD merkezli şirket 2007 yılı içinde Irak'taki faaliyetleri nedeniyle tartışmalı duruma geldi.

TITAN CORPORATION: ABD'li şirket Savunma Bakanlığı, istihbarat ajansları ve diğer kamu kurumları için iletişim hizmetleri sağlıyor.
 
CALIFORNIA ANALYSIS CENTER, INC: Irak'ta Ebu Garib hapishanesi skandalı ile gündeme geldi.

SANDLINE INTERNATIONAL: Londra merkezli İngiliz özel askeri şirket Basra bölgesinde görev yapıyor.
 
MILITARY PROFESSIONAL RESOURCES INC: 12 bin 500 emekli asker, polis ve istihbaratçı personel çalışıyor. Bağdat'ta görev yapıyor.
 
VINNELL CORP: Haziran 2003'te yeni Irak ordusunu eğitmesi için Vinnell Corporation ile 48 milyon dolarlık bir sözleşme imzalandı. Sözleşme hükümleri sürüyor.

MİT'ten 'Blackwater' uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nca 42 milyon dolar cezaya çarptırılan Blackwater şirketi ile ilgili Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) tam 4 uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Hazırlanan raporlar Türkiye, Irak ve ABD üçlü mekanizma toplantılarında zaman zaman gündeme geldi. Blackwater ile ilgili ilk uyarı 2007'de yapıldı. Blackwater'in Irak'ta kaçak silah satışı yaptığı iddiaları da yer alıyor.

1945 sonrası en büyük operasyon

Amerikan ordusu, Irak'taki muharip birliklerini çekip 1 milyondan fazla teçhizat naklederek, 2'nci Dünya Savaşı'ndan beri en büyük lojistik operasyonlarını tamamlamak üzere. Kuveyt'teki Amerikan ordusunun ikmal birliği komutanı Albay Donnei Walker, "2'nci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük çekilmeyi yaşıyoruz. 1.2 milyon parça civarında teçhizat naklettik'' dedi. İkmal birliği komutan yardımcısı Tuğgeneral Nick Tooliatos da, Irak'tan gelen teçhizatın incelendiğini, elden geçirildikten sonra da Afganistan ile diğer 16 ülkeye gönderildiğini söyledi.

ABD'den Irak'a diplomatik yığınak

ABD'li yetkililer, ülkelerinin Irak'taki muharip güçlerini çekmesinden sonra, askerlerin öncülüğündeki ABD-Irak ilişkilerinden, sivillerin öncülüğündeki normal ilişkilere doğru 3-5 yıllık bir geçiş dönemi öngörüyor. Başkan Barack Obama yönetimi yetkilileri, bu geçiş dönemi için ülkede bulundurulacak diplomatların, bu amaca yönelik iyi bir hazırlık içerisinde bulunduklarını belirtiyor. Sayıları 300 dolayında olan bu küçük diplomat ordusunun başında ise, ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği'nden, Irak Büyükelçiliği'ne atanan James Jeffrey olacak.

Mutlu Çölgeçen - Sabah



Bu haber 920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,939 µs