En Sıcak Konular

Ramazan fırsatçılarına 188 suç duyurusu

22 Ağustos 2010 18:33 tsi
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), Ramazan fırsatçıları hakkında 188 ayrı suç duyurusunda bulunacak.

Dernek, Ramazan ayıyla birlikte gıda maddelerinin üretim ile satışını denetlemek için bir tim oluşturdu. Üçer kişilik timlerde bir gıda mühendisi, bir diyetisyen bir de dernek yetkilisi bulunuyor. Market bakkal dolaşan gruplar, gayri kanuni ve gayri ahlaki gördükleri mekânları belirliyor. Bunları ÇETKODER'in ilgili birimlerine iletiyor. Dernek de kendine bildirilen kurum ile kuruluşlarla ilgili resmi mercilere şikâyette bulunuyor. Bu bağlamda açıkta satılan ve tehditler içeren ve miadını doldurmuş ürün satanlar hakkında 188 ayrı suç duyurusu yapılacak.

ÇETKODER Başkanı Mustafa Göktaş, konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak denetimlerini itinayla devam ettirdiklerini, Ramazan ayı sonuna kadar bu kontrollerini artıracaklarını belirtti. Şu ana kadar yapılan denetimlerde hem yasalara hem de ahlaka aykırı görülen üretim ile satışların büyük bölümünün İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, Konya, Manisa, Şanlıurfa, Hatay ve Adana'da vuku bulduğunu kaydeden Göktaş, "Diğer illerimizde usulsüz, halk sıhhatine aykırılık teşkil eden aynı zamanda haksız gelir elde etmeye yönelen çok sayıda iş yerine rastlanmıştır. Çalışmalarımız halkımızın yararına gönüllü ve ücretsiz olarak devam etmektedir. Tüketiciler bilsinler ki, 4077 sayılı kanunları var. Yine Yürürlükte Kabahatler Kanunu var. Ve Ticaret Kanunu ile bunlara paralel gıda ve üretime ait çok sayıda yönetmelik var. Onlar adına bu takibatı yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Mustafa Göktaş, denetimlerde karşılaştıkları sorunlar ve izleyecekleri süreçle ilgili şunları ifade etti:

"Açıkta satılan gıda maddelerine yönelik tespitlerimiz, bozuk ürün satışı, bakteri ve mikrop taşıyan ürünler, miadı dolmuş gıda maddelerinin satışı, içinde boya ve kimyasal atık bulunan gıda maddelerinin satışa arzı gibi hususları içeren 28 ayrı iş yeri tespit edilip bunlar hakkında; iftar yemeği veriyoruz diyerek üç ya da dört çeşit ürünü tüketiciye sunan ve başka tercih hakkı tanımayan ısrar ile bu yiyecekleri satışa arz eden iş yerlerinde yaptığımız denetim sonucu 11 iş yerinde halk sağlığına aykırı olan, içinde yeterli besin içermeyen, katkı maddeli yemekler olduğunun tespiti ile bu kişiler hakkında; açık büfe yiyecekleri üzerinde yapılan denetimlerimizde, 8 farklı iş yerinde açık büfe ile yiyecek ve içecekleri sunan kuruluşların sundukları yiyecek ve içeceklerdeki sağlığa aykırı hususların tespiti ile yine bunlar hakkında; et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri satan yerlerin, 17 farklı iş yeri denetiminde de farklı olaylar ile karşılaştık aldığımız numuneleri yaptırdığımız tahlil ve tetkik sonucu hayrete düştük, bu bozuk, içinde değişik katkı maddesi bulunan ürünler içinde ilgililer ve sorumlular hakkında; satışa arz edilen sebze ve meyve ürünleri üzerinde yaptığımız incelemelerde sebze ve meyvelerin üzerinde kimyasal ilaç atıklarını tespit ettik. Bu husus 21 ayrı noktada tespit edildi.

Pek çok sebze ve meyvenin değişik hormon ilaçları takviye edilerek aşırı kullanım yapıldığını anlayınca bunları satışa arz eden, üreten ve kontrol etmesi gerekenler hakkında; tatlı, pasta, şekerleme ürünleri satan ve üreten iş yerlerinde, 18 iş yerinde yaptığımız denetimlerde hijyenik koşula uymayan, temizlik kurallarına ve bu konudaki yönetmeliklere aykırı çalışanlar ile satarken, paketlemede kabın ve kutunun darasını düşmeyenler hakkında;

açıkta satılan baharatlar ile bitki ürünlerinin bu konudaki yönetmelik hükümlerine uyulmadan keyfi ve halk sağlığına aykırı satış yapıldığının tespiti ile bu tür kurum ve kuruluşlardan 14'ü hakkında; Tarım Bakanlığı ekmek tebliğine uygun çalışmayan 16 iş yeri hakkında, ekmekteki katkı maddesi ile kimyasal beyazlatıcıyı farklı amaçla kullanan 7 işyeri hakkında, ekmek gramajında hile yapan 8 iş yeri hakkında; Ramazan dolayısıyla meyve ve sebzenin fiyatları ile haksız ve usulsüz bir şekilde oynayan 21 kişi hakkında; seyyarda yada sabit dükkanda kebap, ciğer, kavurma, tavuk döner, et döner, gibi satış yapan hijyenik koşullara uymayan, verilen hizmette hile ve desiseye kaçan 19 kişi ve kuruluş hakkında da mahallin mülki amiri ile Savcılıklara adli ve idari işlem yapılarak cezalandırılmaları için suç duyurusunda bulunacağız.

Bunların yanı sıra, görevini ihmal ettiğini düşündüğümüz, yetkisini kötüye kullanarak halkın sağlığının bozulmasına vesile olduğuna inandığımız, görevi gereği yapmak durumunda olduğu işi yapmayarak vazifesini ihmal ettiğine inandığımız, piyasada haksız kazanç oluşmasını ve serbest rekabet ilkelerinin bozulmasına vesile olduklarına inandığımız yetkili ve ilgililer hakkında da ayrıca kanuni kovuşturma yapılması için ilgili birimlere suç duyurusunda bulunacağız."

cha



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    39,674 µs