En Sıcak Konular

Demirtaş: 'Gidin köy korucusu olun'

22 Ağustos 2010 18:24 tsi
Demirtaş: 'Gidin köy korucusu olun' "Askeri operasyonlarda en ufak bir azalma olmadı. Her yerde operasyon var. Biz çağrımızda çift taraflı deyince, dönüp 'devlet silah bırakmaz' diye kıyamet koparılıyor."

Diyarbakır'da partisinin Bağlar ilçe binasını ziyaret eden BDP Genel başkanı Selahattin Demirtaş ve yardımcısı Gülten Kışanak, basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, şimdiye kadar 40'a yakın miting gerçekleştirdiklerini, büyük coşku ve heyecan içinde geçtiğini belirtti. Tabanlarının boykot konusunda kafasının karışık olmadığını söyleyen Demirtaş, "Küçük ilçede 10 binlerce kişi ile miting yapacak tek parti BDP'dir. Üstelik devlet ve hazine yardımı olmadan. AKP Kaymakam ve Vali yardımı ile miting yaparken, biz bunların engellemesi ile miting yapıyoruz. Başbakan'ın mitinlerinde vatandaş serinlesin diye soğuk gaz sıkılıyor, bizim mitinglerimizde biber gazı sıkılıyor. Buna rağmen mitinglerimiz daha görkemli ve coşkuludur."

'CHP VE MHP, AKP'DEN FARKLI DEĞİL'

Referandum'u boykot kampanyalarının sadece AKP karşıtlığı üzerine olmadoığını belirten Demirtaş, "CHP ve MHP de AKP'den farklı değildir. Bizim açımızdan 3 zihniyet de Türkiye demokrasisi açısından tehlikelidir. Halklar kendi özgür iradesini ortaya çıkaramadığı müddetçe biz yeni bir anayasanın yapılmasını mümkün olmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.

Bir süre önce Diyarbakır'da iş çevrelerini temsil eden sivil toplum kuruluşlarının, Anayasa değişikliğine destek olacakları yönünde yaptıkları açıklamaya da tepki gösteren Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı sivil toplum örgütleri bütün Diyarbakır'ın sesiymiş gibi açıklamalar yapıyorlar. Biz onların kişisel düşüncelerine saygı duyuyoruz. Ancak 10 binlerce üyesi olan bir esnaf örgütünün başkanının, bu esnaflar adına 'evet' diyeceklerini söylemesi ve bunun üzerinde siyasi bir ranta girmesi kelimenin tam anlamıyla ahlaksızlıktır" dedi.

'DURUM ÇOK CİDDİDİR'

Demirtaş, son ateşkes meselesinde ciddi bir toplumsal duyarlılık oluştuğunu ve çağrılara PKK'nın karşılık verdiğini ifade ederek şunları söyledi: "Ama, askeri operasyonlarda en ufak bir azalma olmadı. Her yerde operasyon var. Biz çağrımızda çift taraflı deyince, dönüp 'devlet silah bırakmaz' diye kıyamet koparılıyor. Biz ordunun, polisin silah bırakmasını hiçbir şekilde ifade etmedik. Ellerin tetikten çekmesini istiyoruz operasyon yapmamasını istiyoruz. Fiilen çift taralı olmaz ise akan kanı durduramıyoruz. Hükümete sesleniyoruz. Eğer otoriteniz yoksa çıkın bunu açıklayın. 'Bize rağmen yapılıyor' deyin. Yok eğer siz yapıyorsanız demogoji yapmayı bırakın. İkisinden birini yapın. Silahlar sussun, Demokratik siyaset öne çıksın. Hükümete çağrı yapıyoruz, durum çok ciddidir."

BDP Genel baaşkanı Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin PKK ile AKP'nin görüşüp anlaştıklarına dair sözlerini de şöyle değerlendirdi:

"Bir taraftan atekeş olacak, görüşme yapıldı yapılmadı, bu bir uzlaşma sonucu ilan edildi, edilmedi şeklinde son derece seviyesiz bir tartışma yürütülecek. Diyalog ve konuşmanın kötülendiği, neredeyse konuşmak ve tartışmanın ihanetmiş gibi tartışıldığı bir ortamda biz barış arayışı gerçekleştiriyoruz. Kılıçdaroğlu ve Buhçali'ye buradan sormak istiyorum. Eğer bu mesele konuşularak çözülmeyecek ve dağdakiler konuşularak ikna edilmeyecekse sizin derdiniz demekki savaştır. Eğer gerçekten ülkenizi seviyorsanız, savaşta da samimiyseniz gönüllü köy korucusu olun. Siz gelin operasyona çıkın. 20 yaşındaki çocukları operasyona sürüp arkasından siyaset yapacağınıza gelin bakalım bölgeyi görün, savaşın gerçekliğini siz tanıyın. Kolay mı 20 yaşındaki çocukların tabutları gitsin. Niye konuşulmasın, niye diyalog kurulmasın. PKK ile diyalog kurulmamışsa bile eksikliktir. Yapılması lazımdır. Kalıcı barış için ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve savaşın bitmesi için diyalogun kurulması gerekir. Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'nun ırkçılığı ve milliyetçiliği kaşıyan bu tutumuna Başbakan kanmamalıdır. Daha ilk günden onların milliyetçi rüzgarına kapılmıştır yanlış yapıyor. Diyalog erdemdir, Başbakan bu erdemliliği gösteribilmelidir. Başbakan bunu yaparsa bu ona kazandırır. Referandumu da kazandırır, Seçimi de kazandırır. Bu kadar kritik noktalarda lider olmak ve halkın toplumun önderi olmak gerekir. Başbakandan beklentimiz budur."

Son olarak Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın 3 Eylül'de Diyarbakır'a yapacağı mitingi değerlendiren BDP lideri Demirtaş sözlerini şöyle tamamladı: "11 Eylül akşamına kadar somut bir gelişme olmadan, söz değil icraat olaracak somut bir gelişme olmadan boykot tavrımızı tartışmaya açmayacağımızı bir kez daha söylüyoruz. Başbakan'ın Diyarbakır ziyareti bizim açımızdan değil kendisi açısından önemlidir. Diyarbakır halknı heyecanlandırmayacağını söylemek istiyoruz. Halk artık laf ve yalanlardan bıktı. Gelmeden önce somut adım atar mı kendisi düşünsün bulsun. İnandırıcı somut bazı adımlar atabilir." dedi.

hürriyet



Bu haber 954 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,720 µs