En Sıcak Konular

Toplu yemek şirketlerine dikkat

22 Ağustos 2010 14:55 tsi
Toplu yemek şirketlerinin et ve et ürünlerindeki fiyat artışları yüzünden hileli ürünlere yöneldiğini iddia edildi: "Artık köfte, sucuk, salamlara et yerine soya katılıyor, kırmızı et yerine ise hindi budu"

Toplu yemek şirketlerinin et ve et ürünlerindeki fiyat artışları yüzünden hileli ürünlere yöneldiğini iddia eden Yemekçi Yönetim Kurulu Başkanvekili Levent Bulutoğlu, 'Artık köfte, sucuk, salamlara et yerine soya katılıyor, kırmızı et yerine ise hindi budu' dedi.


Yemekçi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Levent Bulutoğlu, et ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarının, piyasada hileli ürün patlamasına yol açtığını belirterek, “Köfte, sucuk ve salamlara et yerine soya katılıyor. Kırmızı et yerine hindi budu satılıyor. Dana kıymalardan tavuk sakatatı çıkabiliyor” dedi.

Türkiye’de toplu yemeğin, 2.5 milyar dolarlık bir pazar iken, toplu yemek şirketlerinin payının yaklaşık yüzde 29 olduğunu ve sektörün büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 5 civarında bulunduğunu kaydeden Bulutoğlu, hazır yemek sektöründeki en büyük eksikliğin, denetimsizlik olduğunun altını çizdi ve yetişmiş, eğitimli personel bulmanın zorluğuna ve ürün darlığının fiyat  artışlarını getirdiğine değindi.

Et yerine ne kullanıyorlar?

Bulutoğlu, toplu yemek konusunda fiyatın belirleyici etken olduğuna işaret ederek, şunları anlattı: “Son dönemlerde et ve süt ürünlerinde yaşanan fiyat artışları, piyasada hileli ürün patlamasına yol açtı. Köfte, sucuk ve salamlara et yerine soya katılıyor. Kırmızı et yerine hindi budu satılıyor. Dana kıymalardan tavuk sakatatı çıkabiliyor. Burada asıl iş, toplu yemek hizmetinden faydalanan firmalara düşüyor. Biz, yemek hizmeti alan her firmanın kendi iç denetim mekanizmasını doğru işletmesi gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin, piyasada kabul görmüş et ve süt ürünleri üreticilerinden malzeme temin edilmesi öncelikleri olmalı. Ayrıca yemek firmalarına ait depolar sık sık denetlenmeli.”

3 bin 500 yemek firması var

Bulutoğlu, İstanbul’daki yaklaşık 3 bin 500 yemek firmasının, 1.165 tanesinin İstanbul İl Tarım Müdürlüğüne kayıtlı olduğunu açıklayarak, şu bilgileri verdi:

“Bu da, İstanbul gibi bir mega kente yemek hizmeti veren firmaların üçte ikisinin bir anlamda korsan olması demek. Madalyonun bir başka yüzü de var; ruhsat, firmalara bu işi yapma yetkisi verir ama sağlık ve hijyen konularını garantilemez. Ruhsatı olan hazır yemek firmaları içinde HACCP belgesine sahip işletmelerin oranı yüzde 56’da kalıyor. Buradan da 3 bin 500 firmadan 56 tanesinin ’uygun’ olduğu sonucuna varırız ki, sadece rakamlar bile durumun vahametini anlatmaya yeterli. Hazır yemek hizmeti alan firmalar, fiyat sorgulaması veya karşılaştırması yaparak bir sonuca varabilirler veya satın aldıkları yemeğin içine giren gıda maddelerinin piyasada kabul gören markalardan olup olmadığını araştırabilirler. Üretim, müşterinin mutfağında yapılıyorsa rutin denetimlerle işin kontrolü sağlanabilir ancak taşıma yemek hizmeti alan müşteriler için tek tavsiyem firmalarını denetlesinler.”

250 bin kişiyi yediriyor

Günlük 250 bin kişiye toplu yemek hizmeti sunan Yemekçi’nin, bu sayıyı 400 bin kişiye ulaştırmayı hedeflediğini ve 25 ilde faaliyet gösterdiğini belirten Levent Bulutoğlu, şöyle devam etti:
“2009’un ilk altı ayıyla mukayese ettiğimizde 2010 yılının aynı döneminde yüzde 50’ye yakın büyüme gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz. Bu yıl Yemekçi olarak Türkiye’nin diğer illerinde de faaliyetlerimizi artırma yoluna gittik. Adana, Manisa, Mersin illerinde yeni projelerimiz başladı. Karadeniz Bölgesi’nde mevcut müşterilerimize ilaveten yeni sözleşmelere imza attık. Aslında 2010 yılındaki büyümemizin, İstanbul’la beraber Türkiye genelinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. 2011’de mevcut pazarımızı koruyarak yüzde 15-20 büyümeyi hedefliyoruz. Asıl hedefimiz ise yurt dışına açılmak. Bu hedefe ulaşabilirsek, bir ilki de başarmış olacağız ve yurtdışına açılımı başlatmış ilk Türk hazır yemek kuruluşu olacağız. Bu konuda Yemekçi olarak herhangi bir endişe de taşımıyoruz, yurtdışı görüşmelerimiz başlamış durumda.”

İnsan sağlığı ve dengeli beslenme hedefli üretim yaptıklarını kaydeden Bulutoğlu, daha sağlıklı olduğu kabul edilen haşlayarak pişirme yöntemini tercih ettiklerini, bunun için kombi fırınlar kullandıklarını, buharda pişirme tekniğine uygun olan tüm gıdaları bu yöntemle pişirmeyi tercih ettiklerini söyledi.

Bulutoğlu, kendi iç denetimlerini sağlamak amacıyla oluşturdukları kalite departmanlarının yanı sıra, bağımsız denetim şirketleriyle çalıştıklarını dile getirerek, personeli eğitmek, onlara eğitim belgesi sağlamak amacıyla, her bölgede halk eğitim merkezlerini harekete geçirip personele eğitim aldırdıklarını anlattı.

Altın günü için gelenler var

Yemek hazırlamaya ayrılan zamanın daraldığına, yemeklerde daha pratik şeylerin tercih edildiğine ve daha çok dışarıdan yemek sipariş edildiğine değinen Bulutoğlu, kadınların, ‘gün’, ‘altın günü’ buluşmalarında kendilerine ulaşıldığını anlatırken, “Tamamen alışkanlıklarımızla, kültürümüzle alakalı yemeklere yöneliyoruz böyle durumlarda. Bazen ‘mercimek köfteyi ben yapayım, zeytinyağlı dolmayı anneme yaptırırım’ dedikleri oluyor. Kabul edilebilir bazı kaygıları oluyor ama biz o noktada kendilerine taahhütlerde bulunuyoruz” diye konuştu.

milliyet



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,993 µs