En Sıcak Konular

Bağış: Pakistan'a yardım etmeyenleri yardıma çağırıyorum

22 Ağustos 2010 12:55 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ABD'nin sel felaketinden zarar gören Pakistan halkına SMS (kısa mesaj) yoluyla yardım toplama hazırlığı yaptığını söyledi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Pakistan özel oturumu için New York'ta bulunan Egemen Bağış, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Türkiye'ye döndü.

Atatürk Havalimanı'nda temaslarını değerlendiren basın toplantısı düzenleyen Bağış, BM toplantısında Türkiye'nin Pakistan'a yardım konusunda öncü rolü oynama kararlılığını net bir şekilde ortaya koyan mesajını ilettiklerini söyledi.

Bağış, yardımlar sırasında Pakistan'ın egemenlik ve onurunun koruması gerektiğine işaret ederek, "Toplantıda, sadece akşam haberlerine konu olarak değerlendirilmemesini bunun uzun vadeli bir yardım çalışması olması gerektiğini vurguladık. Bu tür felaketlerden sonra insanlar bir hassasiyet ortaya koyuyorlar. Ama konu akşam haberlerinden, gündemden düştüğü zaman, orada mağdurlar sıkıntı yaşamaya devam ederken yardımların azalabilme ihtimali var. Onun için çalışmaların bir takvime bağlanması gerektiğini ve uzun vadeli bir perspektife ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyduk. Çünkü yağmur suları çekildiği zaman gerçek ihtiyaçlar, ölü sayısı, evsiz kalan insan sayısı ortaya çıkacak. Şu ana kadar 20 milyondan fazla Pakistanlı kardeşimizin etkilendiği tahmin ediliyor." dedi.


ETMEYENLERİ YARDIMA ÇAĞIRIYORUM

"Pakistan ile ilişkilerimize çok önem veriyoruz." diye devam eden Bağış, Pakistan'da yoldan geçen 10 kişiye "Pakistan'ın en yakın dostu hangi ülkedir" diye sorsanız 8-9 kişinin Türkiye diyeceğini aynı soru Türkiye'de sorulduğunda farklı bir netice ortaya çıkmayacağını ifade etti.

Devlet Bakanı Egemen Bağış, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında SMS ile vatandaşlarından Pakistan'a yardım için çalışma başlattıklarını söylediğini aktardı. Bağış, "ABD Dışişleri Bakanı Clinton, yardım için Türkiye'deki cep telefonu ile bağış sisteminin bir benzeri üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Onun konuşmasında da söylediği gibi 265 milyon ABD'linin sadece 1 milyonu bir SMS gönderse zaten 5 milyon dolar toplanıyor. Bu ülkemiz için de geçerli. Bütün vatandaşlarımızın açılmış kampanyalara katılmasından büyük mutluluk duyuyorum. Şu ana kadar Pakistan'a yardım elini uzatamamış vatandaşlarımıza da, Ramazan ayının şefkat merhamet ortamı içerisinde yardıma çağırıyorum." diye konuştu

Egemen Bağış, New York'ta görüşküğü Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'nin Türkiye'nin yoğun iç gündemine rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun çabalarına müteşekkir olduğunu söylediğini kaydetti.


"BM, Pakistan için Eylül'de ikinci kez toplanacak"

Bağış, BM'nin ikinci bir Pakistan oturumu için 19 yada 26 Eylül tarihlerinden birinde yeniden toplanacağını aynı amaçla Brüksel'de 32 üyeli Pakistan Dostları Grubu'nun üye olmayan ülkeleri de davet ederek bir araya geleceğini belirtti. Pakistan Dışişleri Bakanı'na Türkiye olarak Pakistan ile ilgili bütün toplantıara evsahipliği yapabileceklerini vurguladıklarını söyleyen Bağış, referandum sonrası Başbakan Erdoğan'ın Pakistan'ı ziyaret etme arzusunu ilettiğini dile getirdi.

Bağış, Kureyşi'nin de, "Başbakanı orada görmekten mutlu olacağız. Halkımız ayrı bir moral bulacak.Pakistan'da Erdoğan'a ayrı bir teveccüh var. Yapacağı ziyaret çok anlamlı olacak. Büyük bir memnuniyetle ağırlamak istiyoruz." karşılığı verdiğini belirtti.
 
cihan



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,933 µs