En Sıcak Konular

İşte İsrail'in yeni G.Kurmay başkanı

22 Ağustos 2010 12:37 tsi
İşte İsrail'in yeni G.Kurmay başkanı

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ülkenin yeni genelkurmay başkanı olacak ismi belirledi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ülkenin yeni Genelkurmay Başkanı olarak Güney Saha Komutanı General Yoav Galant'ı seçti. İsrail radyosunun duyurduğu habere göre Galant'ın bugün kabine tarafından da onaylanması bekleniyor.
Kabine toplantısından önce konuşan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Barak'ın seçimine destek verdi. Netanyahu, ülkenin 20'nci Genelkurmay Başkanı olan Galant'ın seçimi için "Orduya istikrarı geri getirecek akıllıca bir adım" ifadesini kullandı.

İsrailli bakanlardan Binyamin Ben Eliezer ve Yossi Peled de seçimi onayladıklarını açıklarken, Başbakan Yardımcısı Moshee Yaalon "Bu acele niye?" şeklinde eleştiri getirdi.


İSRAİL'DE GENELKURMAY YARIŞI MAHKEMELİK OLMUŞTU

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın altı ay sonra emekliye ayrılması beklenen Genelkurmay Başkanı General Gabi Aşkenazi'nin yerine atayacağı kişiyi belirlemek üzere Ağustos'tan itibaren mülakatlar yapmaya başlaması ve Aşkenazi'nin halefini ağustos sonundan önce açıklayacağını ilan etmesi ülkede krize sebep olmuştu. Bazı ordu görevlileri Savunma Bakanı'nın yeni genelkurmay başkanını bu kadar erken ilan etmesinin orduda çift başlılığa sebep olacağını, bunun da Aşkenazi'yi görev süresi dolmadan önce istifaya zorlayacağını iddia etmişlerdi.

Bu gelişmeler sırasında Barak'ın seçtiği Galant'ın rakiplerini ekarte etmek üzere ülkenin meşhur bir halkla ilişkiler firmasıyla çalışmakta olduğunu gösteren bir belgenin ortaya çıkması ise Başbakan Netanyahu'nun talimatıyla başsavcılık tarafından incelemeye alınmıştı. İddiaya göre Galant, Arad İletişim adındaki bir halkla ilişkiler firmasından destek almış ve firma Galant'a, rakibi olarak görülen Genelkurmay İkinci Başkanı General Benny Gatz'ı kötüleyen bir kampanya başlatmasını veya Gantz'ın Shin Bet Genel Güvenlik Servisi'nin başına atanmasını sağlamak üzere gayret etmesini tavsiye etmişti.


GALANT İÇİN "TÜRKİYE İLE KRİZE SEBEP OLABİLİR" YORUMLARI YAPILIYORDU

Öte yandan Ehud Barak'ın görüştüğü adaylar içinde en güçlüsü olan Güney Saha Komutanı Yoav Galant'ın genelkurmay başkanlığına getirilmesinin İsrail ile Türkiye arasında da küçük çaplı da olsa bir krize yol açabileceği yorumları yapılmıştı. 2009 yılının sonundaki Dökme Kurşun Operasyonu'nda ve Özgürlük Filosu'na yönelik Şayetet-13 operasyonlarında aldığı rollerden dolayı Yoav Galant hakkında yüzlerce Türk vatandaşı tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu. Galant, Gazze Şeridi'nde binin üzerinde Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan saldırılarla alakalı olarak Mazlumder'in hazırladığı suç duyurusunda Gabi Aşkenazi'den sonra beşinci isim olarak bulunuyor.

Barak'ın Genelkurmay Başkanlığı'na getirebileceği diğer isimler arasıdna Merkez Saha Komutanı Avi Mizrahi, Kuzey Saha Komutanı Gadi Eizenkot, Genelkurmay İkinci Başkanı Benny Gantz ve İsrail ordusunun Washington'daki askeri ataşesi Gadi Shamni bulunuyordu.

cihan

 

 

 

 



Bu haber 992 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,345 µs