En Sıcak Konular

Pakistan yeni sel tehdidiyle karşı karşıya

22 Ağustos 2010 12:03 tsi
Pakistan yeni sel tehdidiyle karşı karşıya  
BM, ülke için yeni bir sel uyarısı yaptı. İndus ve Kutri nehirleri, onlarca köyü sular altında bıraktı. Binlerce Pakistanlı yükseklere kaçıyor.

Son 80 yılın en büyük felaketini yaşayan Pakistan, yeni bir sel dalgası ile karşı karşıya. Devam eden yağışlar yüzünden seviyesi yükselen İndus ve Kutri nehirleri, ülkenin güneyini tehdit ediyor. Sindh eyaletinde onlarca köy ve kasaba sular altında kaldı. Son 24 saatte 150 bin Pakistanlı canını kurtarmak için yüksek kesimlere kaçtı. Bölgede şimdiden 600 bin kişi kamplara sığındı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), selin vurduğu bölgelerde sağlık sisteminin çöktüğünü duyurdu. 7 milyondan fazla insanın, temel sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğu ülkede öncelikli sorun, salgın hastalıklara karşı önlem almak. DSÖ, bunun için yıkılan ya da hasar gören 200 hastane ve sağlık ocağının acilen hizmete hazır hale getirilmesi gerektiğini açıkladı.

Pakistan'da selzedelere yardım güçlükle ulaştırılırken Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı kurumlar da çabalarını artırdı. BM İnsani Yardımlar Koordinasyon Bürosu, 460 milyon dolarlık acil yardım çağrısının yüzde 55'inin taahhüt edildiğini açıkladı. Ülkeye Türkiye'den de yardımlar gitmeye devam ediyor. Türk hayırseverler bugüne kadar 10 milyon dolar nakdi, 5 milyon TL değerinde de ayni yardım yaptı. Türk Kızılayı, afetin yaşandığı ilk günden bu yana 9 kargo uçağı ile 286 ton insani yardım malzemesi gönderdi. Sağlık Bakanlığı da 2 adet tam donanımlı mobil hastane, 1 ambulans, 42 sağlık personeli, 2 adet UMKE kurtarma aracı ile bölgede hizmet veriyor.

Pakistan'da yaraları sarmak için Türk yardım kuruluşları da yoğun çaba sarf ediyor. Kimse Yok mu Derneği, başlattığı kampanyada 2 milyon dolar topladı. Afet bölgesinde 2 bin 200 kişiye sahur ve iftar yemeği veren dernek, önümüzdeki günlerde sel bölgesinde sıcak ve soğuğa karşı izolasyonlu 24 m2'lik ev tipi çadırlardan oluşan iki ayrı çadırkent kuracak. Deniz Feneri Derneği de Pakistan'da günde 2 bin kişiye gıda yardımı yapıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı ise bölgede günlük 5 bin afetzedeye sıcak yemek dağıtıyor. 35 tonluk yardım malzemesini Pakistan'a ulaştıran dernek, afetzedeler için bağışlanan 15 ton gıda, 200 koli ilaç ve 50 prefabrik evi önümüzdeki günlerde bölgeye trenle ulaştıracak.

PAKİSTAN'A İLK GELEN TÜRK UÇAKLARIYDI

Her 10 insandan birinin selden etkilendiği Pakistan'da hayatta kalanların durumu ölenlerden daha kötü. Asıl sıkıntının selden sonra ortaya çıkacağını belirten Pakistan Kızılay Başkanı Senatör Nilüfer Bahtiyar, daha fazla yardım çağrısında bulundu. "Dost dosta yardım eder." diyen senatör, "Pakistan'a ilk gelen Türk Kızılayı'nın yardım uçaklarıydı, müteşekkiriz." ifadelerini kullandı. Bahtiyar, 2005'te yaşanan depremden sonra faaliyete başlayan Kızılay'ın, çalışmalarını bitirmeden ikinci kez bölgeye geldiğini vurguladı.

TSK, NAKLİYE UÇAĞI TAHSİS ETTİ

Türk Silahlı Kuvvetleri, bir adet C-130 nakliye uçağını dost ve kardeş ülke Pakistan'da yardım malzemesi dağıtımı için kullanılmak üzere tahsis etti. Pakistan Silahlı Kuvvetleri'ne gönderilen uçak, ihtiyaç olduğu süre boyunca ülkede kalacak. Pakistan'a dün hareket eden bu uçakla birlikte, muhtelif ilaç ve tıbbi malzeme de sevk edildi. Genelkurmay, hazırlanacak diğer yardım malzemelerinin de en kısa zamanda sel bölgesine ulaştırılacağını duyurdu.

YERYÜZÜ DOKTORLARI PAKİSTAN YOLCUSU

Selin vurduğu Pakistan'da öncelikli sorun salgın hastalıkları önlemek. Daha önce 7 kişilik ekiple sel bölgesi Nowshera'ya giden Yeryüzü Doktorları, ikinci bir ekibi göndermeye hazırlanıyor. Kolera, sıtma, tifo gibi hastalıklara karşı mücadele edecek olan gönüllüler, gerekli ilaç ve tıbbi malzemeleri temin ettikten sonra en kısa zamanda Pakistan'a yola çıkacak.

cihan - zaman



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,174 µs