En Sıcak Konular

Aleviler, demokratikleşmek için evet demeliler

22 Ağustos 2010 11:32 tsi
Eski Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Milletvekili Salman Kaya, 12 Eylül'de oylanacak Anayasa değişilik paketi referandum oylamasında 'Evet' oyu vereceğini açıkladı.

Kaya, gerçek demokrat ve ülkücülerin anayasa paketine 'Evet' oyu vereceğini söyledi.

Deniz Gezmiş'le birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) davasında yargılanıp hapis yatan, Alevi camiasının önde gelen isimlerinden Salman Kaya, Cihan'ın sorularını cevapladı. Anayasa değişiklik paketi oylaması için, "Yetmez ama Evet diyorum." açıklamasını yapan Kaya, "Darbelerle insanlarımıza kan kusturdular. Referandumla 12 Eylül darbecilerinin sevineceği bir karar vermek bize yakışmaz. Geçici 15. Madde kaldırılmasın diye oy kullanmak hiçbir solcuya hiçbir devrimciye ve hiçbir demokratım diyen insana yakışmaz." ifadelerini kullandı.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Meclis Yüksek Kurulu (MYK) üyesi Kaya, darbelerden çok çektiğini dile getirdi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) özellikle 15. Maddenin değişikliğini istemediğini kaydeden Kaya, "1995'te Anayasa değişikliğinde de 15. Madde vardı ve en az oyu alan o madde oldu. Unutulamayacak yüz kızartıcı bir olaydır." diye konuştu.

12 Eylülcülerin yargılanması gerektiğini ve bunun için kamuoyuna ihtiyaç olduğuna değinen Kaya, "Onların o dönem suç işlediği yargı ile ortaya çıksın. Nazi olayı, Ermeni olayı gibi sadece özür dilenmesin. Özür dilenince ölüler mezardan kalkmıyor ki. Onların yargılanması Türkiye için bir kazanımdır." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin sağlıklı bir yapıya kavuşması için demokratikleşmeye, bunun için de, Anayasa değişikliği ve toplumun bilinçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu dile getiren Kaya, "Partiler demokratik haklar için çalışmalı, bireylere göre değil. Bu bir Anayasa değişikliğidir. İnsanlarımız alıp okusunlar Anayasanın önceki halini ve değişikliklerden sonraki haline baksınlar eğer kazanımları varsa evet desinler. Zaten kıyası yaptıktan sonra hayır demek için hiçbir bahanenin olmadığını göreceklerdir." diye konuştu.


ALEVİLER, DEMOKRATİKLEŞMEK İÇİN EVET DEMELİLER

Referandumda "Hayır" diyeceğini beyan eden Alevi-Bektaşi Federasyonu'nun tavrını eleştiren Kaya, "1400 yıldan beri zulüm gören Alevilerin birtakım şahsi hesaplar peşinde olan dernek yöneticilerinin manipülasyonlarından kurtulması gerekiyor. Aleviler demokratikleşmeyi isteyen bir toplum. Bunun içinde referandum da Evet oyu vermelidir." ifadelerini kullandı.

Sivas olaylarının, sistemli bir devlet katliamı olduğunu ifade eden Salman Kaya, "Bu katliamları bilen bir kişi hayır diyemez. Sivas'ta bir albay, o dönem konuyu araştıran komisyondaki Mustafa Kul'a 'Bizim işimizdi ama ipin ucu biraz kaçtı' demiş. Şimdi bunları bilip de eski sistemin devamından yana oy kullanmak olur mu?" dedi.

cihan



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,674 µs