En Sıcak Konular

İran'ın ilk nükleer santrali aktif

22 Ağustos 2010 10:00 tsi
İran'ın ilk nükleer santrali aktif 
Yapımı için 36 yıl önce anlaşma imzalanan Buşehr nükleer santralinin faaliyete geçmesi için dün yakıt verilmeye başlandı.

Rusya'nın yakıt sağladığı ve işletmesine ortak olduğu santralin yıl sonunda elektrik üretmesi amaçlanıyor. Zafer havasının hâkim olduğu Tahran'da Ahmedinejad, 20 yeni santral daha yapacaklarını açıkladı.  

Uluslararası toplumun gündeminden düşmeyen İran nükleer programında dün tarihi bir adım atıldı. 1974 yılından bu yana inşası süren Buşehr nükleer santraline ilk yakıt doldurulmaya başlanırken, İsrail'in santrale yönelik herhangi bir saldırısı da radyasyon korkusu nedeni ile artık imkansız hale geldi. İsrail ve Batılı ülkelerin tepkisine rağmen Rusya, santrale yakıt dolum işlemini bir hafta içinde tamamlayacak. Yıl sonundan önce de İran'ın ilk nükleer santralinden elektrik üretimi başlayacak. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri ek yaptırımlarla İran'ı nükleer programından vazgeçirmeye çalışırken, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad Buşehr ölçeğinde 20 yeni nükleer santral yapacaklarını söyledi. El-Cezire'ye konuşan İran lideri Batılı ülkelere güvenmediklerini, nükleer santrallerde kullanılmak üzere kendi yakıtlarını da kendilerinin üretmek zorunda olduğunu ifade etti. Buşehr nükleer santraline ilk yakıt dolumu çerçevesinde düzenlenen törene Rusya Atom Enerjisi Başkanı (Rosatom) Sergey Kriyenko ve İran Atom Enerjisi Kurumu'nun (İAEK) Başkanı Ali Ekber Salehi katıldı. Nükleer yakıtın reaktörlere yüklenmeye başladığını ifade eden Kriyenko, santralin sadece sivil amaçlı olarak kullanılacağını hatırlattı.

Rusya ve İran santralin ortak işletilmesi konusunda yeni bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Rusya 2-3 yıllık bir dönemde santralde tam kontrolü sürdürecek ve ortaklık da yüzde 50-50 olacak. Kriyenko Rus personel ve ortaklığın aşamalı olarak azalacağını söyledi. İkili anlaşmalara göre Rusya santrale koyduğu nükleer yakıt atıklarını da geri alacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hafta başında yaptığı açıklamada Buşehr nükleer santralinin nükleer silahsızlanma rejimine katkı sağladığını ifade etmişti. İran resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan Salehi uranyum zenginleştirme programını bir kenara bırakmalarının mümkün olmadığına işaret ederek, "Buşehr nükleer santralinin 60 yıllık ömrü var. Biz 40 yıl kullanmayı hedefliyoruz. 10 yıl Rusya'dan yakıt alacağız. Ancak sonrasında 30-50 yıl ne yapacağız?" sorusunu yöneltti. Haziranda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırım kararına rağmen, Buşehr nükleer santrali yaptırımların dışında tutuluyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, (UAEK) sözcüsü Ayhan Evrensel, yazılı açıklamasında "UAEK, İran'daki Buşehr nükleer santralini düzenli olarak teftiş etmektedir.'' dedi ve kurumun kendi prosedürü uyarınca gereken önlemleri aldığını kaydetti. İsrail hükümetinden yapılan açıklama da ise nükleer santralin aktif hale gelmesinin 'kabul edilemez' olduğu belirtildi.

İran, Basra Körfezi'ne hakim bir tepede bulunan Buşehr nükleer reaktörünün yapımı için 1974'te Alman Siemens firmasıyla anlaşmasına rağmen firma 1979'daki devrimden sonra anlaşmadan çekildi. İran daha sonra Arjantin, İspanya ve diğer birkaç ülke ile de nükleer santral anlaşması imzalasa da bu anlaşmaların hiçbiri uygulanmadı. 1995 yılında Tahran yönetimi Rusya ile santral inşaatı ve çalıştırılması konusunda 1 milyar dolara el sıkıştı. Santral için yakıt taşımaya 2007 yılında başlayan Rusya Şubat 2009'da da bir deneme çalışması yapmıştı.

cihan



Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,379 µs