En Sıcak Konular

Bakan Yıldız: Demokratik bir kurtuluş savaşı başlattık

20 Ağustos 2010 18:38 tsi
Kayseri ziyareti kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayicilerle bir araya gelen Bakan Taner Yıldız, burada yaptığı konuşmada referandum sürecinin Türkiye açısından önemine dikkat çekti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 12 Eylül'de yapılacak Anayasa değişikliği referandumuyla ilgili olarak, "Evet biz bu işlemi demokratik bir kurtuluş savaşı olarak başlattık bunun adını böyle koyabiliriz. Ama bu demokrasiyle birlikte geldiğimiz noktada kazanan Türkiye olacak. Bu referandumla birlikte daha bir güçlü Türkiye dünyadaki yerini almış olacak." dedi.

Kayseri ziyareti kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayicilerle bir araya gelen Bakan Taner Yıldız, burada yaptığı konuşmada referandum sürecinin Türkiye açısından önemine dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Siz bu süreçte ya kurtuluş savaşı yaparsınız yeni bir devlet kurarsınız ya da ihtilal olur yeni bir anayasa yaparsınız" sözünü hatırlatan Bakan Yıldız, "Evet, biz bu işlemi demokratik bir kurtuluş savaşı olarak başlattık bunun adını böyle koyabiliriz. Ama bu demokrasiyle birlikte geldiğimiz noktada kazanan Türkiye olacak bu referandumla birlikte daha bir güçlü Türkiye dünyadaki yerini almış olacak. Üstünlerin hukukundan hukukun üstünlüğüne geçmenin zamanı geldi. Vesayet mi yoksa milli irademi denildiğinde günden güne değişen şartlar değil, evrensel değerlerle birlikte olması gerektiğini söylüyoruz." diye konuştu.

"Sağcısı-solcusu, milliyetçisi, muhafazakârı-sosyal demokratı olmak üzere toplumun her kesiminin bu anayasadan şikâyetçi ve değiştirilmesinden yana" diyen Bakan Yıldız, muhalefet partisinin düştüğü tezadı kendi tabanına anlatamadığını söyledi.


"MUHALEFET 'HAYIR'IN GEREKÇELERİNİ TABANINA ANLATAMADIKÇA HIRÇINLAŞTI"

Muhalefetin 'hayır'la ilgili anlatamadığı gerekçelerin tamamen hırçınlığa dönüştüğünü dile getiren Yıldız, "Bizler ise son derece rahat ve sakin olarak derdimizi anlatıyoruz. Ama buna rağmen verilecek 'hayır'lar karşısında boynumuz kıldan incedir. Biz vatandaşa 'bidon kafalı' ve 'çobanın oyu sayılır mı' demediğimiz için son derece rahatız. Bunu diyenler şu anda halkla yüz yüze geldiği için son derece sıkıntılılar." ifadelerini kullandı.

Anayasanın bir kısım maddeleriyle alakalı değişiklikler tartışılırken 'hayır' veya 'evet'in içeriğiyle alakalı çok fazla bir şey konuşulmadığına değinen Bakan Yıldız, değişiklik ne getiriyor, ne götürüyor, insanlar buradan ne kazanacak gibi konuların çok fazla konuşulmadığını vurguladı.

Yıldız, "Değişikliğe 'hayır' diyenlerin önemli gerekçeleri var. Değişikliğini getirenlerin kimliği üzerine konuşmak gerekir diyorlar. Bu çaresizliği anlamak istiyorum, anlayışla karşılamak istiyoruz ama bizler bu 8 yıllık süreçte faklı gerekçe ve ithamlarla yapılmıştı. İlk geldiğimizde bunlar ayağı yalın başı kabak insanlar demişlerdi. Belediyede bir şeyler yapmakla veya özel sektörde biraz para kazanmakla devlet işi yapılmaz devlet işi farklı demişlerdi. Şimdi de aynı ithamları görüyoruz. Hep bizim kimliğimizle alakalı ithamlarda bulundular. Biz gece kumarhaneye gidip de kumar oynamıyoruz onun yerine iş yapıyoruz. Milletvekillerimiz her kademede bulunan arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Bu istikrar kolay elde edilmedi. Bu yüzden de bir çırpıda kaybedilmemesi gerekir." şeklinde konuştu.

Doğalgazla ilgili de açıklama yapan Bakan Yıldız, global krizin en fazla etkilediği sektörlerden birisinin doğalgaz olduğunu açıkladı.


"DOĞALGAZDA ARZ VE TALEP DENGELERİ DEĞİŞMEYE BAŞLADI"

Doğalgazda arz ve talep konusunda dengelerin değişmeye başladığına dikkat çeken Yıldız, şöyle devam etti: "20–30 yıllık kontrat yaptığımız işler çok uzunken şimdi çok pahalı hale geldi. Türkiye'nin elinde de böyle anlaşmalar var. Spot piyasa dediğimiz Akdeniz'de giden bir gemiden aldığımız gaz pahalıyken şimdi ucuz hale geldi. Dünya bu manada 4'e bölünmüş durumda Amerika piyasası, Kuzey Denizi dediğimiz Avrupa'nın kuzeyi piyasası, Akdeniz ve Japonya piyasası. Öyle fiyatlar var ki aynı tedarikçi tarafından verilen bir diğerinin 3,5 katı. Yani şu anda Türkiye'nin yarı fiyatı olan yer de var, iki katı olan yer de var. Dünyada bunların uzaklıkla yakınlıkla ilgisi yok, piyasa oluşturmayla ilgisi var. Biz Türkiye olarak Avrupa'dan daha ucuza aldığımız yer var Avrupa'dan daha pahalıya aldığımız yerler de var."

cihan



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,671 µs