En Sıcak Konular

Srebrenitsa'daki Hollandalı komutanlara soruşturma

20 Ağustos 2010 16:12 tsi
Bosna'da Srebrenitsa katliamı öncesi 8 bin Bosnalıyı Sırplara teslim eden 3 Hollandalı komutan hakkında inceleme başlatıldı.

Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde, Hollandalı BM Barış Gücü askerlerine sığınan Boşnakları, savaşın sonunda Sırplar'a teslim eden üç Hollandalı komutan hakkında yapılan suç duyurusunun ardından mahkeme, komutanlar hakkında inceleme başlattı.

Bosna'da, "savaş bitti" denilen bir dönemde, bölgede Hollandalı BM Barış Gücü askerlerinin de bulunmasına rağmen, 11 Temmuz 1995 tarihinde Srebrenitsa'da büyük bir katliam yapılmıştı. Srebrenitsa'daki Boşnak erkek ve 14 yaş üstü 8 bin kişi, sığındıkları Hollandalı askerler tarafından Sırp komutan Ratko Mladiç'e bağlı birliklere teslim edilmiş, savunmasız bu kişiler götürüldükleri ormanlık alanlarda ve kapatıldıkları fabrikalarda öldürülmüştü.

Srebrenitsa'da BM bünyesinde görev yapan Hollanda askerlerinin tercümanlığını yapan, katliamda annesini, babasını ve kardeşini kaybeden Hasan Nuhanoviç ile diğer kurbanların yakınları, Hollandalı askerlerin komutanı Thom Karremans, ilk yardımcısı Robert Franken ve ikinci yardımcısı Berend Oosterveen hakkında yaklaşık bir ay önce Hollanda'nın Anhem kenti mahkemesine suç duyurusunda bulundu.

Soykırım kurbanlarının yakınlarını temsil eden avukat Lizbet Zegfeld tarafından hazırlanan şikayet dilekçesini inceleyen Anhem'deki mahkeme sözkonusu 3 komutan hakkında inceleme başlattı.

Hasan Nuhanoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komutanlara ilişkin yaptıkları suç duyurusuna, birkaç gün önce Hollanda'dan yanıt geldiğini söyledi. Nuhanoviç ve avukatını arayan bir yargıç, Srebrenitsa soykırımı konusunda Hollanda askerleri ve üç komutanın rolünün tespiti için inceleme başlatıldığını bildirdi.

Nuhanoviç, "Bu durum, mahkemenin Srebrenitsa soykırımı konusunda ilk adımı attığının göstergesidir. Yakınlarını kaybedenler için bu fazla birşey ifade etmiyor ama Srebrenitsa soykırımına herhangi bir şekilde karışan herkes cezalandırılmalıdır" dedi.

BM ve Lahey Adalet Divanı tarafından "soykırım" olarak kabul edilen Srebrenitsa'nın baş sorumlularından Ratko Mladiç, halen aranıyor.



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,626 µs