En Sıcak Konular

Stratejik anlaşma böyle olur...

20 Ağustos 2010 10:21 tsi
Stratejik anlaşma böyle olur... Doğu Avrupa ve Ortadoğu'da sonuçları olur. iyibilgi Ankara

Soğuk Savaş yadigarı uluslararası ilişkileri okuma alışkanlığı zaman zaman devam etse de, özellikle zıt kutupların iki büyük ülkesi arasında nasıl bir ilişki bulunduğu konusunda kimse eskisi kadar “emin” değil.

“Düşman mı dostu mu” sorusunun yanıtından önce soruyu yeniden inşa gerekiyor; “Dost mu rakip mi”?

Putin ve Bush’tan sonra Obama ve Medvedev ikilisinin farklı bir ilişki kurma girişimleri daha “ulusal güvenlik” köprüsünü aşmış değil. Öte yandan, her iki liderin iç rakipleri de tamamen bertaraf edilmiş değil.

Cumhuriyetçiler de Putin de gücünü korumayı sürdürüyor. Değişim veya “değişen” ise şu; Rusya, Obama ile birlikte ABD’nin üzerine gelmekten-en azından kendi “yaşam alanı”nda-vazgeçtiğini gördü!

Böylece “demir perde”yi değilse de zırhlarını biraz indirdi. Bu da iki güç arasında salt diplomatik olmayan belki de daha çok “ekonomik modernlik” olarak tanımlanabilecek bir kapı açtı.

Türkçesi şu aslında; Rusya daha pragmatist olmayı tercih ediyor. Rusya her zamanki kadar (!) “teknik bir modernizasyon”un eksikliğini duymaya devam ediyor ve artık kritik bir konu olmaya başladı.

Gerçek şu ki Kremlin ABD’nin “etrafına” saldırmadığına gördüğü ve buna inandığı zamandan beri daha çok işbirliği yapıyor ve hem ABD hem de AB ile ilişkilerini açık bir modernleşme üzerine kuruyor!

Tabii bu modernleşme ifadesini “siyaset”in üzerine almaması lazım! Rus iç politikası bu konuda çok hassas ve Batı’nın herhangi bir noktasından gelecek “demokrasi, insan hakları” taleplerini hemen “saldırı” olarak algılamaya yatkın hatta hazır.

Rusya, Sovyetler’in çökmesinden sonra yaşanan istikrarsızlık sürecini tekrarlamaktansa Putin ve ekolünü hazırda tutmayı yeğleyebilir.

Washington yönetiminin bununla bir sorunu yok. Anlaşılabilir. Obama, küresel bir partner olarak Putin yerine elbette Medvedev’i tercih edecektir ama asıl konunun Rusya’nın yaşamsal alanlarına müdehale etmemek olduğunu yeni dönemde ilk o uygulamaya koydu. Yani ortada anlaşma var!

İlgili tüm gelişmeleri bu pencereden görmek gerekebilir...

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,915 µs