En Sıcak Konular

Hakimlere kamera engeli

20 Ağustos 2010 08:41 tsi
Adalet Bakanlığı'nın 22 Nisan'da sınavla aldığı 300 hakimin atanması sınavın 'kamera kaydı' olmadan yapılması nedeniyle durduruldu. Bakan Ergin isyan etti.

Adalet Bakanlığı'nın 22 Nisan'da sınavla aldığı 300 hakimin atanmasına ilişkin Bakan Sadullah Ergin isyan etti. İdare Mahkemesi'nden bir kez daha yürütmeyi durdurma çıkması halinde Bakanlık, yaklaşık 800 hakime kameralı sınav yapmak zorunda kalacak. 22 Nisan'daki hakimlik sınavına giren yaklaşık 600 adaydan 300 hakimin atamaları yapıldı.

ATAMALARI YAPILAMIYOR

 Mülakatlarda başarısız olan adli yargı hakim adayı Adnan Özcanan, yürütmeyi durdurma ve işlemin iptali için dava açtı. Ankara 5'inci İdare Mahkemesi 23 Haziran 2010'da aldığı kararla, 300 hakimin atamasına ilişkin işlemin yürütmesini durdurdu. Oybirliğiyle alınan kararın gerekçesinde 'Mülakata giren davacıya sorulan sorular ile davacının sorulara verdiği yanıtların kayıt altına alınmaması nedeniyle davacı iddiaları ile dava konusu işlemin hukuka uygun olup olmadığı yolundaki denetim yapılamadığı' ifadelerine yer verildi. Adalet Bakanlığı'nın 1 ay içinde görevlerine son vermesi gerekirken imdada Bölge İdare Mahkemesi yetişti ve yürütmeyi durdurma kararını usulden bozdu. Şimdi İdare Mahkemesi'nin yeni kararı bekleniyor. Bu karar beklendiği için de hakimlerin atamaları gerçekleştirilemiyor. Stajyer olarak görevlerini sürdüren hakimler maaşlarını da alıyor ancak görev yerlerine atanamıyor.

Son derece yanlış bir karar

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar kendi alanında ilk' olduğunu ifade ederek, 'Bu kararın son derece yanlış bir karar olduğunu düşünüyoruz' dedi. Ergin, 'Kameralı kayıt altına alınmasının uygulanabilirliği yok. Diyelim ki, bir kişi haksızlık gerekçesiyle dava açtı, biz de onun görüntüsünü gönderdik, karşılaştırma için diğer videoların da görülmesi gerekir. Bunun içinden çıkmak mümkün mü? Aylardır biz bu işin çözümü konusunda beklemedeyiz. Bu bir zaman kaybı değil de nedir?' diye konuştu.

800 kişinin kaydı incelenebilir

İdare Mahkemesi'nin yeni bir yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından Bakanlık Danıştay'a itiraz edecek. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermez ise 300 hakimin atamaları gerçekleştirilecek. Mülakatların iptal edilmesi halinde ise 300 hakim işten çıkartılarak yeniden sınav yapılacak. Bu sınavda da kameralı kayıt altına alınacak. Bir adayın sınava itiraz etmesi halinde sınava giren tüm adayların kayıtlarının incelenmesi de gündeme gelebilecek. Bu durumda sınava 800 kişi girmesi halinde 800 kişinin kamera kaydı incelenecek.

akşam



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,251 µs