En Sıcak Konular

HSYK'nın daha önceki dosyası kabarık

20 Ağustos 2010 08:32 tsi
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), geçen sene olduğu gibi bu yıl da kritik davalara yönelik korsan kararnameyle gündeme yerleşti. Listenin hedefi de yine Ergenekon davası oldu.

Kurul'un bazı üyeleri Ergenekon, Balyoz vefaili meçhul cinayetlergibi önemli davalara bakan hâkim ve savcıların görevden alınması için çaba harcıyor. Adalet Bakanlığı, yargıya doğrudan müdahaleyi amaçlayan girişimi durdururken, gelişmeler daha önceki adımları gündeme getirdi. Geçen sene Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne atanan isimler kararlarıyla tepki çekmişti. Bunların başında Hâkim Oktay Kuban geliyor. Kuban, nöbetçi olduğu dönemde Balyoz veErgenekonsoruşturmalarının şüphelilerini topluca tahliye etmişti. 2009'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'yı görevden alamayan HSYK, 'eşbaşkan vekili' makamı oluşturup, Olcay Seçkin'i bu göreve atamıştı. Kurul, yine geçen sene Erzurum'daki Ergenekon soruşturmasına müdahalesiyle tartışmaların odağına yerleşti. Soruşturmayı yürüten savcıların yetkilerini kaldıran HSYK'nın Başkan Vekili Kadir Özbek, sanık İlhan Cihaner'le yaptığı telefon görüşmesi üzerine günlerce tartışılmıştı. Şemdinli iddianamesini hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya'nın ihracı da hukukçuları ayağa kaldırmıştı. HSYK'nın dikkat çekici kararlarından biri ise 1996'ya uzanıyor. Kurul, Susurluk davasının hakimi Sedat Karagül'ü görevden alırken, idamla yargılanan Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın, bunun kendilerini kurtardığını itiraf etmişti.

HSYK'nın geçen yıl adliyeye atadığı hâkim Oktay Kuban da, 'Kaos Planı' soruşturması tutuklusu Albay Dursun Çiçek'in ikinci kez tahliyesinde rol oynadı. Çiçek, tutuklanmasının üzerinden 24 saat geçmeden salıverilmişti. İkinci tutuklama kararı, 'Kaos Planı'nın aslının ortaya çıkmasıyla yaşanmıştı. 12 Kasım 2009 günü tutuklanan Çiçek, bu kez bir günlük tutukluluğun ardından salıverildi. 2009 yaz kararnamesinde özel yetkili olarak Beşiktaş'a atanan Savcı Kasım İlimoğlu'nun, Ergenekon soruşturmasını yürüten dört savcıyı HSYK'ya şikâyet ettiği ortaya çıkmıştı. 2009 yaz kararnamesinde görevi değiştirilmek istenen İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'yla ilgili de ilginç bir formül geliştirilmişti. Geçen sene HSYK tarafından 'Eşbaşkan vekili' makamı oluşturularak, Olcay Seçkin bu makama atandı. HSYK'nın devam eden kritik davalara müdahalesi atanan savcı ve hâkimler dışında görevden almalarla da gerçekleşti. En çok ses getirenlerinden birisi, Susurluk kazasıyla ilgili yürütülen derin soruşturmayla ilgiliydi. Davayı gören İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi Başkanı Sedat Karagül, HSYK tarafından daha alt bir mahkeme olan İstanbul Adliyesi'ne atandı. İdamla yargılanan Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın, hâkimin değişmesiyle yargılanmaktan kurtulduklarını daha sonra medyaya itiraf etti.

HSYK'nın müdahalelerinden biri de Şemdinli'de yaşandı. Şemdinli'de bir kitapçıya bomba atılmasıyla başlayan olayları soruşturan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, muvazzaf askerlere uzanan bir iddianame hazırlamıştı. Şüphelilerden birisi hakkında, "Tanırım, iyi çocuktur." diyen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın adı da iddianamede yer aldı. Soruşturma savcısı Sarıkaya, 20 Nisan 2006 tarihli HSYK kararıyla meslekten ihraç edildi. Daha sonra Van'da iddianameye bakacak mahkeme heyeti de dağıtıldı. Sivil mahkeme sanıkları 39 yıla mahkum etti. Yargıtay kararı bozarak yetkiyi askerî mahkemeye verdi. Tutuksuz yargılanan askerlerin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde vazifeleri de devam ediyor.

DİRENME, GEREKENİ YAPARIZ!

HSYK, 17 Şubat 2009 tarihli kararıyla da bir başka skandal karara imza attı. 'Kaos Planı' belgesinin Erzincan'da icra edildiği yolunda 'Erzincan Ergenekonu soruşturmasını yürüten Erzurum özel yetkili savcıları Osman Şanal, Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Başsavcı Vekili Tarık Gür'ün yetkileri 'jet bir kararla' alındı. Soruşturmada 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de sanık olarak yer almıştı ancak Berk ifade vermeye gelmedi. Yüksek yargının Erzincan'daki soruşturmaya müdahalesi bununla sınırlı kalmadı. Erzurum savcıları, soruşturmanın kilit şüphelilerinden Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in makamında arama yaptığı sırada HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in Cihaner'i aradığı görüntülü delillerle medyaya yansıdı. Arada geçen konuşmada Özbek'in, "Direnme, gerekeni yaparız." dediği iddia edildi.

Erzincan soruşturmasına yeni atanan hâkim ve savcılarla birlikte hazırlanan iddianame ve Erzurum'da kabul edilen davada, aralarında İlhan Cihaner'in ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) görevli 3 personelin de olduğu 23 kişi tutuklandı. Ancak Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin müdahalesi gecikmedi. İlhan Cihaner hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla Yargıtay'da başlayan bir dava, Erzurum'dakiyle birleştirilerek karara bağlandı ve aralarında muvazzaf askerlerin de olduğu 10 sanık tahliye edildi.
 
zaman



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,606 µs