En Sıcak Konular

HSYK, kendisiyle çelişiyor

20 Ağustos 2010 08:28 tsi
HSYK, kendisiyle çelişiyor 
HSYK'nın, Ergenekon ve Balyoz gibi kritik davalara yönelik korsan kararname için yaptığı açıklama çelişkili bulundu.

Kurul, bir taraftan hâkim ve savcıları görevden almaya çalışıyor, diğer taraftan 'hâkim ihtiyacı var' diyerek takviye atama yapmak istiyor. Birçok adliyede hâkim ve savcı sayısı yetersizken HSYK'nın, hâkim sayısı tam olan İstanbul'daki özel yetkili mahkemelere öncelik vermesi dikkat çekiyor.

HSYK'nın önceki gün yaptığı açıklamada, unvanlı hakim ve cumhuriyet savcılarının atamalarına ilişkin ikinci bir kararname taslağının Kurul'a sunulmadığı için uzun süreden beri boş olan bazı cumhuriyet başsavcılıkları ile mahkeme başkanlıklarına atama yapılmadığı belirtildi. Örnek olarak da İstanbul Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı'nın İstanbul Özel Yetkili 9., 10., 11., 12., 13. ve 14'üncü mahkeme başkanlarının imzasıyla gönderdiği dilekçelerde bir ya da iki hakim görevlendirilmesinin istendiğine dikkat çekildi. Kurul'un açıklamasında çelişkiler dikkat çekiyor. Kurul, bazı mahkeme başkanlıkları ve başsavcılıkların boş kaldığını belirtiyor ve örnek olarak da İstanbul Adliyesi'ni gösteriyor. Şu anda İstanbul'daki adliyelerde boş başsavcılık görünmüyor. Öte yandan Beşiktaş'taki özel yetkili mahkemelerde de boş olan mahkeme başkanlığı yok. Bırakın mahkeme başkanlığını, üye sayısı bile tam. İstanbul Özel Yetkili 9., 10., 11., 12., 13. ve 14'üncü mahkemelerin birer başkanı ve biri yedek olmak üzere 3'er üyesi mevcut. Hatta son olarak Van 3.Ağır Ceza Mahkemesibaşkanıyken Şemdinli davasını askeri mahkemeye gönderen Hakim Mehmet Ekinci de İstanbul'a atandı. Ekinci, şu anda İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4'üncü üye olarak görev yapıyor.

Dava yoğunluğu olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise zaten iki ayrı heyetten oluşuyor. Hakim Köksal Şengün başkanlığındaki heyetErgenekondavalarına bakarken ikinci heyet de diğer davaları yürütüyor. Poyrazköy cephaneliği davasına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de halihazırda fazladan bir üyesi var. Yani toplam 5 hakimli bir mahkeme. Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de bir başkanı ve 3 üyesi var. Bu mahkemede şu anda yedek üye bir tane ama Balyoz davasının duruşması da 16 Aralık 2010'da. Yaklaşık 4 ay süre var. Bu mahkemenin de acil bir şekilde yeni hakim ihtiyacı görülmüyor. Diğer 3 mahkeme ise yıllardır hep aynı sistemle yani bir başkan ve üç üyeyle işliyor.

Kurul'un açıklamasında, İstanbul'daki ek hakim ihtiyacı yanındaAnkara1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Ankara Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğinin de boş olduğu belirtiliyor. 6 Eylül Pazartesi günü bitecek adli tatil süresince davalar yoğun olmadığından birinci derecede hakim eksikliği de söz konusu değil. Türkiye genelinde adli ve idari mahkemelerde 15 bin hakim ve savcı görevli. Bir hakim yılda ortalama 1.078, savcı 1.417 hazırlık ve 447 ilamat dosyasına bakıyor. Yani ülke genelinde hemen hemen bütün adliyelerde fazladan hakim istemek şöyle dursun hakim ve savcı eksiği var. Tüm bu gerçeklikler karşısında HSYK'nın Beşiktaş'taki adliyeye acilen takviye hakim atamak istemesi çok manidar.

zaman



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,641 µs