En Sıcak Konular

Mr. Davutoğlu size nasıl yardımcı olabilir?

19 Ağustos 2010 19:44 tsi
Mr. Davutoğlu size nasıl yardımcı olabilir? 'Türkiye büyük arabulucu'... İngiltere'de yayınlanan The Economist dergisi, bu haftaki sayısında Türkiye'nin arabuluculuk çabalarını ele aldı.

İnternet sitesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun gülümseyen bir fotoğrafının altına, "Bay Davutoğlu size nasıl yardımcı olabilir?" cümlesinin iliştiren dergi, Türkiye'nin arabuluculuk yeteneğinin Afrika'da bile heyecanla takip edildiğini yazdı.

Derginin haberine göre İsrail askeri Gilad Şalit'in 2006 yılında Gazze'ye kaçırılmasından birkaç gün sonra İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabi Levi'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ettiğini yazan dergiye göre Levi, "Şalit çok hasta, belki de öldü. Türkiye yardım edebilir mi?" talebini iletti. Telefon trafiğinin ardından Şalit'in sağ olduğu ortaya çıktı, onu kaçıranlar da İsrail askerine saygılı davranacaklarına dair Türkiye'ye söz verdi. Haberde, İsrail askerlerinin Mavi Marmara'da 9 Türk vatandaşının öldürmesine rağmen, Türkiye'nin Şalit'in serbest bırakılması için lobi yapmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Dergi, İsrail'le gerilen ilişkiler ve İran'la yakın temaslar nedeniyle Türkiye'nin ekseninin doğuya doğru kaydığı yorumlarına rağmen Türkiye, 2007'de İran'ın 15 İngiliz denizciyi bırakması için devreye girdiğinde kimsenin şikayetçi olmadığını hatırlattı. Aynı şekilde İran'ın casusluk suçlamasıyla tutukladığı Fransız öğretmen Clotilde Reiss'in Davutoğlu'nun devreye girmesiyle serbest bırakılmasından Paris'in memnuniyet duyduğu belirtildi.

DAVUTOĞLU, AFRİKA'DAN GELEN ARABULUCULUK TALEBİYLE ŞAŞKINA DÖNMÜŞ

The Economist, İran'da recm cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani'nin durumuyla ilgilenen Türkiye'nin Tahran'daki Evin hapishanesinde casusluk şüphesiyle tutulan 3 Amerikalı dağcı için de İran'a baskı yaptığını yazdı.

Türkiye'nin arabuluculuk yeteneklerinin Afrika'da bile heyecanla takip edildiğini belirten The Economist'in haberine göre Güney Afrika ülkesi Botsvana'nın komşusu Namibya ile sınır problemlerinin çözümü için Davutoğlu'na başvurmuş. Bakan Davutoğlu, her ne kadar gurur verici olsa da bu talep gelince şaşkına döndüğünü itiraf etmiş.

cha



Bu haber 1,202 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs