En Sıcak Konular

Erdoğan-TÜSİAD restleşmesi WSJ’da

19 Ağustos 2010 14:59 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile TÜSİAD arasındaki atışma, yurt dışındaki iş çevrelerinin dikkatini de çekti.

 Wall Street Journal, Erdoğan ile “iş dünyası lobisi” olarak tanımladığı TÜSİAD’ın birbirine girdiğine dikkat çektiği haberinde “Türkiye’deki siyasi risk, çok daha fazla yatırımcıların gündeminde olacağı” uyarılarına da yer verdi.

ABD’nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal, Marc Champion ve Joe Parkinson imzalarıyla yayımladığı, İstanbul kaynaklı geniş haber analizinde Erdoğan ile TÜSİAD arasındaki restleşmesine vurgu yaptı.

Erdoğan ile TÜSİAD’ın birbirine girdiğini kaydeden gazete, “Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin en büyük iş dünyası lobisini, anayasa değişikliklerine ilişkin 12 Eylül’deki referandumda bir tutum almaması halinde ‘bertaraf’ edilme riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısını yaptı” diye yazdı.

“TÜSİAD’IN REFORM LEHİNDE OLUP OLMADIĞINI AÇIKLAMASINI İSTİYOR”Finansal ve borsa çevrelerinin gazetesi WSJ, Erdoğan’ın, TÜSİAD’ın, hükümetin anayasal reformunu lehinde olup olmadığını açıklamasını istediğini belirtirken “Değişiklikler geçerse halen Sayın Erdoğan’ın İslami eğilimli hükümete laik muhalefetin kalesi olan, ülkenin en yüksek mahkemelerin yapısını değiştirecek” yorumunu yaptı.

Referandum kampanyasındaki üslubunun sertliğine de işaret eden gazete, TÜSİAD üyelerinin, Türkiye’nin özel sektör ekonomisinin yüzde 50’sini, ihracatının yüzde 80’ını oluşturduklarını belirtirken Erdoğan’ın, geçmişte de TÜSİAD ile atıştığını kaydetti.

BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ: “TEHDİT OLARAK ALGILANMAMALI”
Bu arada gazete, bir Başbakanlık sözcüsünün Erdoğan’ın TÜSİAD’a yönelik sözlerinin “bir tehdit olarak algılanmaması gerektiği”ni ifadesine de yer verdiği haberinde Başbakanın sözlerinin, Doğan Yayın Holding’e getirilen büyük vergi cezasından “kaygı” duyan iş dünyasını endişelendirdiğini savundu.

WSJ’ya konuşan danışmanlık şirketi Global Source Partners’den Atilla Yeşilada, “Şaşırtıcı olanı, TÜSİAD gerçekten referanduma karşı hiç konuşmamış olmasıdır. Bu da, laikler için, artık tarafsız olmak yetmez, AK Parti destekçisi olmak lazım yönündeki en kötü kabuslarını doğruluyor gibidir” dedi.

Yeşilada, “Ortam o kadar zehirlendi ki birçok kişi, (referandumun) galibinin ilk önceliği, intikam almak olacağını söylüyorlar” sözlerine ekledi.

Anayasa değişikliklerin onaylanması halinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Anayasa Mahkemesi’ne yeni atamalarda “kilit bir rol” üstleneceğine dikkat çekildiği haberde hükümetin değişikliklerin “askeri vesayet”e son verilmesi ve AB üyeliği için büyük önem taşıdığını söylediğini kaydetti.

“REFERANDUMUN SONUCU, SEÇİMLER İÇİN ÖNGÖRÜ”
Eleştirenlerin ise, hükümetin yargıyı muhalifleri ezmek için kullanmasından kaygılandığını da belirten gazete şöyle devam etti:

“Referandum, gelecek yıldaki seçimler için öngörü olarak da yakından izleniyor. Son anketler, referandumun sonucunun belirsiz olduğunu gösteriyor. Birçok analist ise, hükümetin galip çıkacağı tahmininde bulunuyor.”

“MALİ İSTİKRAR BOZULABİLİR”
WSJ, hükümetin mali kuralı geciktirdiğine dikkat çektiği haberinde “Ekonomistlerin, AKP’nin, referandumda yenilgi veya net olmayan bir zafer ile çıkarsa seçim öncesi Türkiye’nin, mali istikrarı zedeleyecek çılgınca bir harcamaya yönelebileceğini söyledikleri”ni de kaydetti.

“SİYASİ RİSK DAHA FAZLA YATIRIMCILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK”
Bu çerçevede, gazete, Royal Bank of Scotland ekonomisti İmran Khan’ın görüşlerini de aktardı. Khan, “Referandum süreci ve sonraki dönem için Türkiye’deki siyasi risk, daha fazla yatırımcıların gündeminde olacak. AK Parti yenilgiye uğrarsa eğer, çok daha gevşek bir mali politikasını görebiliriz” dedi.



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,927 µs