En Sıcak Konular

İran'ın UAEK mektubunda Türkiye talebi

19 Ağustos 2010 14:30 tsi
İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde Türkiye ve İran'ın da katılması konusunun İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (UAEK) sunduğu son mektupta yer aldığı, açıklandı.

İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde Türkiye ve İran'ın da katılması konusunun İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (UAEK) sunduğu son mektupta yer aldığı, ancak bunun temenniden ibaret olduğu, gerçekleşmesi için bütün tarafların onayının alınması gerektiği bildirildi.

İran'ın, UAEK başkanı Yukiya Amano'ya sunduğu son mektubun içeriği konusunda AA muhabirine bilgi veren bir diplomatik kaynak, İran'ın mektupta, "ABD, Rusya ve Fransa ile UAEK'nın oluşturduğu Viyana grubuyla uranyum takasına ilişkin, Tahran mutabakatı temelinde ön koşulsuz olarak görüşmeye hazır olduğunu" beyan ederek, "Tahran mutabakatına taraf olan Türkiye ve Brezilya'nın da görüşme masasında bulunmasını istediğini" belirtti.

İran'ın bu isteğinin "sadece bir temenni olduğuna" işaret eden aynı kaynak, İran ile Viyana grubu arasında yapılacak görüşmeye Türkiye ve Brezilya'nın katılabilmesinin bu iki ülkenin yanısıra Viyana grubu üyesi ABD, Rusya ve Fransa'nın da onaylamasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.

İran tarafından sunulan son mektubun UAEK başkanı Yukiya Amano tarafından Viyana grubu üyesi ülkelere gönderildiğini ve bu ülkelerin vereceği yanıta göre görüşme tarihinin belirleneceğini ifade eden diplomatik kaynak, İran'ın görüşmeye ön koşulsuz olarak hazır olduğunu beyan etmesinin görüşmenin kısa sürede gerçekleşmesine yardımcı olacağı tahmininde bulundu.

Aynı kaynak, mektupta İran yönetiminin Tahran'daki reaktörde kullanılmak üzere Viyana grubu üyesi ülkelerden Tahran mutabakatı temelinde yakıt (yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum) almak istediğini belirterek reaktörün tarihçesi ve teknik özellikleri konusunda bilgi sunduğunu söyledi.

-TAHRAN MUTABAKATI -

İran ile Viyana grubu arasında uranyum takası konusundaki anlaşmazlığı gidermek üzere devreye giren Türkiye ve Brezilya bu yıl 17 Mayıs'ta Tahran'da üçlü mutabakat zaptı imzalamıştı.

Tahran'da imzalanan ve 10 maddeden oluşan mutabakat zaptında İran yönetimi "düşük oranda zenginleştirdiği 1200 kilogram uranyumu Türkiye'ye emanet bırakmayı kabul ettiğini" beyan ederek, Viyana grubunun buna karşılık İran'a 120 kilogram yakıtı (yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum) teslim etmekle mükellef olduğunu ilan etmişti.

Tahran mutabakatında, "Viyana grubu, olumlu cevap verdikten sonra İran, düşük oranda zenginleştirilmiş 1200 kilogram uranyumu bir ayda Türkiye'ye göndermeyi kabul ederken, Viyana grubunun da bir yılda 120 kilogram yakıtı İran'a teslim etmesi" istenmişti.

Taraflar ayrıca, Anlaşmanın tüm maddelerine riayet edilmemesi halinde İran'ın verdiği uranyumu geri isteme hakkına sahip olduğu ve Türkiye'nin de bu istek doğrultusunda iadeyi gerçekleştireceğini taahhüt etmişlerdi.

İran yönetiminin UAEK'ya sunduğu son mektubun kurum başkanı Yukiya Amano tarafından Viyana grubu üyesi ülkelere iletildiğini anımsatan Viyana'daki diplomatik kaynaklar, görüşmelerin eylül ayının ilk haftasında başlayabileceğini belirtiyorlar.



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs