En Sıcak Konular

Diyarbakır'ın sivil sesi: Yeni anayasa için 'evet'

19 Ağustos 2010 13:22 tsi
Diyarbakır'da halkın çoğunluğunu temsil eden sivil toplum kuruluşları, yeni bir anayasa için referandumda 'evet' diyeceklerini açıkladı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Ticaret Borsası ve Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) gibi çok sayıda dernek, 12 Eylül'de yapılacak referanduma destek verdi.

DTSO'nda bir araya gelen şehrin en büyük sivil toplum kuruluşları, ortak bir deklarasyon yayınladı. Açıklamayı okuyan DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu, "Biz ileriye doğru atılacak adımları desteklemek için halkoylamasında 'evet' oyu kullanacağız. Sonucun bu yönde çıkması için sorumluluklarımızı yerine getirecek ve çaba sarf edeceğiz." dedi.

Demokrasinin uzun soluklu bir mücadele gerektirdiğini anlatan Ensarioğlu, halk oylamasından sonra demokrasi mücadelesine devam edeceklerini, 13 Eylül 2010 tarihinden itibaren yeni ve demokratik bir anayasa talebini daha yüksek bir sesle dillendireceklerini kaydetti.


12 EYLÜL'DE HALKIN İRADESİ GASP EDİLDİ

Türkiye'nin, darbe ürünü olan 1982 Anayasası'nın 26 maddesinde değişiklik yapmak üzere sandık başına gitmeye hazırlandığını belirten Ensarioğlu, "30 yıl önce bir 12 Eylül günü iradesi gasp edilen halk, tarihin garip bir ironisi olarak yine bir 12 Eylül günü kendisini cendereye almış bir metnin kaderini belirlemeye gidecek." diye konuştu.

Ensarioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böylesine tarihi önemi haiz oylama öncesinde, Diyarbakır'da faaliyet gösteren işadamları kuruluşları olarak düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşmayı görev biliyoruz. Bize göre, 1982 Anayasası birtakım kısmi değişikliklerle düzeltilemez. Türkiye'nin anayasa sorunu ancak çağdaş demokratik değer ve prensipleri yansıtan yeni bir anayasa ile çözülebilir. Bu itibarla, yeni ve demokratik bir anayasa bizim için vazgeçilmez bir taleptir. Bununla birlikte, siyasi dengelerin elvermemesi nedeniyle bütünüyle yeni bir anayasa yapmanın imkânsız olduğu durumlarda, kısmı değişim yoluyla yapılan anayasal reformlara büyük bir değer atfediyoruz. Her zaman hür teşebbüsten, ifade özgürlüğünden ve demokratik hakların alanının genişletilmesinden yana tavır koyan kuruluşlar olarak, özgürlükleri artıran ve demokratik değişime kapı aralayan her türlü çabayı destekliyoruz."

Halkın takdirine sunulacak olan anayasa değişiklik teklifini yeterli bulmadıklarını anlatan Ensarioğlu, bu değişikliğin demokratik standartları arzuladığı yüksek seviyelere çıkartmayacağının farkında olduklarını kaydetti.


"DEĞİŞİKLİK DEMOKRATİK MÜCADELE İMKÂNI SAĞLIYOR"

Değişiklik teklifindeki maddelerin, mevcut anayasadaki maddelere nazaran daha demokratik bir öze sahip olduğunu kaydeden Ensarioğlu şöyle devam etti: "Halkın oyuna sunulan maddelerin hiçbirinde bireylerin hak ve özgürlüklerini, hâlihazırdaki maddelere oranla geriye götüren, eksilten veya kısıtlayan bir ibare yoktur. Aksine maddelerin tümü, kişisel özgürlüklerin tahkim edilmesi, demokrasinin genişlemesi ve yüksek yargıya demokratik bir meşruiyet kazandırılması açısından sınırlı ama önemli değişiklikleri ihtiva etmektedir. Demokratik mücadele imkânlarını genişleten bu değişiklikleri önemsiyoruz."


"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ BÜYÜK BİR SEMBOLİK DEĞER TAŞIYOR"

12 Eylül'de halkın onayına sunulacak değişikliğin, sembolik olarak büyük bir değer taşıdığının altını çizen Ensarioğlu, Türkiye'de bugüne kadar demokratik süreci silah zoruyla akamete uğratanların hukuk önünde hesap vermediğini ve daima korunduklarını söyledi.

Ensarioğlu, "Bu anayasa değişikliği insanlığa karşı suçlar dâhil olmak üzere çok sayıda ağır suçun faili olan 12 Eylül cuntacılarını koruyan hukuki kalkanı ortadan kaldırıyor. Darbecileri de 'dokunulabilir' yapan bu değişikliği, geçmişle gerçek bir yüzleşme yapılabilmesi için gerekli zemini sağlamasından dolayı takdir ediyoruz." şeklinde konuştu.


"DEĞİŞİKLİK, İKTİDARIN GERÇEK SAHİBİNİN HALK OLDUĞUNU GÖSTERECEK"

Anayasa değişikliğinin daha derin ve geniş kapsamlı bir değişim sürecini oluşturma potansiyeli bulunduğunu dile getiren Ensarioğlu "Halk tarafından kabul edilmesi halinde bu değişiklik, rejimin vesayetçi niteliğinin daha fazla tartışılmasını ve vesayetten kaynaklı tıkanmışlığa karşı siyasetin kanallarının açılmasını sağlayacak. Dolayısıyla anayasa değişikliğini, iktidarın gerçek sahibinin halk olduğunu gösterecek yeni ve demokratik bir anayasa oluşturmada bir ön basamak olarak değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Açıklamaya Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği, Diyarbakır Ziraat Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır Mali Müşavirler Odası, DOGÜNSİFED, GÜNSİAD, DİSİAD, DİGİAD, MÜSİAD, DİKAD, OSİAD ve OSGİAD gibi önemli kuruluşlar imza attı.

cihan



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs