En Sıcak Konular

'Oyuncaklı' oyunlar

19 Ağustos 2010 13:18 tsi
'Oyuncaklı' oyunlar Lord of War? iyibilgi Ankara

Kanada’da gerçekleşen G-20 zirvesi sırasıda Başkan Obama tarafından uyarıldığı (Kongre’den silah alımlarının geçmesi konusunda) iddia edilen ve  ardından tüm taraflar tarafından yalanlanan Financial Times gazetesinin yeni haberi, ABD’nin Suudi Arabistan’a şu ana kadar ki en büyük silah satışını gerçekleştireceği oldu.

İki olay birbirinden ayrı yazıldığında kronolojiyi takip etmeyenler ikisi arasında bir zamanlama olup olmadığını soramayabilirler ama görünen o ki bu zamanlama sorgulanmayı hak ediyor.

Türkiye’nin ABD Kongresi’nden silah alımı konusunda nasıl bir talepi olacağı veya başka bir konuda Kongre’nin desteğine ihtiyaç hissedip hissetmeyeceği tartışmalı.

Fakat Ağustos ayının 23-24’ünda Türk Dışişleri’nin ABD’ye müsteşar ve yardımcıları tarafından yapılacak çıkarmada bu Kongre konusunun da gündeme geleceği anlaşılıyor!

Tabii Kongre denince Türkiye’nin işlerini zorlaştıracak grupların başında Yahudi lobisinin geldiği, onların da Ankara’ya şu sıralar çok kalbî duygular beslediği söylenemez!

Bu yüzden Kongre’ye yönelik Beyaz Saray desteği istenebilir ziyaret sırasında. İstenebilir ama yaklaşar seçim yüzünden Beyaz Saray ve Başkan çok önceden Yahudi lobisiyle gergin biçimde yüzleşmemek konusunda karar almış durumda.

Yani en azından “yakın vadeli, açık ve güçlü” bir destek beklemek hayal kırıklığı yaratabilir. Öte yandan yine S.Arabistan’ın alacağı milyarlarca, on milyarlarca dolarlık silahların Kongre’den nasıl izin alabileceği de düşünülmeli?

Zira neticede Riyad da bir Müslüman ülkeyi yönetiyor ve sokakta yürüyen insanlarının da İsrail’e bakışları halisane değil çok! O halde bu ülkeye yapılacak yüksek nitelikli silahlara Yahudi lobisi “hayır” demeyecek mi?

Hayır, demeyecek! Ve bu da anlaşılabilir. Zira, her iki ülkenin risk önceliği şu sıralar birbirleri ile ilgili değil. (Aslında uzun zamandır değil ya.) İkisin de yüzü İran’a dönük ve bu manada bir “zımni ortaklıktan, müttefiklikten” de rahatlıkla bahsedilebilir.

Yani Riyad istediği silahları rahatlıkla Kongre’den alabilecek. Zaten örneğin savaş uçakları gibi İsrail açısından riskli olabilecek envanterlerde de Washington onları rahatlatmış durumda.

Örneğin F-15 tipi savaş uçaklarının teknolojisi İsrail’in teknolojisinden üstün olmayacak. Bu bile yeni silahların hedefi konusunda mesaj veriyor.

Kaldı ki İsrail’in 20 adet (Türkiye’nin nispeten düşük bir yüzde ile ortak olduğu) F-35’lerden alacağı haberleri de bugün gazetelere yansımış bulunuyor.

Kısaca, Ortadoğu denkleminin asal oyuncuları (Türkiye, İran, S.Arabistan ve İsrail) arasında silah üzerinden şu sıralar gel-gitli bir gündem var. Hepsinin odağında da ABD bulunuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs