En Sıcak Konular

ABD'ye 'önemli' heyet

19 Ağustos 2010 12:08 tsi
ABD'ye 'önemli' heyet Mesaj da şu: 'Amaçlar aynı, yöntemler farklı."

ABD ile İsrail nedeniylr gerilen ilişkiler ve Obama'nın Erdoğan'a ültimatom verdiği haberlerinin ardından, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, temaslarda bulunmak üzere önümüzdeki hafta ABD'ye gideceği açıklandı. Türk heyeti "ABD'den çok farklı bir düşünce yapısında olunmadığı, amaçların aynı ama belki yöntemlerin farklı olduğu" mesajını iletecek. ABD yönetiminden, kongre ile ilişkilerin düzeltilmesi için yardım istenecek.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, beraberinde Müsteşar Yardımcıları Büyükelçi Selim Yenel ve Büyükelçi Tacan İldem ile 23-24 Ağustosta Washington’da temaslarda bulunacak olan Sinirlioğlu’nun görüşmeleri Türkiye-ABD ilişkilerinin seyri açısından önem taşıyor.

Dışişleri heyetinin ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile yapacağı görüşmelerde, İran’ın nükleer dosyası ve yaptırım kararları, Irak’taki gelişmeler ve hükümet kurma süreci, Türkiye-İsrail ilişkileri ve Afganistan’daki durum gibi önemli gündem maddeleri ele alınacak.

Türk tarafı Amerikalı yetkililere, "ABD’den çok farklı bir düşünce yapısında olunmadığı, amaçların aynı ama belki yöntemlerin farklı olduğu, Türkiye ile ilgili durumun eksen kayması değil daha özgün bir politika izlenmesi olduğu" mesajlarını iletecek.

Sinirlioğlu başkanlığındaki heyet, ayrıca İran’ın yaptırım kararlarındaki oyu ve İsrail ile yaşanan gerginlikler nedeniyle zedelenen Türkiye’nin ABD Kongresi’ndeki imajını düzeltmeyi de amaçlıyor. ABD yönetiminden bunun için yardım isteyecek olan heyet, Kongre ile ilişkilerin daha çok yara almaması için yönetimin de Türkiye’yi Kongre üyelerine daha iyi anlatması gerektiğini düşünüyor.

Irak konusunda iki ülkenin politikalarının örtüştüğünü belirten diplomatik kaynaklar, Irak’tan çekilme sürecindeki ABD’nin askeri teçhizat ya da askerlerin çekilmesi ile ilgili Türkiye’den bir talepte bulunmadığını kaydediyorlar. Dolayısıyla bu konunun görüşmelerin gündeminde yer alması beklenmiyor.

Türk heyeti ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkesinin Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği Francis Joseph Ricciardone’nin görevine bir an önce başlamasının da iki ülke için yararlı olacağını düşünüyor. Ricciardone’nin ataması son olarak Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde onaylanmıştı. Atamanın Senato Genel Kurulunda da onaylanması gerekiyor.

Milliyet



Bu haber 1,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,663 µs