En Sıcak Konular

'Oruç tutanlar gün içerisinde mutlaka yürümeliler'

19 Ağustos 2010 11:07 tsi
Elbistan Özel Yaşam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Aslan Karaman, oruçlu kişilerin kabızlık ve metobolizma yavaşlama sorunu yaşamaması için gün içerisinde mutlaka yürümesi gerektiğini söyledi.

Ramazan ayı ile birlikte alışıla gelmiş beslenmenin tersine döndüğünü ifade eden Karaman, "Yanlış beslenme programı gün içinde metabolizmanın aşırı yavaşlamasına, fazla beslenme sonucunda yağlanmaya ve karaciğer enzimlerinde yükselmeye ya da yetersiz beslenme sonucunda kas erimesine, depresyona neden olabilmektedir. Doğru beslenme programı uygulandığında ise oruç, bedenin ve mide barsak sisteminin dinlenmesine, zihnin açılmasına neden olur. Ancak oruç hiçbir zaman alternatif bir zayıflama diyeti olarak tutulmamalıdır. Metabolizmanın yavaşlamaması ve kabızlık gelişmemesi için oruçlunun gün içinde yürüyüş yapması gereklidir." dedi.

Oruç açıldıktan sonra acele yemek yenmesinin zararlı olduğunu anlatan Opr. Dr. Karaman, "Oruç açıldıktan sonraki beslenme, üç (tercihen dört) öğüne dağıtılmalıdır. Hafif bir iftar açılışı, iftar, gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalıdır. Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemesi, gıdaların iyice çiğnenmesi son derece önemlidir. Günde üç kere alınacak ilaçlar iftar, gece ve sahur şeklinde alınmalıdır. Ana öğün yatmazdan yaklaşık 2 saat önce yenmelidir. Ramazan ayında yağlı yiyecek tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini artırır. Lifli gıdaların özellikle gece ve sahurda tüketilmesi gereklidir. Gece uyku bölünecek endişesiyle sahuru atlamak ya da sadece su içip yatıldığında açlık süresi 20 saate kadar uzar. Bu durumda gün içinde enerji yetersizliği, konsantrasyon kaybına, uyuklamalara, verim düşmesine hatta kazalara neden olabilir. Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir." ifadesini kullandı.

cihan



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs