En Sıcak Konular

Bakan Ergün: Gül’ün süresi 7 yıl

19 Ağustos 2010 10:07 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresiyle ilgili belirsizliğin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Sorunun Meclis çatısı altında çözülmesini isteyen Ergün’e göre Gül’ün görev süresi 7 yıl. Ergün “Mevcut cumhurbaşkanı 7 yıllığına seçilmişti. Biz düzenlemeyle cumhurbaşkanının görev süresini 5 yıla indirdik. Peki, süreyi 10 yıla çıkarsaydık, o zaman Gül’ün görev süresi 10 yıla mı çıkacaktı? Eğer süreyi uzatmıyorsan, kısaltamazsın da” dedi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün görev süresiyle ilgili belirsizliğin giderilmesini istemesi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Gül’ün görev süresinin 5 yıl olduğunu söylemesinin ardından başlayan tartışmaya Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de katıldı. Ergün, sohbet toplantısında, hükümet ve partisindeki hâkim görüşün dışına çıkarak, şunları söyledi:

10 yıla çıksa, ne olacaktı?

“Bana göre Gül’ün görev süresinin 7 yıl olmasının haklı hukuki nedenleri var. ‘Mevcut cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla inecek’ demeyi hukuki açıdan hatalı buluyorum. Mevcut cumhurbaşkanı 7 yıllığına seçilmişti. Biz düzenlemeyle cumhurbaşkanının görev süresini 5 yıla indirdik. Peki, süreyi 10 yıla çıkarsaydık, o zaman Gül’ün görev süresi 10 yıla mı çıkacaktı? Eğer süreyi uzatmıyorsan, kısaltamazsın da. Cumhurbaşkanını ağustos ayında seçtik. Ekimde de Anayasa değişikliği yaparak görev süresini 5 yıla indirdik. Yaklaşık 2 ay sonra bu düzenleme gündeme geldi. Peki anayasa değişikliğini 2 ay sonra değil de 5,5 yıl sonra yapsaydık, o zaman neyi tartışacaktık? ‘5 yıl yapmalıydı, fazladan 6 ay yaptı, bize borçlu mu?’ diyeceğiz.

Birileri 1 aya bile indirir

Bu anlayış, mevcut cumhurbaşkanının görev süresiyle istendiği gibi oynanma imkanı verebilir. Parlamentoda bir partinin anayasayı değiştirecek çoğunluğa tek başına sahip olduğunu düşünün. Göreve gelir gelmez, mevcut cumhurbaşkanının görev süresini istediği gibi kısaltabilir. Popülizm içinde olan bir iktidar partisi, mevcut cumhurbaşkanının görev süresini 1 aya bile indirebilir. Kimse bunu yapmaz ama sistemi böyle manipülasyonlara karşı korumak gerekir.

Farklı düşünenler olabilir, bunların hepsi tartışılmalı ve kurumsal bir görüş oluşturulmalıdır. Cumhurbaşkanı Gül haklı, belirsizlik bir an önce giderilmeli. Bunu giderecek yer de Meclis’tir. Anayasa’ya geçici bir madde konulmalı ve şimdiki cumhurbaşkanının görevi oraya yazılmalı. Ben ‘Biz işin içinden çıkamadık, YSK çıksın’ anlayışını doğru bulmam. Bu meseleyi Meclis çözmeli.”

hurriyet




Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,414 µs