En Sıcak Konular

Dünya Pakistan'ın sesini duydu

19 Ağustos 2010 09:41 tsi
Dünya Pakistan'ın sesini duydu Topraklarının beşte biri sular altında kalan Pakistan'ın çığlığını dünya nihayet duydu.

Birleşmiş Milletler ve İslam Konferansı Örgütü'nün haftalar öncesinden yaptığı çağrılar sonuç vermeye başladı ve yapılan yardımlar katlandı.

Felaketin ilk gününden beri Pakistan'ın yanında olan Türkiye ise yeni bir seferberlik daha başlattı. Bugüne kadar bölgeye 250 ton malzeme gönderen Türk Kızılayı, bir ilki deneyerek yardımları trenle ulaştırma kararı aldı. Önümüzdeki günlerde Ankara'dan yola çıkacak olan katar, bin 500 tonluk yardımı İslamabad'a ulaştıracak. 'Pakistan Yardım Bekliyor-Göz Yaşları Sel Olmasın' sloganı ile kampanya başlatan Kızılay, isteyenlerin 168 ücretsiz danışma hattından bağışta bulunabileceğini duyurdu.

Pakistan'ı vuran sel felaketinin bilançosu gün geçtikçe ağırlaşıyor. Uluslararası toplum, yüzyılın felaketiyle karşı karşıya kalan ülkede yaşanan dramın yeni farkına vardı. Vaat edilen yardımların zamanında ulaştırılamaması sebebiyle milyonlarca insan, barınma, açlık, susuzluk ve salgın hastalık tehdidiyle yüz yüze. Birleşmiş Milletler ve İslam Konferansı Örgütü'nün haftalar öncesinden yaptığı çağrılar yeni sonuç verdi. Yapılan yardımlar katlandı. Felaketin ilk gününden beri selzedelerin yanında olan Türkiye, yardım seferberliği başlattı. Bugüne kadar bölgeye 250 ton yardım malzemesi gönderen Türk Kızılayı, bir ilki deneyerek Devlet Demiryolları ile işbirliği yaptı. Temel ihtiyaç maddelerini içeren yaklaşık bin 500 tonluk yardım katarı, önümüzdeki günlerde Ankara'dan yola çıkarak İslamabad'a ulaşacak. Türkiye, muson yağmurlarının yol açtığı sellerin hayatı felç ettiği Pakistan'a havadan ve karadan yardım köprüleri kurdu. Bugüne kadar 4 uçak ile toplam 140 tonluk temel ihtiyaç malzemesini sel bölgesine ulaştıran Kızılay, önümüzdeki günlerde 105 tonluk 5. parti yardımlarını da ülkeye sevk edecek. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türk Kızılayı aracılığı ile 750 tona yakın gıda bağışladı. Bu gıdalar, gelecek hafta Pakistan'a yol alacak 40 TIR'lık Sevgi Seli Konvoyu ile bölgeye ulaştırılacak. Konvoyla taşınacak Mevlânâ evleri de afetzedelere barınma desteği sağlayacak. 'Pakistan Yardım Bekliyor-Gözyaşları Sel Olmasın' sloganı ile kampanya başlatan Türk Kızılayı'na bağışta bulunmak isteyen firma, kurum ve kişiler, 168 ücretsiz danışma hattı üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Yardım çalışmalarına Diyanet İşleri Başkanlığı da destek verdi. Başkanlık, yarın yurtiçi ve dışındaki bütün camilerde Pakistanlı afetzedeler için kampanya başlatacağını duyurdu.

Başbakanlık'tan 10 milyon dolar yardım

Tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşayan Pakistan'a yardım için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla genelge yayımlandı. Türkiye'nin şu ana kadar Pakistan'a 10 milyon dolar para gönderdiğine dikkat çekilen genelgede, 'Halktan Halka Yardım' adıyla bir kampanya başlatıldığı belirtildi. Kampanyanın koordinasyonunu Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yürütecek. Valilikler, belediyeler, tüm kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının yardımları Başkanlık tarafından organize edilecek.

 

Türkiye en büyük yardımcımız

Son seksen yılın en büyük dramını yaşayan Pakistan çaresiz. Yardımların yetersiz kaldığı ülke, özellikle Türkiye'ye umut bağlamış durumda. Türkiye'nin en büyük yardımcıları olduğunu belirten Pakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Yusuf Cüneyt, yardım çağrısını, "Belki biz felaketin boyutunu tam anlatamadık. Sel her gün can alıyor. Acil yardımınıza ihtiyacımız var." sözleriyle dile getiriyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın düzenlediği basın toplantısında konuşan Yusuf Cüneyt, felakette en büyük desteği Türkiye'nin verdiğini ifade etti. Pakistan'ın çok zor bir süreçten geçtiğini belirten Cüneyt, "İnanıyorum ki Allah'ın inayeti Ramazan'ın bereketi ve Türkiye gibi dünyanın dört bir yanındaki insanların yardımları ile biz bu süreci de aşarız." diye konuştu.

Avrupa'da Pakistan kavgası

Pakistan'daki sel felaketi Avrupa'yı birbirine düşürdü. Fransa'nın hiperaktif Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği Komisyonu'nu Pakistan'a yardım konusunda eleştirince, komisyon da diplomatik nezakete sarmalanmış bir şekilde 'siz önce kendinize bakın' dedi. Avrupa kamuoyu, dünyanın en zengin ülkelerinin bulunduğu AB'de Pakistan'a yapılan yardımların oldukça mütevazı kalmasına tepki gösteriyor. Avrupa'nın en büyük, dünyanın en büyük 4. ekonomisi olan Almanya, şu ana kadar sadece 10 milyon Euro sözü verirken Taliban'ın bile 16 milyon Euro taahhütte bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Sarkozy hafta başında Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso'ya hitaben yazdığı mektupta AB'nin Pakistan'a yardımda yetersiz kaldığını belirterek, tabii afetlere hızlı cevap verebilmek için Avrupa'nın yepyeni bir acil müdahale gücü kurması gerektiğini vurgulamıştı. Hemen cevabi bir mektup yazan Barroso, AB'nin Pakistan'a ilk yardım eden kurum olduğunu ifade etti. Kurumu ve çalışanlarını savunan Komisyon Başkanı, "AB daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır. Bu amaca ulaşmak için üye ülkeler seferber edilmelidir. Kendi birimlerimle bu yönde bir plan hazırladık." dedi.

ZAMAN



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,610 µs