En Sıcak Konular

Moskova'da trafik polisliğin maliyeti

19 Ağustos 2010 09:30 tsi
Rusya'da bağımsız çalışan insan hakları örgütü Temiz Eller, polis ve hukukta görev yapanların suça buluşma oranlarının giderek arttığını ve bu mesleklerde görev alabilmek için rüşvet ödendiğini belirledi.

Örgütün yaptığı çalışmalara göre, Rusya'da polis olabilmek için 50 bin dolar, bir bölge savcısı olabilmek için de en az 10 bin dolar rüşvet ödemek gerekiyor.

The Moscow Times'ın haberine göre, Temiz Eller politikacıların da giderek daha fazla rüşvetle birlikte anılmaya başladıklarını tespit etti. Örgüt, Rusadvocat.com haber portalında Rusya'da rüşvetle ilgili yaptıkları 46 sayfalık çalışmayı yayınladı. Raporda dikkat çeken kısım ise rüşvetin yaygınlığının ifadelendirilmesinin, normal bir davranış gibi algılanmasına yol açtığı ile ilgili eleştiri.

Temiz Eller, rüşvet raporunu, 2 Temmuz 2009 ve 30 Temmuz 2010 tarihleri arasında sıradan vatandaşlardan gelen 6 bin 589 şikayeti değerlendirerek hazırladı. Raporda polis ya da savcılıkta görevleri garanti altına alabilmek için rüşvet ödemek zorunda olunduğuna vurgu yapıldı. Sıradan vatandaşlar ve polis teşkilatı çalışanlarının verdiği bilgiye göre, bir bölge savcısı olabilmek için en az 10 bin dolar ödenmesi gerekiyor. Meslekler için de en yüksek rüşvet ödemesi ise 50 bin dolarla polis olabilmek için yapılıyor.

Temiz Eller'in rüşvet raporunda Federal Güvenlik Servisi (FSB)'den de şikayet var. Bir kısım üst düzey istihbarat görevlileri, yatırımcıların işlerini diğer rakip firmalara karşı koruyarak çıkar elde ediyor. Raporda yer alan bilgiler FSB ve diğer kurumlar tarafından yalanlandı.

RÜŞVET RAKAMLARI İKİYE KATLANDI

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine de atıfta bulunulan raporda, ortalama rüşvet miktarı 2010'un ortasında yıl başına göre iki kat artarak 44 bin rubleye (1450 dolar) ulaştı.Rusyaİçişleri Bakanlığı'nın yıl başında yayınladığı rapora göre, rüşvet rakamları ekonomik kriz döneminde üçe katlandı. 2008'de ortalama rüşvet rakamının 9 bin ruble (304 dolar) olduğu ülkede, 2009 yılında bu rakam 23 bin rubleye (776 dolar) çıktı.

Geçen yıl rüşvet veyolsuzluksuçlarına karıştıkları tespit edilen yetkililer aleyhine 12 bin dava açıldı. Bunlardan 1700'ü Rusya'da iş yapmak isteyen şirketlerle ilgili. Yine geçen yıl rüşvet aldıkları ya da verdikleri gerekçesi ile 4 bin kişi tutuklandı.

Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün 2009 raporunda Rusya, Nijerya ve Ekvator gibi ülkelerden sonra 146. sırada ancak yer bulabilmişti. Dört yıllık görev süresinin iki yılını tamamlayan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, 'ulusal hastalık' olarak nitelediği rüşvetle mücadele ve polis teşkilatında reform çalışmaları ile birinci elden ilgileniyor.
 
cihan



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,597 µs