En Sıcak Konular

Rusya'da Afganistan zirvesi

18 Ağustos 2010 19:52 tsi
Medvedev Sovyet dönemi projelerin canlandırılmasını istedi...

Afganistan'da terörle mücadele ve yeniden yapılanma sürecinde katkıda bulunmak için Rusya'nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmon ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai bir araya geldi. Rusya lideri Afganistan'da yaşamın normale dönmesi için Sovyet döneminde başlatılan kalkınma projelerinin yeniden canlandırılmasını istedi.

Sovyet döneminde dört ülkenin enerji, sosyal kalkınma ve bir çok alanda projeler başlatıldığını hatırlatan Medvedev, "Sosyal ve ekonomik kalkınma projelerinin yeniden uygulamaya konulması ile mevcut sorunların üstesinden gelinebilir." dedi. Projelerin son aşamalarının değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Medvedev, bu çalışmaların yeniden canlandırılmasının yeni bir ivme kazandıracağına inandığını kaydetti.

Kabil'in tek başına Uyuşturucu sorununun üstesinden gelmesinin mümkün olmadığını ifade eden Medvedev, "Rusya'nın ya da başka bir ülkenin de tek başına bunu çözmesi mümkün değil. Bu konuda birlikte hareket etmeliyiz. Terör ve aşırılıklarla mücadelede de aynı yöntem ortaya konmalı. Dört ülkenin teröre karşı mücadelede ortaya koyacağı ortak çabanın çok önemli olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.


TERÖRÜN KAYNAĞI İŞSİZLİK VE FAKİRLİK

Tacik lider Rahmon da yaptığı konuşmada terörün bölgede tüm ülkeleri tehdit ettiğini, uluslararası toplumun ortak çabasının sorunun çözümünde hayati öneme sahip olduğunu hatırlattı. Rahmon terör, farklı düşüncelere karşı toleranssızlık ve aşırılıkların kaynağının açlık, fakirlik, işsizlik ve diğer sosyal problemler olduğu tespitinde bulundu.

Afgan lider Karzai de görüşmede zirveye katılan liderlere ve dışişleri bakanlarına teşekkür ederek, "Zirveye katılım bölge ülkelerinin Afgan halkına olan desteğinin göstergesi. Bu açıdan sayın Medvedev'e ve diğer liderlere teşekkür ediyorum. Afgan halkının tüm desteğini bu vesile ile ifade ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya lideri zirve öncesi Pakistan, Afganistan ve Tacikistan cumhurbaşkanları ile ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.
 
cihan



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,818 µs