En Sıcak Konular

Kadir Özbek'ten son açıklama

18 Ağustos 2010 18:20 tsi
Kadir Özbek'ten son açıklama HSYK Başkanı Kadir Özbek HSYK krizi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, kurul olarak kararnamenin geri kalan kısmını tamamlamak için yarın da çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Özbek, "Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi daha önce söylemiştim. Bugünkü çalışmalarımız mücadelemizin bir parçasıdır." dedi.

HSYK çıkışında açıklamalarda bulunan Özbek, sorunun Adalet Bakanının Kurul'daki başkanlık sıfatı ile yürütmenin bir üyesi sıfatını tam ayırmamasından kaynaklandığını söyledi. Nerede adil yargılanma hakkının ihlali, nerede ağır usul hataları yapılması söz konusu ise kurul bu konuda hakim teminatı ve yargı bağımsızlığı sınırları içinde üzerine düşeni yapmaya çalıştıklarını dile getiren Özbek, basın mensuplarına dağıtılan belgeyi hatırlatarak "Bu belgeyi kamuoyuyla paylaşmamızın nedeni Mart ayından beri İstanbul'da görev yapan 6 tane 250. maddeyle yetkili mahkeme başkanının talebinin karşılanamamış olması ve Kurul'un, Kurul üyelerinin bunun sıkıntısını çekmesidir. Bir ucunu tutarsanız adil yargılamanın ihlaline kadar gidebilir. Bakın son günlerde tutuklu bulunan sanıkların bir kısmının tahliye edilmesi gerektiği konusunda bir takım yaklaşımlar ve ifadeler var. Biz bu yönde bir ifade de kullanmadık bugüne kadar. Hep istediğimiz, yapılan uygulamaların insan hakları ihlallerinin tersi olmayacak biçimde geliştirilmesiydi." dedi.


"GÖREVDEN ALMA DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU OLMAZ"

Türkiye'de özel yetkili mahkemelerdeki 24 hakim ve savcının görevden alınmasına ilişkin iddialar konusunda açıklama yapmayan Özbek, şöyle devam etti: "Görevden alma diye bir şey söz konusu olmaz. Bir kişinin görevden alınması değil, durumunun görüşülmesi kurulun gündemine getirilip, kurulda tartışılması söz konusudur. Bu tartışmayı yapamadık biz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın HSYK'ya yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise Özbek, bu konuda açıklama yapmasının siyasi bir açıklama olarak değerlendirilebileceğini, ancak kabul etmenin mümkün olmadığını ifade etti. "Biz şu anda Kurul olarak aldığımız kararın gereği çalışmaya devam ediyoruz. Kararnamenin geri kalan kısmını tamamlayabilmek için yarından itibaren yine Kurul'da olacağız." diyen Özbek, istifa edecek misiniz yönündeki bir soruya da "Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi daha önce söylemiştim. Bugünkü çalışmalarımız mücadelemizin bir parçasıdır." karşılığını verdi.

cihan



Bu haber 863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,309 µs