En Sıcak Konular

'AK Parti'ye hiç oy vermemiştim ama...'

18 Ağustos 2010 14:00 tsi
12 Eylül darbesinin tozlu raflarından çıkan hikâyeler yürek burkuyor.

Hiçbir suçları olmamasına rağmen cezaevlerine doldurulan, akla hayale gelmeyen işkencelere maruz bırakılan insanlar, kanunsuz şekilde kendilerini cezalandırılanlara hesap sorulmasını istiyor.
Darbe döneminde Ülkücü İşçiler Derneğinin Bursa Sinandede Şubesi başkanlığını yapan Hasan Aras, hiçbir olaya karışmamasına rağmen idama mahkûm edildiğini söyledi. Kendisine ve arkadaşlarına zulüm yapanların elini kolunu sallayarak villalarda yaşadığını dile getiren Aras, referandumu hesap sormak için iyi bir fırsat olarak görüyor. "AK Parti'ye hiç oy vermedim, ama referandumda 'evet' diyeceğim." ifadesini kullanan Aras, AK Parti hükümeti ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ı sevmeyenlere 6 ay sonraki seçimi beklemeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Aslen Erzurumlu olan Hasan Aras 1972 yılından beri Bursa'da yaşıyor. 1980 ihtilali öncesinde Ülkücü İşçiler Derneği'nin Bursa Sinandede Şubesi başkanlığını yapan Aras, darbenin ardından yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gözaltına alınmış. 2 ay Bursa'da cezaevinde kalan Aras, dosyanın Ankara'daki MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Ana Davası ile birleştirilmesi üzerine Mamak Askeri Cezaevi'ne gönderilmiş. Diğer bütün mahkûmlar gibi akla hayale gelmeyen işkencelere maruz kalmış. Cezaevi yönetiminin 'kafes' tabir edilen demir hücrelerde solcu ve sağcıları birlikte tuttuklarını anlatan Aras, kimseye ismi ile hitap edilmediğini, 'ulan' diye çağrıldıklarını dile getiriyor. Ailelerinin 5 dakikalık ziyaretinde kendilerine zorla ilkokullarda öğretilen 'Andımız'ın okutulduğunu belirten Hasan Aras, yakınlarına da hakaretler edilip aşağılandığını belirtiyor.

Envai işkencelerin ardından yargılandığı Ankara 1 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi'nce idam cezasına mahkûm edildiğine işaret eden Hasan Aras, kararın Askeri Yargıtay tarafından oy çokluğu ile (7/8) onaylanarak Meclis'e gönderildiğini söylüyor. 1991 yılında çıkarılan ve kamuoyunda şartlı salıverme yasası olarak bilinen yasa ile tahliye edildiğini kaydeden Hasan Aras, Bursa Emniyeti, Gölcük Cezaevi ve Mamak Askeri Cezaevi'nde geçen 11 yılı zulüm dönemi olarak nitelendiriyor.

Cezaevinden çıktıktan sonra hukuk fakültesini bitirdiğini anlatan Hasan Aras, 12 Eylül'de yapılacak referandumda anayasanın ek 15'inci maddesinin kaldırılmasını devrim olarak görüyor. Aras'a göre, 12 Eylül'de işkencelere maruz kalmış, hayatı karartılmış herkesin sadece bu madde için bile değişikliğe 'evet' demesi lazım. Hasan Araş, şunları söylüyor: "Darbeciler bu madde ile kendilerini koruma altına almışlar. Darbeden sonraki bütün hükümetler bu utanç maddesinin kaldırılması için söz verdiler, ancak yerine getirmediler. Anayasada yapılan değişiklikler yetersizdir, eksiktir. Anayasa tamamen değiştirilmelidir. Ancak bu değişikliklerin bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin bu ayıptan artık kurtulmalı."


"REFERANDUM SİYASİ ÇEKİŞMEYE MALZEME YAPILMAMALI"

Referandumun siyasi çekişmelere malzeme yapılmamasını isteyen 12 Eylül mağduru Aras, şu görüşleri dile getiriyor: "Ben değiştirilmek istenen anayasa maddelerinin içeriğine bakarım. Bu değişiklik milletin lehine bir içerik taşımaktadır. Hayır diyenlerin hiçbiri şu maddeler nedeniyle demokrasi daha geriye gidecek veya millet zarar görecek diyemez. Artık bunun kimin tarafından getirildiği veya kimlerin karşı çıktığı da beni ilgilendirmemektedir. Ama 'evet' veya 'hayır' diyeceklerin büyük çoğunluğunun paketin içeriğini bilmemesi çok üzücü. Ben hiç AK Parti'ye oy vermedim, vermeyi de düşünmüyorum. Ancak referanduma sunulan anayasa değişiklik paketine baktığımda bütün eksikliğine rağmen 'milletimin lehine bir çok hüküm' içerdiği için sandıktan 'evet' çıkmasını istiyorum. Evet demek AK Parti'ye karşı ileri sürdüğüm yüzlerce eleştiriyi, yolsuzluk veya adam kayırma itirazlarımı ortadan kaldırmayacak."

CİHAN

 

 



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs