En Sıcak Konular

Et fiyatlarında korkutan artış

18 Ağustos 2010 12:15 tsi
Et fiyatlarını düşürmek amacıyla yapılan et ithalatı amacına ulaşamadı...

Ocak ayının başında 20 liradan satılan dana kıymanın fiyatı, et ithaline rağmen her geçen ay artarak Ağustos ayı itibariyle üretim merkezi Konya'da 27 liraya yükseldi.

Türkiye'de besiciliğin önemli merkezlerinden olan Konya'da yaptığı araştırmaya göre, besicinin elinde kesim aşamasına gelmiş hayvan sayısının azalmasıyla birlikte yıllardır toptan karkas (kemikli gövde) kilogramını 9 liraya veren besici, ürününü Şubat ayı başı itibariyle 15 liradan satmaya başladı.

Bu yükselişle birlikte İstanbul ve Ankara gibi kentlerde perakende dana etinin fiyatı yer yer 35 lirayı aşmasına rağmen, Konya'da ve diğer Anadolu kentlerinde etin tüketiciye sunulan fiyatında bu derece keskin artış yaşanmadı.
Şubat ayının ortası ve sonu itibariyle Konya'da dana eti tüketiciye 20-25 lira fiyat bandından satıldı. Bu sırada büyükbaş hayvan kesim fiyatı ise yaklaşık 14 lira seviyelerinde seyretti.

23 Nisan günü bazı gazetelerde yer alan "Ette, fiyata müdahale hazırlığı, Hükümet duruma el koydu" haberleri ise üretim merkezi Konya'da o günlerde 16,5 liraya kadar çıkan kesim fiyatını, bir günde 50 kuruş düşü rdü.
26 Nisanda Hükümetin et ithalatı için Et ve Balık Kurumunu yetkilendirdiğinin resmi olarak açıklandığı gün ise 16 lira olan et fiyatı 14,8 liraya geriledi.

Konya'da toptan karkas et kesim fiyatı ithalatın etkisiyle Mayıs sonunda 12,5 liraya düştü ve en dip seviyeye oturdu. Haziranın ortasına kadar devam eden bu fiyat durgunluğu, bu tarihten itibaren yerini yükselişe bıraktı. Karkas etin fiyatı Temmuz ayı itibariyle 14 lira seviyelerine, Ramazan ayından bir kaç gün önce ise 14,8 ve 15,8 seviyelerini buldu.

İhracata gerekçe olan fiyat eşiği Ramazan ayının etkisiyle yeniden yakalanırken, tüketici fiyatları da Türkiye'nin farklı yerlerinde etin çeşitli de satış yerinin özelliğine göre çok değişik fiyatlardan satılıyor.

Konya Ticaret Odasınca (KTO) her ay düzenli olarak kayıt altına alınan Tüketici Fiyatları Endeksi de et fiyatlarının son 8 ay içindeki, ihracata rağmen engellenemeyen fiyat artışını teyit ediyor.

KTO'nun verilerine göre, 1 Ağustos 2009'da 17,49 olan dana kıymanın fiyatı, bu yıl 1 Ağustosta 26,95 liraya çıkarak bir yıl içinde yüzde 54,09 yü kselmiş oldu. Aynı verilere göre 1 Ocakta 19,95 lira olan dana kıymanın kilosu 1 Ağustos itibariyle 26,95 liraya yükseldi.

İşte Konya'da KTO'nun verilerine göre, dana kıymanın, kamuoyunun gündeminden hiç düşmediği 8 aylık dönemdeki fiyat değişimi:

 

  TARİH             FİYAT (TL)    

  2010 OCAK         19,95         

  2010 ŞUBAT        21,00         

  2010 MART         24,75         

  2010 NİSAN        25,15         

  2010 MAYIS        26,45         

  2010 HAZİRAN      26,55         

  2010 TEMMUZ       26,75         

  2010 AĞUSTOS      26,99     

 



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,629 µs