En Sıcak Konular

Pakistan'ın çığlığı sağır kulaklarda yok oluyor

18 Ağustos 2010 10:17 tsi
Pakistan'ın çığlığı sağır kulaklarda yok oluyor 6 milyon insanın gıda ve temiz suya acil ihtiyacı var, 3.5 milyon çocuk hastalık altında, 2 bin insan öldü, 2 milyon kişi evsiz...

Tarihin en büyük sel felaketine uğrayan Pakistan uluslararası topluma yaptığı acil yardım sesine verilen cevap halen "acınacak halde..."

Pakistan da 6 milyon insanın gıda ve temiz suya acil ihtiyacı var, bunların sadece çok küçük bir kesimi karnını doyurabiliyor; susuzluğunu gidermek ve temizlenebilmek için suya ulaşabiliyor. Yüzlerce köy, anayol ve köprü sular altında. 3.5 milyon çocuk, kirli su ve sineklerle yayılan ölümcül hastalıklardan dolayı tehlike altında. 170 milyonluk toplam nüfusun yüzde 10’undan fazlası faciadan etkilendi. Aşırı yağışlar ve sellerin ülkeyi yerle bir etmeye başlamasından beri 2 bin insan öldü. 2 milyon kişi artık evsiz. Kayıpların artması, beklenen bir sonuç...

BM’ye göre daha fazla can kaybı olmaması ve hasarın onarılması için 460 milyon dolar acil yardıma ihtiyaç var. Ancak uluslararası toplumun yardım konusunda ağır davranması nedeniyle, şu ana kadar bu miktarın sadece üçte biri toplandı.

 


 

AÇLIKTAN ÖLÜMLER OLABİLİR

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ise tek başına üstesinden gelemeyecekleri çok büyük bir felaketle karşı karşıya olduklarını ve Pakistan’ın yalnız bırakılması halinde milyonlarca kişinin açlıktan ölebileceğini söylüyor. Bazı bölgelerde çocuklar arasında açlıktan ölümlerin başladığı da gelen bilgiler arasında...

"BAĞIŞLAR ACINACAK HALDE"

Yardımların yetersizliği İngiltere’de de hükümet düzeyinde eleştiri konusu. Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, bağışların ‘acınacak düzeyde’ olduğunu söylerken, Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell, yardımların ‘üzüntü verici biçimde yetersiz’ kaldığı yorumunu yapıyor. Pakistan’ı ziyaret edecek olan Andrew Mitchell, İngiltere kadar bir alanın sellerden etkilendiğini, en az 10 bin köyün yok olduğunu, bağışçı ülkelerin yardım faaliyetlerini artırması gerektiğini söylüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de dün felaket mağdurlarına her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi ve Avrupa ülkelerine, Pakistanlılarla dayanışma içinde olduklarını göstermeleri çağrısında bulundu.

Öte yandan, Pakistan'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Zamir Ekrem, ülkelerinin önemli bir bölümünü etkileyen sel felaketi sonrası yaklaşık 301 milyon dolar yeni yardım sözü aldıklarını açıkladı.

Pakistan'a, Japonya 10 milyon dolar, Avustralya da 21 milyon 600 milyon dolar ek yardım yapacaklarını açıklamışlardı. Suudi Arabistan'da, Pakistan'a yardım için başlatılan kampanyanın ilk gününde yaklaşık 20 buçuk milyon dolar toplandığı bildirildi.

Afganistan Pakistan'a 1 milyon bağışlarken, Türkiye de yardımını iki katına çıkarıp 10 milyon dolara yükseltti ve 140 tonluk yardım malzemelerini nakle başladı.

 


 

ŞİMDİ EN BÜYÜK KORKU SALGIN HASTALIK

BM felaketin 3.5 milyon çocuğu su yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riskiyle baş başa bıraktığı uyarısında bulunuyor. İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi sözcülerinden Maurizio Giuliano, “Bizi kaygılandıran su ve sağlık. Ölümcül hastalıkları önlemede su çok önemli. Ama seller nedeniyle sular kirlendi’’ diyor. Dünya Sağlık Örgütü de, Pakistan’da şu ana kadar rastlanmamış olmasına karşın, muhtemel bir kolera salgınında on binlerce kişiye yardımcı olabilmek için hazırlıklar yapıyor.

Giuliano da gıda ve su ihtiyacının çok azının karşılandığını, bunun da ana sebeplerinden birinin maddi kaynaklar olduğunu belirtiyor. Giuliano, sellerin etkisinin deprem ve tsunami kadar çabuk görülmediğini ama burada söz konusu olan insani ihtiyaçların Haiti’dekinden daha büyük olduğunu da ekliyor.

Öte yandan Dünya Bankası ülkeye 900 milyon dolar kredi vereceğini açıkladı. Krediyle Pakistan’ın uzun vadede yeniden yapılandırılmasına yardımcı olunması ve planlanan projelerin yeniden planlanması, dağıtılmamış fonların yeniden ayarlanması amaçlanıyor. Ancak kredinin kurbanlar için ne şekilde harcanacağı konusunda bir açıklama yapılmış değil.

 

İKT: ACİL YARDIM FONU KURULMALI

Türkiye de yardıma ilk koşan ülkelerden biri... Kızılay, Kimse Yok Mu Derneği, Deniz Feneri Derneği, Cansuyu Derneği ve İHH Pakistan’a yiyecek, giyecek ve ilaç ile birlikte, Ramazan dolayısıyla iftar çadırları ve parasal yardım ulaştırdı. Kızılay, selin vurduğu Balucistan ve Pencab gibi eyaletlere kargo uçakları ile 140 ton yardım malzemesi ulaştırdı. Pakistan’a ulaştırılan 35 tonluk son yardım kargosunda 400 koli gıda, 300 koli mutfak seti, bin battaniye, 115 barınma çadırı, 14 bin 400 havlu, 5 bin litre içme suyu ve 156 bin 926 kutu ilaç bulunuyor.

Öte yandan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Pakistan’a, acil yardım çağrısında bulundu. İslam ülkelerinin acil yardım fonu kurması gerektiğini söyleyen İhsanoğlu, “Ülkemizle, İslam dünyasının bütünüyle çok yakın ilişkisi olan bu ülkeye yardım elimizi uzatmamız, her şeyden önce insanlık ve Müslümanlık vazifemiz” dedi.

Dünya Bülteni

 



Bu haber 871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,026 µs