En Sıcak Konular

Iğsız ve Çubuklu'ya var gazilere yok

18 Ağustos 2010 08:23 tsi
Heron skandalının yaşandığı baskından yaralı kurtulan askerler görev yerlerine geri gönderiliyor.

Hava değişimleri biten askerlerden bazıları ise izinlerini uzatmak için GATA'dan rapor talebinde bulundu. Ancak ifadeye gitmeyen Org. Iğsız ve Tümg. Çubuklu'ya sağlıklı olmalarına rağmen rapor veren GATA, gazilerin bu isteğini geri çevirdi. Psikiyatristlere göre askerlerin eski yerlerine gitmesi yanlış.

Heronların kare kare görüntülediği Hantepe baskınında 6 arkadaşlarını şehit veren 17 askerden fiziksel durumu iyi olanlar, görev yerlerine geri gönderiliyor. Kendilerini ruhsal olarak iyi hissetmeyen gazilerin 20 günlük hava değişimi süresini uzatmak için GATA'ya yaptığı başvuruların ise reddedildiği öğrenildi. Oysaki, aynı GATA, 'internet andıcı' soruşturması kapsamında ifadeye çağrılmasına rağmen adliyeye gitmeyen 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ile Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'ya anında sağlık raporu vermişti. İlk raporun günü dolunca da 10 günlük ek rapor düzenlemişti. Evlatlarını tekrar aynı bölgeye göndermekten endişe duyan aileler, askerî hastanelerin tutumuna bir anlam veremezken, psikiyatristler de gazilerin 'çivi çiviyi söker' mantığıyla tekrar çatıştıkları yere yollanmasını doğru bulmuyor. Askerî psikiyatrist eski Yüzbaşı Alper Evrensel, yaralı askerlerin 20 gün içerisinde tedavi edilemeyeceğini söylüyor. Prof. Dr. Kemal Sayar ise, "Yanı başında asker arkadaşını şehit vermiş bir Mehmetçik, ne kadar ulvi duygularla görevini yerine getirse de bundan ruhsal olarak etkilenir, örselenir." diyor.

İnternet andıcı soruşturması kapsamında 'şüpheli' olarak ifadeye çağrılan isimler arasında 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız veGenelkurmayAdli Müşaviri Tümg. Hıfzı Çubuklu da vardı. Ancak her iki isim de GATA'dan aldıkları raporları savcılığa göndermekle yetindi. Komutanlarına hem de ikişer kez 'sağlık raporu' vermekte bir mahzur görmeyen GATA'nın aynı 'hassasiyeti' Hantepe'de yaralanan askerlere göstermediği ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre, yaralı 17 asker, saldırının ardından GATA'ya sevk edildi. Askerlerden bazılarına 'sağlık', bazılarına ise 'hava değişimi' verilerek evlerine gönderildi. Çatışmada arkadaşlarını kaybeden askerlerden hiçbirine psikolojik tedavi uygulanmadı. Askerlerin psikolojik tedavi talebi de reddedildi ve Hantepe'ye gönderildi.

Askeri Psikiyatrist eski Kıdemli Yüzbaşı Dr. Alper Evrensel, askeri personelin şahit olduğu çatışma anındaki ölümlü olaylarda 'akut stres bozukluğu' yaşayabileceğine dikkat çekiyor. Askerlerin içinde bulundukları stres bozukluğunun 20 gün içerisinde tespit edilip tedavi edilemeyeceğini söyleyen Evrensel, olaya maruz kalan askerlerin tekrar aynı bölgeye gönderilmelerinin de karşı çıkıyor. Evrensel, gazilerin ağır birhastalıkolan post travmatik stres bozukluğu yaşayacaklarını ve bu hastalığın yaşamları boyunca etkisinin devam edeceğini vurguluyor. GATA'dan askerlere ek rapor verilmemesini eleştiren Evrensel, Hasan Iğsız gibi üst düzey komutanların hastaneye gitmeden emri altındaki GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nden rapor alabileceğini söylüyor.

ÇATIŞMA ORTAMINDAKİ ASKER REHABİLİTE EDİLMELİ

Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar ise çatışmaların sadece insanların bedenlerine tesir etmediğini ruhlarını da tarumar ettiğini aktarıyor. Sayar, "Yanı başında asker arkadaşını şehit vermiş bir Mehmetçik, ne kadar ulvi duygularla görevini yerine getirse de bundan ruhsal olarak etkilenir, örselenir. Yoğun çatışma ortamında bulunan askerler rehabilite edilmeli. Travma durumlarında 'çivi çiviyi söker' mantığıyla hareket ederek kişileri ısrarla travma yaratan durumla yüzleştirmek onların ileriki hayatlarında büyük huzursuzluklara yol açabilir." diyor.

Psikiyatrist Dr. Ayhan Akcan da yaralı olarak kurtulan askerlerin bir kısmının tedavisi devam ederken tekrar çatışmanın yaşandığı bölgeye gönderilmenin doğru olmayacağını belirtiyor. Akcan, askerlerin travmayı atlatmaları için 6 ay tedavi görmeleri gerektiğini söylüyor. Akcan, "Askerler bir travma yaşamıştır. Yaşanan sarsıntılar sonucunda ilerleyen dönemlerde akut travmalar tekrarlayacağı için yaralı askerlerin uzun bir süre uzmanların gözetiminde olmaları gerekir." diyor.

Hakkâri'nin Çukurca ilçesine bağlı Hantepe mevkiinde 20 Temmuz 2010 günü meydana gelen hain baskında 6 asker şehit düşmüş ve 17 asker de yaralanmıştı

zaman



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,546 µs