En Sıcak Konular

'İsrail ne yaptığını bilmiyor'

18 Ağustos 2010 07:14 tsi
'İsrail ne yaptığını bilmiyor' Cumhurbaşkanı Gül: "1. Dünya Savaşı'ndan beri ilk defa bir Türk varlığına saldırı yapıldı. Uluslararası sularda dokuz insanımızı öldürdü İsrail askerleri."

Fehmi Koru'nun Yeni Şafak gazetesindeki yazısından ilgili bölüm:

İsrail'le ilişkiler üzerine farklı bir değerlendirmesi var Cumhurbaşkanı Gül'ün; iç siyasetlerinin dış politikalarını kısıtlaması yönünden iki ülkeyi birbirine benzetiyor. Ona göre, İsrail hükümeti iç siyaset baskısı yüzünden doğruyu göremiyor ve Türkiye konusunda ne yaptığını bilemiyor: "Türkiye'nin gösterdiği dostluk ve yakınlığı takdir edemiyor İsrail; tarih boyunca onlara hep kanat açtığımızı göremiyor. 'Son zamanlarda böyle değil, hükümet değişti böyle oldu' türü gerekçeleri bütünüyle yersiz."

Görülmesi gerekenleri sıralıyor: "1. Dünya Savaşı'ndan beri ilk defa bir Türk varlığına saldırı yapıldı. Uluslararası sularda dokuz insanımızı öldürdü İsrail askerleri. Bunun vahametini hâlâ kavrayamıyorlar. Türkiye ile ilişkileri onarmak onlara düşüyor; samimi olarak Türkiye'yi yeniden kazanmak istiyorlarsa bunu telâfi etmeliler. İşin büyüsü kaçtı; her şeyden önce yaşanan olayı bizim nasıl gördüğümüzü algılamalı İsrail."

Hiçbir şey olmamış da değil: Türkiye'nin girişimiyle BM'den çıkan kınama bildirisinde yer alan yedi şarttan beşini süreç içerisinde İsrail yerine getirdi, ama özür dileme ve tazminata ayak sürüyor. Biri Cenevre'de diğeri New York'ta çalışmaya başlayacak uluslararası komisyonlara geçit verdi vermesine; "Ama" diyor Cumhurbaşkanı Gül, "Komisyon nasıl çalışacak, bloke edecekler mi, görmemiz lâzım."

Şu sorular da İsrail'i önemsediği için ABD'de faaliyet yürüten Lobi'ye: "Beka sıkıntısı çeken bir ülke kendisini bu kadar yalnızlaştırabilir mi? En kadim dostlarından bir ülkeyi iç politikasına yem yapar mı?" Bu sorulardan sonra şu uyarıyı yapıyor: "Türkiye'yi kaybetmek hem kendileri hem de İsrail için ne anlama gelir, lobiler de bunu görmeli."

Cumhurbaşkanı Gül'ün bir 'stratejik işbirliği anlaşması' imzalanmasıyla taçlanan Bakü gezisinde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile mesaisinin önemli bir bölümünü Ermenistan konusunun işgal ettiği anlaşılıyor. Ermenistan'ın da içinde bulunduğu bölgedeki statükonun kimsenin yararına olmadığına inanıyor Gül; geçen yılla birlikte konunun uluslararası planda izlenmesi, cumhurbaşkanları, başbakanlar ve bakanlar düzeyinde konuşulmasıyla taşlar yerinden oynadı ve sorun başka bir boyuta taşınmış oldu. "Bulunacak çözüm, hem Azerileri hem de Ermenileri mutsuz etmeyecek bir çözüm olmalı" diyor...

Ermenistan açılımı' ile ilgili temel hareket noktaları şunlar: "Belli bir noktaya gelinip çözüm yoluna girilmeden sınır kapısını açamayız. Azerbaycan'ı darıltamayız. Çözüm yolunda Rusya'nın desteğine de ihtiyaç var; Rusya ile Türkiye'nin ortak çabasıyla daha kolay neticeye ulaşılabilir."

Bakü mesajları bunlardı Cumhurbaşkanı Gül'ün...



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,443 µs