En Sıcak Konular

Hollanda'da 'Fitneci'ye veto üstüne veto

17 Ağustos 2010 17:31 tsi
Hollanda'da, Hıristiyan Demokratlar Birliği'nin (CDA), İslam ve Müslüman karşıtı aşırı sağcı Geert Wilders'ın lideri olduğu Özgürlükler Partisi'yle (PVV) ortak koalisyon kurma çalışmalarına, parti içinde yükselen tepkiler artarak devam ediyor.

Aralarında eski milletvekilleri, yerel politikacılar ve eski il başkanlarının da bulunduğu etkili bir grubun, dün yayımladığı bir bildiriyle bu ortaklığa karşı çıkmasından sonra benzer bir tepki de eski başbakanlardan Dries van Agt'tan geldi.

CDA'nın Wilders'ın partisiyle ortak hükümet kurmasına karşı çıkan Dries van Agt, bu bağlamda Wilders ile yürütülen koalisyon görüşmelerinin de durdurulmasını istedi. Van Agt, Volkskrant gazetesinde yayımlanan makalesinde bu ortaklığa neden karşı çıktığını anlattı.

Wilders'ın partisinin programında yer alan birçok önerinin kabul edilemez düzeyde olduğuna işaret eden Dries van Agt, buna örnek olarak ise Müslüman ülkelerden göçe kapıların tamamen kapatılması, Kur'an-ı Kerim'in yasaklanması, başörtüsü takanlara özel vergi konulması ve cami yapımına yasak getirilmesini gösterdi. Bu önerilerin "şoke edici" olduğunu belirten eski Başbakan Van Agt, "Bu şartların hiçbiri de kabul edilemez düzeyde." dedi.

Dries van Agt, parti üyelerine de çağrıda bulunarak, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek kongrede Wilders ile ortak hükümet kurulmasına karşı tavır alınmasını istedi. Van Agt, partililerin bu ortaklığı durdurabileceğine dikkat çekti.

Aralarında eski milletvekilleri, yerel politikacılar ve eski il başkanlarının bulunduğu CDA'lı başka bir grup da dün yayımladıkları ortak bir bildiriyle Wilders ile ortak hükümete karşı çıktı. Wilders ve partisinin sahip olduğu görüşlerin hukukun üstünlüğünü tehdit ettiğine dikkat çekilen bildiride, bu partinin toplumu kamplara ayırdığına temas edildi.

"PVV'nin politikaları toplumun önemli bir kesimini damgalamaktadır." diyerek Wilders'ın Müslümanlara dönük tavrını eleştiren CDA'lılar, toplumun belli bir kesimini tüm sorunların sebebi gibi görmenin yanlış olduğuna dikkat çekti. Bildiride, ayrıca, "Bu durum sadece Müslümanların özgürlüklerini değil, bizim de hukuk ilkelerimizi ve özgürlüğümüzü tehdit ediyor." denildi.

CDA lideri Maxime Verhagen ise parti içinde yükselen tepkilere dönük sorulara cevap vermekten kaçınıyor. Liberal Partiyle (PVV) kuracakları ve Wilders'ın partisinin de dışarıdan destekleyeceği sağ azınlık koalisyonuna dönük görüşmelerin henüz tamamlanmadığına işaret eden Verhagen, ısrarla görüşmelerin sonucunun beklenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Tıpkı Hıristiyan Demokratlarda olduğu gibi Liberal Parti'de de (VVD) bu ortaklığa karşı sesler yükselmeye başladı. VVD'li eski Savunma Bakanı Joris Voorhoeve, yaptığı açıklamada kurulmak istenen hükümet modeline karşı çıktı.

Üç parti arasında varılan ön anlaşmaya göre, hükümeti VVD ile CDA kuracak. Ancak iki partinin milletvekili sayısı çoğunluğu oluşturmaya yetmiyor. Bu yüzden Wilders'ın partisi hükümette yer almayıp azınlık koalisyonuna dışarıdan destek verecek.

(CİHAN)



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs