En Sıcak Konular

ABD, Türkiye ile ilişkilerini gözden geçiriyor

17 Ağustos 2010 15:53 tsi
İsrael News'te Yitzhak Benhorin imzasıyla yayımlanan haber-yorumundan ilgili kısım.

Cumhuriyetçi Senatörler, İslam Cumhuriyeti’yle giderek azalan ilişkileri ele almaya olan ihtiyacı vurgulayan birinin , Ankara’ya Büyükelçi olarak atanmasına muhalefet ediyorlar. Bu arada ABD yönetimi de, Türkiye’nin BM’de İran’a olan desteğinden sonra Türkiye ile ilişkilerini yeniden gözden geçiriyor.

ABD dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi yetkililerinin katıldığı özel bir toplantı düzenleyerek, Ankara ile Tel-Aviv arasında yaşanan kriz ve Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde, İran’a daha ağır yaptırımlar uygulanmasıyla ilgili yasaya karşı oy kullanmasının ardından, Türk-Amerikan ilişkilerini görüştü.

Bu toplantının amacı ABD’nin Türkiye’ye karşı olan politikalarını yeniden gözden geçirmekti. Yetkililer toplantının bu konuda yapılacak olan bir dizi önemli değerlendirme toplantısının ilki olduğunu vurguladı.

Yüksek düzeydeki ABD yetkilileri İran’a yaptırımlar noktasında kullandığı oydan dolayı Türkiye’ye çok kızgınlar ve bu duyguyu Cumhuriyetçiler tarafından, Ankara’ya atanan ABD Büyükelçisi Frank Ricciardone’un görevini onaylamayarak ifade ediyorlar. Bu karşı çıkma doğal meselelerden temellenirken, Amerikan yönetimi, Ankara’ya atanacak olan ABD büyük elçisine karşı bir senatörün oy kullanmasının Türk-Amerikan ilişkileri üzerinde bir kamuoyu tartışması başlatacağından emin.

Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback bu atamayı durdurmak için bir girişim hazırladı ve bir habere göre, bu atamaya neden muhalefet ettiğini açıklayan ve Clington’a verilecek olan bir dosya hazırlığı içinde. Bir çok başka senatör de onu takip edebilir.

Bu karşı çıkışın resmi mantığı şu; mevcut atmosferde bu atama için Ricciardone’ın yanlış kişi olduğu. Muhaliflerin iddialarına göre Ricciardone, Türkiye, Irak, Mısır ve Afganistan'daki hizmetleri boyunca içinde bulunduğu ülkelere karşı özel bir sempati beslemesi ve Amerikan demokratik ve insan hakları değerlerini adapte etme noktasında fazla istekli olmaması.

Ricciardone’ın destekçileri ona yabancı ülkelerde 34 yıllık deneyimi olan yetenekli bir profesyonel gözüyle bakıyorlar. Buna rağmen, ABD-Türkiye ilişkileri böyle ciddi bir kriz içerisinde olmasaydı,onlar da onun kişisel yeteneklerini bu şekilde göz önünde bulundurulmayacaktı.

Bu yazı Turgut Alp Boyraz tarafından Timeturk.com için tercüme edilmiştir.



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,070 µs