En Sıcak Konular

BM: Başörtüsü ayrımcılığına son verin

17 Ağustos 2010 14:09 tsi
BM: Başörtüsü ayrımcılığına son verin Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Komitesi (CEDAW), 12-30 Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Türkiye oturumunun sonuçlarını açıkladı.

CEDAW Komitesi, Nihai Yükümlülülerinde(Concluding Observation) başörtüsü yasağının ayrımcı sonuçlarına da yer verdi.


Türkiye’nin bir önceki dönem alınan genel tavsiye kararlarına uymadığı, halen başörtüsü yasağı nedeniyle kaç kadının yükseköğretime erişim hakkında yoksun kaldığını ortan koyan istatistiki çalışma yapmadığı hatırlatıldı. Başörtüsü yasağının, eğitim, çalışma, sağlık, politik ve kamu yaşamına katılımı üzerindeki olumsuz etkilerin değerlendirildiği detaylı çalışmalar talep edildi. Bir sonraki rapor dönemi olan 2014 yılına kadar bu çalışma sonuçları ile başörtüsü yasağının ayrımcı sonuçlarının tamamen yok edilmesine ilişkin alınan önlemlerin açıklanması talep edildi.

Süreçte CEDAW Komitesi 2005 yılında, başörtüsü nedeniyle yükseköğretimden yoksun kalan öğrencilerle ilgili istatistiki çalışma yapılmasını talep etmişti. Türkiye ise istatistiki veriler toplamadığı gibi, yasağın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmamıştı. Bunun üzerine CEDAW’a, 71 kuruluşu temsil eden “Sivil Toplum Kuruluşları Kısmi Değerlendirme Raporu Koalisyonu” adına, başörtüsü yasağının hayatın tüm alanlarındaki olumsuz etkileri açıklayan gölge rapor sunulmuştu. Türkiye’nin BM önünde değerlendirildiği 21 Temmuz 2010 tarihli oturumda ise, on dokuz üyeden yedisi, başörtüsü yasağının, eğitim, çalışma, politik yaşama katılım ve kırsal kesim kadınlar üzerindeki etkileri ile ilgili devlet delegasyonundan bilgi istemişlerdi.

CEDAW rapor ve tüm görüşleri değerlendirdiği sonuç bildirgesinde, kadına karşı ayrımcılığın yasalarda tanımlanması, olumsuz sytroteyip ve kültürel uygulamaların kalkması, kadına karşı şiddetle mücadele, eğitim çalışma ve politik yaşama katılımın artması, sağlık ve kırsal kesim kadınları ile dezavantajlı grupların sorunlarının çözümüne ilişkin somut taleplerin• yanı sıra, ayrımcı uygulamalar bölümünde başörtüsü yasağına yer verdi.

Türkiye Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiye Edilmesine Dair Sözleşmesine (CEDAW) 1985 yılından beri taraf. Sözleşme gereği kadınlara karşı sadece hukuki değil fiili ayrımcılığın sona erdirilmesi yükümlülüğü altında. Aynı zamanda dört senede bir ülke raporunun değerlendirilmesi sonucu alınan nihai yükümlüklüleri yerine getirmek zorunda.

Bu noktada uluslararası anlamda artık yeni bir dönem başlamıştır. Kadınları başörtülü olup olmamasına göre farklı muameleye tabi tutan hukuka, ahlaka ve vicdana aykırı yasağın uluslar arası sözleşmelere de aykırılığı bir kere daha tekrarlanmıştır. Türkiye artık sadece iç hukukunun bir gereği olarak değil, uluslararası yükümlülükleri sonucu başörtülü kadınların eğitim, çalışma, sağlık, politik ve kamu yaşamına katılımı engelleyen tüm “AYRIMCI UYGULAMALARI” sona erdirmelidir. Farklı muamele gerçekleştirenler hakkında yasal işlemler başlatarak, çözümü sürekli bir sonraki bahara erteleyen tavrından vazgeçmelidir



Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs