En Sıcak Konular

Süleyman perişan?

0 0 0000 00:00 tsi
Süleyman perişan? Süleyman Demirel'in, Eruygur'un başlattığı ''Cumhurbaşkanında toplumsal uzlaşma'' kampanyasına yönelik destek çağrısı itibar görmedi. Demirel'e tek cevap kendi kuşağından birkaç kişiden geldi.

1960 ihtilalinden sonraki dönemde Türk siyasetinde önemli bir yer işgal eden, 1971 muhtırası ve 1980 darbesinde Başbakanlık'tan istifa etmek zorunda kalan, uzun zaman siyasi yasağı süren Süleyman Demirel, o dönemlerde "demokrasiyi müdafaa eden lider" görüntüsüyle yaptığı çağrılar üzerine büyük kitleleri harekete geçirebiliyordu. Aynı Demirel, 28 Şubat sürecinde 9. Cumhurbaşkanı sıfatıyla askerlerin yanında durması üzerine başlayan prestij kaybını, AK Parti iktidarı döneminde daha da derinleştirdi. Son dönemde temel hak ve özgürlükler konusunda "Başörtülüler Arabistan'a gitsin", Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili "Bu Meclis'in temsil kabiliyeti yok" gibi anti demokratik çevrelerin alkışladığı çıkışlarıyla geniş kitleler üzerindeki etkisini tamamen yitiren Demirel'in, görevi sırasında darbe teşebbüsünde bulunduğu iddialarına muhatap olan eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un başlattığı ve Meclis'e baskı yapmaya dönük "Cumhurbaşkanında toplumsal uzlaşma" kampanyasına yönelik destek çağrılarına, gülünç düzeyde karşılıklar geldi. Siyasal duyarlığı yüksek olarak gösterilen ODTÜ'lü öğrencilere yönelik Demirel'in yaptığı çağrıya, ODTÜ camiasından sadece, üyeleri daha çok emekli kimselerden oluşan ODTÜ Mezunları Derneği ile, mahalle derneklerinden destek gelmesi dikkat çekti.

Ne hallere düştü

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili ODTÜ'lü öğrencileri sokağa çağıran 9. Cumhurbaşkanı Demirel'e, çoğu bürokrasiden emekli kimselerden oluşan ODTÜ Mezunları Derneği destek verdi. Dernek, Cumhurbaşkanlığı seçimi çerçevesinde yapılacak eylemlere tam destek olacaklarını ve "Cumhuriyet'e sahip çıkacaklarını" açıkladı. Dernekten yapılan açıklamada 14 Nisan'daki mitinge katılım çağrısı yapılırken, kampanyanın tanıtım filminde kırmızı beyaz kurdalelerin "Cumhurbaşkanlığında toplumsal uzlaşma" kampanyasını simgelediği belirtilerek, vatandaşların yakalarına, arabalarına ve evlerine bu kurdaleleri takmaları isteniyor.

Büyüklerden ADD'ye destek yok

14 Nisan'da Ankara'da 1 milyon kişi toplamayı hedefleyen Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD)'nin ise bu gidişle 10 bin kişiyi bile zor toplayacağı belirtiliyor. ADD, sivil toplum kuruluşlarına yaptığı ziyaretlerden umduğu desteği bulumadı. Türk-İş başta olmak üzere büyük işçi ve memur konfe-derasyonlarının mitinge kurumsal destek vermedikleri bildirildi. Derneğin Genel Başkanı, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un yoğun temaslarına rağmen bugüne kadar Türk-İş, DİSK, KESK ve TOBB'dan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili TBMM'ye baskı yapmayı amaçlayan "Cumhurbaşkanlığında toplumsal uzlaşma" adı verilen kampanyaya destek gelmedi. ADD'nin haftalardır sürdürdüğü çalışmalar, Cumhuriyet gazetesinin ilanları ve Süleyman Demirel'den yapılan çağrılar üzerine sadece hemşehri dernekleri ile lokal işletmecisi eski tüfek emekli dayanışma derneklerinin yer aldığı bir liste ortaya çıkartılabildi.

Ulusalcı çağrılara destek Lions'lardan

Demirel'in ve Eruygur'un ADD'sinden yapılan çağrılara küçük dernekler ile lokallerden cevap geldi. Söz konusu kampanyaya destek veren kuruluşların listesi şöyle: Divriği Kültür Derneği, Dostların Dayanışması Derneği, İçel Soroptimist Kulübü, Fatih Kız Liseliler Derneği, İş Müfettişleri Derneği, Kavaklıderem Derneği, Tuzlukçu Ekonomisini Kalkındırma ve Kültürünü Geliştirme Derneği, Ankara Cumhuriyet Okurları -Ankara CUMOK, Ankara Çocuk Dostları Derneği. Bu arada Şener Eruygur ve arkadaşları sürekli "ulusalcı" vurgular yaparken, başlattıkları kampanyaya Lionslardan da destek geldi. Uluslararası Lions Kulübü Dernekleri 118-K Yönetim Çevresi Fedarasyonu ve Uluslararası Lions Kulübü Dernekleri 118-U Anadolu Yönetim Çevresi Fedarasyonu Eruygur ve ekibi tarafından hazırlanan "Cumhurbaşkanlığında toplumsal uzlaşma" bildirisini imzaladı.

Öğrenci hareketlerini Demirel bastırmıştı

Ankara 78'liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Süleyman Demirel'in Milliyetçi Cephe hükümetleri döneminde ODTÜ'deki öğrenci hareketlerinin bastırılması yönünde yoğun bir çaba sarfedildiğini belirterek, siyasal duyarlığı yüksek gençlik hareketinin bizzat Demirel'in başında bulunduğu projelerle yok edilmeye çalışıldığını kaydetti. Sümbüloğlu, MHP'li Hasan Tan'ın 1980 öncesinde ODTÜ'ye rektör olarak atandığını ve Tan döneminde 300 kadar MHP'li işçinin üniversiteye alındığını, bunların devrimci öğrenciler üzerine bomba atarak onlarca kişinin yaralanmasına neden olduğunu; bu durumu protesto eden ODTÜ'deki devrimci ve demokrat öğrencilerin Tan'ın görevden alınması için boykot ve direniş yaptığını hatırlattı. Söz konusu direniş sırasında Ertuğrul Karakaya adlı öğrenci jandarma tarafından öldürülmüştü. ODTÜ 1980 askeri darbesine kadar çok ciddi öğrenci hareketlerinin merkezi oldu. ODTÜ'lüler "Halka dönük üniversite reformu" adı altında Ekim 1968'de 3-4 gün süren kitlesel boykot gerçekleştirdi. ODTÜ Stadyumu'na ünlü "Devrim" yazısı aynı yılda yazıldı. ABD'nin Türkiye Büyükelçisi olarak atanan Robert W. Kommer'in arabası, aralarında Deniz Gezmiş'in de olduğu ODTÜ'lü öğrenciler tarafından yakıldı. 1980 darbesinden sonra da ODTÜ akıllarda kalan ilginç eylemlere tanıklık etti. Deniz Baykal, Kemal Derviş ve Mesut Yılmaz da ODTÜ'de protesto edilen siyasilerden.

Yenişafak



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,699 µs